Stredná Európa nemusí v budúcnosti pre Rím veľa znamenať, komentuje vatikanistka mená novokardinálov

pápež František vladyka Svjatoslav Ševèuk Sviatoslav Ševčuk a pápež František. Foto: TASR/AP

„Máme kardinálov.“ Noví poradcovia pápeža pri správe cirkvi je prvotná téma vatikanistov a rezonuje aj mimo vatikánskych múrov. Znie kritika i nadšenie.

Ohlásenie 21 kardinálov pre katolícku cirkev, z toho 16 s právom voliť pápeža, je najčítanejšia a najanalyzovanejšia téma týždňa. Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio si za najvyšších poradcov v správe cirkvi zvolil niekoľkých kľúčových a blízkych spojencov. Ešte väčšmi si poistil dedičstvo svojho pontifikátu a jeho víziu. Siaha po menách čoraz ďalej od Európy, čím hlboko mení cirkev. To vyvoláva sklamanie u tých, ktorí vidia starý kontinent ako hlavný zdroj kresťanstva, zhodla sa väčšina vatikanistov. Zároveň upozornili, že mnohí z povýšených cirkevných hodnostárov sa navzájom nepoznajú a nepoznáme ani ich idey a vízie.

Naprázdno skončili diecézy, ktoré tradične viedli kardináli, ako je Paríž, Miláno i Krakov. Poľské mesto je dôležité pre katolícku krajinu aj preto, že v minulosti ho viedol Karol Wojtyla. Bolo to ešte pred tým, než ho zvolili za pápeža Jána Pavla II. Chýbajú novokardináli pre stredo-východné cirkvi zvlášť v období vojny medzi slovanskými národmi, zatiaľ čo štáty susediace s Ukrajinou pomáhajú masívnej vlne vojnových utečencov, všimli si niektorí pozorovatelia.

V tejto súvislosti niekoľko vatikanistov na začiatku vojny na Ukrajine písali, že Vatikán mal vymenovať za patriarchu tamojšieho gréckokatolíckeho arcibiskupa Sviatoslava Ševčuka. Tým by vyzdvihol význam ukrajinskej cirkvi a dodal „veľkú morálnu podporu“ krajine, čo by sa stalo i v prípade, ak by Ševčuk dostal právo nosiť kardinálsku červenú farbu.

Stredná Európa nemusí pre Rím veľa znamenať

„Pápež z konca sveta“ veľmi pozorne sleduje dianie v slovanskej krajine. Zrejme sa chcel vyhnúť kontroverzii či nepochopeniu zo strany Ruska, a tak sa ukrajinský hlavný arcibiskup Ševčuk nestane kardinálom. Asi by to bol veľmi silný signál. Takto komentovala Bergogliovo rozhodnutie pre Štandard rímska spravodajkyňa poľskej agentúry PAP Sylwia Wysocka.

Prvý americký pápež nevníma postkomunistické štáty ako perifériu Európy, ale ako jej plnú časť. Novinárka doplnila, že v jej domovine sa objavilo i sklamanie:

„Stredná Európa v blízkej budúcnosti nemusí pre Rím veľa znamenať. Ľudia si u nás stále myslia, že sídlo metropolitu ako Krakov by si zaslúžilo kardinála, ale to nie je Bergogliov uhol pohľadu. Pre niektorých v Poľsku je to dôkaz, že Františkovi sa nepáči, akým smerom sa uberá poľská cirkev, lebo nenasledujte jeho víziu. Ale tento názor je veľmi okrajový.“

Jediný Poliak, ktorého „Pápež chudobných“ povýšil do prestížnej hodnosti, má však blízko k jeho vízii, priznala Wysocka. Kardinál Konrad Krajewski je pápežský almužník a venuje sa najmä núdznym, bezdomovcom, ale aj utečencom.

Negatívne i pozitívne ohlasy

V USA mala negatívne dozvuky informácia, že členom Kolégia kardinálov bude biskup, ktorý mal ignorovať sexuálne zneužívanie maloletých, podporil prijímanie pre pro-choice katolíkov i dúhového kňaza Jamesa Martina. Je to „strašná správa“, „facka obetiam zneužívania“ a „ultraprogresívny biskup“, písalo sa. Biskup vraj zanedbal varovanie aj o enfant terriblovi cirkvi v USA, exkardinálovi Theodorovi McCarrickovi, ktorého za zneužívanie odsúdili. Na sociálnych sieťach sa preto objavilo, že „pápež vypustil na americkú cirkev torpédo“.

Theodore McCarrick ešte v období keď bol kardinálom. Za trest prišiel o kardinálsky klobúk, aj miesto biskupa a bol nútene laicizovaný. Foto: flickr.com

Naopak vôbec po prvý raz získa kardinálsku červeň Paraguaj, Singapur a Východný Timor. Anthony Poola bude zasa prvý prelát s touto vysokou cirkevnou hodnosťou, ktorý je z indickej kasty Dalit a jeho materinským jazykom je telugu, podčiarkli indické médiá. Talian Giorgio Marengo sa stane najmladším držiteľom kardinálskej hodnosti, akého František kreoval vo svojom pontifikáte. Má 47 rokov.

Rímsky biskup opäť posielal protivojnové posolstvá, ktoré si priblížime v pápežskom nedeľnom prehľade.

Citát týždňa

Vyberáme z komentára Roda Drehera o kontroverznom novokardinálovi z USA:

„Na samosabotáž vedenia katolíckej triedy sa oplatí pozerať… Povýšenie „ultraprogresívneho biskupa“ zo San Diega je „strašnou správou“ pre tých, ktorí „skutočne veria tomu, čo katolícka cirkev učí“.


Ďalšie články