Matovič na Sulíka vytiahol nahrávku z rokovania. Ten sa ospravedlnil

59. rokovanie vlády SR Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister hospodárstva SR Richard Sulík veľmi často narába s pravdou svojským spôsobom. O vicepremiérovi to povedal premiér Igor Matovič, ktorý zároveň pohrozil, že zverejní nahrávku z pondelňajšieho rokovania vlády. Tá má dokazovať, že Sulík niečo iné hovoril na rokovaní a niečo iné prezentoval médiám. Predseda SaS sa po rokovaní vlády verejne ospravedlnil.

Premiér verifikoval slová ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO), ktorý povedal, že Sulík (SaS) bol na pondelkovom (11. 1.) rokovaní za celoplošné testovanie. Naď tvrdí, že je to ďalší prípad, kedy bolo na rokovaní povedané niečo, čo bolo potom Sulíkom mediálne prezentované inak.

„On explicitne povedal, že je za návrh predsedu vlády,“ poznamenal Naď. Uviedol, že následne sa z médií dozvedel, že Sulík je proti plošnému testovaniu. „Stalo sa to x-krát, na rokovaní bolo povedané niečo, čo bolo potom mediálne prezentované inak zo strany Sulíka,“ hovorí minister obrany s tým, že ho to už prestáva baviť.

Sulík sa ospravedlňuje

Premiér následne vyhlásil, že vláda urobila precedens a zverejní zvukový záznam zo záveru pondelkového rokovania vlády, z ktorého by mali byť zrejmé postoje jednotlivých členov kabinetu k plošnému testovaniu.

Minister Naď neskôr na tlačovej konferencii vyhlásil, že Sulík sa po vypočutí nahrávky ospravedlnil. „Ospravedlnil sa nám okolo stola, povedal, že sa ospravedlní aj vám,“ povedal Naď.

Predseda SaS tak skutočne urobil. Došlo podľa Sulíka k nedorozumeniu, pretože rokovania sa zúčastnil online, keďže bol v karanténe.

„Ako je zrejmé zo zverejnenej nahrávky, Igor Matovič sa pýtal, či ostatní súhlasia s celoplošným masívnym testovaním a vzápätí pokračoval, že by sme už tento víkend začali testovať v tých najviac postihnutých okresoch. Na to som mu skočil do reči, že som povedal: Áno, s tým súhlasíme, mal som na mysli tie najviac postihnuté okresy a kolegovia a Igor Matovič to, musím povedať celkom oprávnene, vztiahli na celý ten výrok, že súhlasíme a takto vzniklo to nedorozumenie. Mňa to mrzí, kolegom som sa ospravedlnil,“ vysvetlil minister hospodárstva.

Sulík na sociálnej sieti upresnil, že s premiérom majú inú predstavu o plošnom testovaní. Rozhodnutiu premiéra sa však prispôsobí. „Som za testovanie v ohniskách, tak ako sme navrhli v Semafore zdravia. Ale v poriadku, bude ako rozhodne premiér a ja sa prispôsobím .Za seba len poviem, že by som sa radšej bavil o celoplošnom očkovaní,“ dodal.

Hlupák, nie odborník

Matovič v stredu reagoval aj na kritiku zo strany odborníkov. „Povedať, že cesta pre Slovensko je masívne plošné očkovanie a nie plošné testovanie, je klamstvo,“ uviedol premiér. Pripomenul, že Slovensko je jedno veľké ohnisko. Poukázal tiež na to, že čo sa týka počtu úmrtí, Slovensko je na tom najhoršie. Tvrdí, že všetci majú ťahať za jeden povraz a nie kritizovať vládu.

„Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák a nie odborník, keď veľmi dobre vie, že máme k dispozícii očkovacie látky len pre pár percent ľudí,“ poznamenal premiér. Ako dodal, jedna tretina ľudí bude zaočkovaná, ak všetko dobre pôjde, možno v júni. Ak niekto vytvára fiktívne riešenie, ktoré neexistuje, podľa premiéra ide o „tancovanie na hroboch ľudí“.

Lož o masívnom očkovaní

Premiér doplnil, že sa bude stíhať očkovať všetko, čo Slovensku dodajú. „Ale klamať ľudí, že sa môžeme ísť masívne očkovať a nemusíme sa ísť masívne testovať, to nie je hodné človeka, ktorý vyštudoval vysokú školu. Týmto ľuďom nejde o pravdu, ale o politiku,“ povedal Matovič.

Podľa predsedu vlády je momentálne ťažké povedať, kde všade na Slovensku je situácia problematická. Tvrdí, že je potrebné testovaním urobiť prvotný skríning, ako tomu bolo aj vlani na jeseň počas plošného testovania, aby sa odhalili najväčšie ohniská nákazy ochorenia COVID-19.

Nedostatok testov

Minister obrany však po rokovaní vlády konštatoval, že na celoplošné testovanie nemá Slovensko dostatok testov. Nedokáže potvrdiť ani vyvrátiť, či sa budúci víkend plošné testovanie obyvateľov uskutoční.

Celoplošné testovanie je podľa Naďa reakciou na požiadavky samospráv. Na ministerstvo obrany a vnútra sa obracajú s tým, že chcú ľudí pretestovať na ochorenie COVID-19.

„Keď si jednotlivé obce a mestá vytvoria svoje vlastné testovanie, tak je to plne v ich kompetencii,“ poznamenal Naď. Ministerstvo obrany a vnútra im je pri testovaní pripravené pomôcť. Konštatuje však, že ak je testovanie dobrovoľné, tak je účasť nízka a efekt testovania malý. „Urobím všetko pre to, aby sme pomohli samosprávam zorganizovať testovania, ale robiť to pre 20- alebo 30-percentnú účasť nemá význam,“ tvrdí šéf rezortu obrany.

Zároveň poukazuje na to, že samosprávy a vláda sa musia dohodnúť na pravidlách testovania. Ministerstvo obrany poskytne personál, certifikáty či testy. Nemôže to však podľa Naďa byť o tom, že samosprávy si budú nastavovať vlastné pravidlá, ktoré „nefungujú úplne presne“. Je to viac strata zdrojov ako zisk z hľadiska identifikácie pozitívnych ľudí, tvrdí.

Celoplošné testovanie avizoval premiér po pondelkovom (11. 1.) rokovaní vlády. Opakovať sa má v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne.

(TASR, ste)


Ďalšie články