Dúhové vlajky na štátnych budovách: Korčok napadol Gyimesiho a hovorí o zákaze symbolov Felvidéku

Podpis obrannej zmluvy medzi USA a SR Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas podpisovania obrannej dohody s USA vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tvrdo kritizoval návrh poslancov Györgya Gyimesiho a Tomáša Tarabu, ktorý by viedol k zákazu umiestňovania dúhových vlajok a symbolov LGBT hnutia na štátnych budovách. Boris Kollár návrh podporil, keď povedal, že na štátne budovy nepatria ani dúhové, ani križiacke vlajky.

Ivan Korčok (SaS) spochybňuje, že vešanie dúhových vlajok na štátnych budovách treba zakázať. „Úprimne, ja nevidím hlavne žiadny dôvod ‚vešať’ alebo rovno ukrižovať tých, ktorí sa takto rozhodnú postaviť sa za inakosť a nediskrimináciu. Toto je predsa v súlade s ústavou,“ vyjadril sa minister zahraničných vecí.

Korčok sa tak odmietavo postavil k návrhu poslancov Györgya Gyimesiho (OĽaNO) a Tomáša Tarabu (nezaradený), aby bolo zakázané umiestňovanie symbolov ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie na budovy verejných inštitúcií. Poslanci argumentujú, že štátne orgány a inštitúcie nie sú miestom, kde sa má presadzovať určitá ideológia. Zároveň tvrdia, že takéto prejavy polarizujú spoločnosť a nepriamo diskriminujú občanov s iným názorom.

Pripomeňme, že Gyimesiho zákon by zakazoval vyvesenie dúhovej vlajky aj na budovách slovenských ambasád v zahraničí, ako sa to stalo v roku 2016 v Budapešti počas veľvyslanca Rastislava Káčera. Ivan Korčok bol vtedy štátnym tajomníkom vo vláde Smeru, SNS a strany Most-Híd.

Korčok hovorí o zákaze symbolov Felvidéku

Minister zahraničných vecí tiež kritizuje, že Gyimesi sa ako vládny poslanec spolčuje s „extrémistom z opozície“ a podľa Korčokových slov vedome ide proti koalícii a premiérovi. Gyimesiho, ktorý sa hlási k maďarskej národnosti, tiež Korčok nepriamo obviňuje z maďarského nacionalizmu. Konštatuje, že si nevšimol, že by sa poslanec za dva roky volebného obdobia raz prihlásil za Slovensko.

„Plus, na jeho mieste by som veľmi zvažoval, či tieto jeho nápady vydávať za ochranu slovenskej štátnosti. Aby náhodou niekomu nenapadlo do tej vytúženej novely proti LGBTI zástavám pribaliť zákaz symbolov a vlajok propagujúcich a urážajúcich slovenskú štátnosť. Lebo keď ochrana  štátnosti, tak teda poriadne: na štátnom území Slovenska žiadne cudzie symboly hlásiace sa k obdobiu spred roka 1918. To sú tie hlásiace sa k tzv. Felvidéku, ktoré sú na juhu Slovenska bežnou rutinou, a ja sa neviem zbaviť pocitu, že tie spochybňujú našu štátnosť viac ako dúhové,“ píše Korčok.

Gyimesi zase Korčoka dlhodobo kritizuje za nízku podporu pre V4, najmä pri kritike Bruselu na adresu Budapešti a Varšavy, a tiež slabú obhajobu národných záujmov Slovenska.

Kollár: Nechcem križiacke ani dúhové vlajky

Gyimesiho návrh naopak podporil predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Mňa dúhové vlajky nezaujímajú, ale mňa zaujíma, aby neviseli žiadne iné vlajky okrem našich a EÚ vlajok na štátnych budovách,“ uviedol.

„Nechcem tam vidieť križiacke vlajky, vlajky spolku záhradkárov alebo dúhové vlajky,“ uviedol Kollár, ktorého hnutie Sme rodina už avizovalo, že návrh Gyimesiho a Tarabu možno podporí. Pikantné je, že jediný politik, ktorý používa križiacku vlajku, je minister Milan Krajniak z Kollárovej strany. Má ju vyvesenú v svojej pracovni.

https://standard.sk/211947/duhove-vlajky-nie-su-o-rovnosti-navrh-na-ich-zakaz-v-statnych-budovach-treba-podporit/

Súhlas novému zákonu vyslovil aj minister financií a predseda OĽaNO Igor Matovič. „Zneužívať štátne budovy na šírenie propagandy akejkoľvek sexuálnej orientácie nie je v súlade s verejným záujmom. Preto návrh poslanca Gyimesiho považujem za správny,“ reagoval Matovič.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) však Gyimesiho vyzval, aby návrh stiahol. Poslanec mu vzápätí odkázal, že tak neurobí.

Strana SaS oznámila, že bude žiadať stiahnutie návrhu na koaličnej rade.


Ďalšie články