K podpore rodín sa hlásime a chceme ju ďalej rozširovať

Neformálne stretnutie slavkovského formátu S3 na zámku v rakúskej obci Grafenegg Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rodiny s deťmi si už čoskoro prilepšia vďaka opatreniam, ktoré na májovej schôdzi parlamentu schválili poslanci. O téme a ďalších zámeroch píše Boris Kollár.

Deti sú naša budúcnosť, a preto musíme dbať na to, aby sme rodičom uľahčili zvládať ich výchovu a rozvoj, pretože to v dnešnej dobe určite nie je jednoduché. Najmä vtedy, keď je na výchovu rodič sám.

Naše hnutie Sme rodina je od začiatku v politike orientované prorodinne a inak to nebolo ani v tomto prípade. Už minulý rok sme prišli s opatrením, vďaka ktorému dostal každý rodič na svoje dieťa do 18 rokov príspevok 100 eur. A tento rok sme sa rozhodli túto pomoc poskytnúť opäť, no rozšíriť ju, aby nebola len jednorázová, ale rodičia ju dostávali pravidelne.

Všetci dobre vieme, že zvyšovanie cien zasiahlo nás všetkých, niektorých viac, niektorých menej. Tí, ktorí majú nižšie príjmy a musia sa ešte k tomu starať aj o maloleté dieťa, tento nárast cien pociťujú o to viac. Zabezpečenie stravy, oblečenia, kozmetiky, pomôcok do školy, dopravu do školy zaťaží istým spôsobom každý rodinný rozpočet. Príspevok 100 eur, ktorý bude vyplatený rodičom už teraz v júni, dostanú na každé nezaopatrené dieťa do 18 rokov a mal by z časti pokryť náklady súvisiace s infláciou. Rovnaký príspevok dostanú zároveň aj ľudia v hmotnej núdzi, náhradní rodičia, opatrovatelia a ľudia nad 62 rokov, ktorým nevznikne nárok na dôchodok.

Zároveň sme sa rozhodli pripraviť návrh, ktorý by pomohol rodičom nielen jednorázovo, ale že by si vďaka nemu prilepšili každý mesiac. Preto tu máme tieto opatrenia:

  • Od júla tohto roka sa zvýši prídavok na dieťa na 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne.
  • Suma daňového bonusu sa takisto zvýši. Vďaka tomuto opatreniu si prilepšia hlavne rodičia tých detí, ktorí pracujú. Výška daňového bonusu sa bude odvíjať od veku dieťaťa, tak ako to bolo aj doteraz. Od 1. júla 2022 dostanú rodičia na deti do 15 rokov 70 eur a na deti nad 15 rokov 40 eur. A od 1. januára 2023 pôjdeme s týmito sumami ešte vyššie, pretože rodičia detí do 15 rokov budú mať daňový bonus vo výške 100 eur a rodičia detí nad 15 rokov 50 eur.
  • Novinkou je takzvané krúžkovné, to znamená, že rodič dostane príspevok 60 eur na krúžky pre dieťa od januára 2023 .

Verím, že každé z týchto opatrení uľahčí rodičom zvládať túto náročnú situáciu. Samozrejme, s týmto prístupom a politikou vôbec nekončíme. Aj naďalej pracujeme na nových opatreniach, ktorými by sme rozšírili okruh poberateľov príspevkov na pomoc. Hnutie Sme rodina tu bolo vždy pre ľudí, preto v našej práci nepoľavujeme, lebo si uvedomujeme, že situácia je naozaj náročná a ľudia nás potrebujú.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články