Dezertujúcich Rusov je právnou cestou náročné potrestať. Niektorí to riešia hrubým nátlakom

Ruský vojak na Ukrajine. Foto: Twitter Ruský vojak na Ukrajine. Foto: Twitter

Doteraz sa vyskytli viaceré prípady dezercie ruských vojakov. Moskva môže zbehov potrestať až desaťročným väzením. Problémom je, že Rusko nevyhlásilo Ukrajine vojnu, a preto existuje málo právnych dôvodov na trestné obvinenia voči tým, ktorí odmietajú slúžiť v zahraničí. Vláda nechce prípady medializovať, aby nezvýšila mieru dezercie.

Stovky ruských vojakov utiekli z bojov na Ukrajine alebo sa do nich odmietli zapojiť už v prvých fázach vojny. Informuje o tom aj denník Wall Street Journal (WSJ) na základe vojenských dekrétov a výpovedí vojakov a právnikov. Ruské orgány sa dostali do zložitej situácie: ako potrestať dezertérov bez pritiahnutia veľkej pozornosti?

Ruské zákony stanovujú pre príslušníkov armády, ktorí porušia prísahu, tresty až do desať rokov väzenia. Dezertéri sa môžu vyviniť, ak dokážu, že konali pod obrovským tlakom alebo mali osobné problémy, ktoré ich prinútili utiecť. Majú tiež právo odmietnuť rozkaz, ktorý považujú za nezákonný. Existuje tak málo právnych ciest, ako ich potrestať.

Podľa právnika Michaila Beňjaša, ktorý obhajuje vojakov prepustených za neposlušnosť, Rusko nevyhlásilo Ukrajine vojnu, a preto existuje málo právnych dôvodov na potrestanie tých, ktorí odmietajú slúžiť v zahraničí.

Tresty za odmietnutie rozkazov v rámci „špeciálnej vojenskej operácie“, ako nazýva Vladimir Putin inváziu na Ukrajine, sa doteraz obmedzovali na formálne prepustenie vojakov bez vyplatenia mzdy alebo na odobratie služobných výhod, hovoril Pavel Luzin, moskovský expert na obranu.

„Ak bude vláda tieto prípady medializovať, neúmyselne zväčší rozsah dezercie, ktorý je v percentuálnom vyjadrení malý, ale bude naďalej rásť,“ uviedol Luzin.

Beňjaš poskytol WSJ informáciu, že po medializácii prípadov, ktoré obhajoval, sa naňho za pár dní obrátilo so žiadosťou o právnu pomoc viac ako tisíc príslušníkov armády a zamestnancov ministerstva vnútra. Mnohí z nich sa podľa neho vzopreli rozkazu zapojiť sa do bojových akcií na Ukrajine alebo potlačiť protesty v mestách obsadených ruskými silami.

Wall Street Journal ďalej píše, že ruská ľudskoprávna skupina Agora 17. marca spustila kanál na Telegrame, kde môžu príslušníci služieb a ich príbuzní požiadať o právnu pomoc v prípade odmietnutia rozkazov. Riaditeľ skupiny Pavel Čikov uviedol, že v priebehu desiatich dní sa ozvalo 721 príslušníkov armády a bezpečnostných síl.

Vojenský dekrét podpísaný veliteľom ruskej základne zo 4. marca nariadil prepustenie niekoľkých stoviek príslušníkov armády, ktorí počas služby v blízkosti ukrajinských hraníc odmietli plniť rozkazy, informuje denník. Nie je pritom jasné, či bývalým vojakom hrozia ďalšie tresty. Ďalší dokument z 25. mája, podpísaný sudcom vojenského súdu v meste Naľčik, zamietol odvolanie 115 príslušníkov ruskej Národnej gardy. Boli prepustení za to, že koncom februára a začiatkom marca odmietli vstúpiť na Ukrajinu.

Ruský nezávislý portál Mediazona zverejnil 22. apríla prepisy zvukových súborov, ktoré údajne nahrali vojaci. Dokumentovali prípady tých, ktorí odmietli rozkazy a poukazovali na hrubý nátlak ruských veliteľov bez právnych argumentov.

„Ak tam nepôjdete, strávite 15 rokov dupaním po [väzenskom, pozn. red.] dvore,“ povedal veliteľ základne. Vojak namietal, že sa rozprával s právnikmi, ktorí mu povedali, že za odmietnutie bojovať na Ukrajine mu väzenie nehrozí. „Priveďte sem svojich právnikov. Porozprávame sa s nimi,“ odpovedal mu veliteľ.


Ďalšie články