Do Európy prišli aj napriek pandémii desaťtisíce nelegálnych migrantov

Provizórny stanový tábor v centre Paríža Provizórny stanový tábor v centre Paríža. Foto: TASR/AP

Pohraničná organizácia Frontex eviduje viac ako 100-tisíc nelegálnych prechodov vonkajších hraníc EÚ. Pre pandémiu a bezpečnostné opatrenia však hlási pokles nelegálnej migrácie v minulom roku o približne 13 percent. Ide o najnižšie číslo za posledných sedem rokov.

Minulý rok bolo zachytených približne 124-tisíc prípadov nelegálneho prechodu hraníc, hovoria údaje pohraničnej a pobrežnej stráže Európskej únie Frontex. Ide o približne 13-percentý pokles oproti roku 2019 a najnižší počet nelegálnych migrantov od roku 2013.

Za vývoj je zodpovedná najmä pandémia koronavírusu a obmedzenia cestovania v Európe ako aj vo svete. Čo sa týka národností, aj v minulom roku stále najviac „viedli“ Sýrčania – túto štátnu príslušnosť uvádzalo najviac migrantov. Nasledovali Maročania, Tunisania a Alžírčania.

Začiatkom roka bol ešte sledovaný výrazný medziročný nárast v nelegálnych vstupoch na územie členských štátov EÚ, čo bolo spôsobené najmä vtedajšou vyostrenou situáciou na hraniciach Grécka a Turecka.

Ankara vtedy mala migrantov v ich nelegálnych prechodoch priamo podporovať. Gréci sa však bránili, pričom situácia na hranici v niektorých prípadoch pripomínala vojnovú zónu. Krátko nato však táto východná trasa zažila najväčší pokles ilegálnych prechodov cez hranice.

Nárast a pokles

Naopak, najväčší rast nelegálnej migrácie zažili Kanárske ostrovy. Tam smeroval až osemnásobok migrantov oproti vlaňajšku, najčastejšie zo štátov ako Senegal, Mauretánia či Gambia. Najaktívnejšou cestou nelegálnych príchodov ostala tá cez Stredomorie, kde objem migrantov narástol o polovicu. Nárast približne o tri štvrtiny bol zaznamenaný na Balkáne.

Frontex taktiež uvádza, že valnú väčšinu všetkých nelegálnych migrantov tvoria muži – ide o viac ako 90 percent všetkých príchodov. Žien bolo menej ako desatina, čo je značný pokles oproti roku 2019, kedy bolo medzi nelegálnymi migrantmi približne 40 percent žien. Menej bolo aj detí – osôb pod 18 rokov. Šlo iba o desatinu migrantov, pričom v roku 2019 ich pomer hlásili na úrovni 23 percent.

Ako však organizácia podotýka, v týchto údajoch sú zohľadnené len zachytené nelegálne prechody vonkajších hraníc štátov EÚ. Čísla teda neobsahujú počet tých, ktorých sa nepodarilo odhaliť. Zároveň je možné, že niektorí migranti sa pokúsili prekonať hranice viackrát a na odlišných miestach.


Ďalšie články