Pri Jadrane si onedlho vystačíte s eurami. Chorvátsko zrejme vstúpi do eurozóny v januári 2023

Eurové bankovky. Foto: TASR/AP Eurové bankovky. Foto: TASR/AP

Zlomové rozhodnutie pre chorvátsku ekonomiku. Európska komisia v stredu dospela k záveru, že Chorvátsko je pripravené prijať euro od 1. januára 2023. Od septembra by mali byť cenovky v kunách aj eurách.

Od budúceho roka nebudete pri takzvanom „slovenskom mori“ v Chorvátsku potrebovať dve peňaženky ani kurzový lístok. Pobrežný štát splnil predpoklady na vstup do eurozóny.

Na Jadrane už zaplatíte eurom takmer všade okrem krátkeho výbežku Bosny a Albánska. Už niekoľko rokov používa spoločnú európsku menu aj Čierna Hora a Kosovo.

Komisia odobrila chorvátsku pripravenosť na prijatie novej meny v rámci takzvanej konvergenčnej správy za rok 2022, ktorá hodnotí pokrok, ktorý dosiahli Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko, teda štáty, ktoré sa právne zaviazali raz vstúpiť do eurozóny.

V správe EK sa uvádza, že momentálne iba Chorvátsko a Švédsko spĺňajú kritérium cenovej stability. Všetky uvedené členské štáty spĺňajú kritérium verejných financií okrem Rumunska, ktorého sa ako jediného týka postup pri nadmernom deficite. Kritérium výmenného kurzu spĺňajú dva členské štáty, a to Bulharsko a Chorvátsko.

Hodnotenie EK je doplnené o konvergenčnú správu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá bola v stredu tiež zverejnená. Formálne musia rozšírenie eurozóny ešte schváliť členské štáty v Rade EÚ, ECB a Európsky parlament.

Ak pôjde všetko podľa plánu, od septembra budú v Chorvátsku ceny v oboch menách a od 1. januára 2023 prejde balkánsky štát na euro.

(tasr, haj)


Ďalšie články