Nákup ruských surovín ako podpora terorizmu? NAKA rieši aj firmy Klubu 500. Ten hovorí o urážke

Konferencia Z regiónov do sveta Klub SOPK Banská Bystrica Vladimír Soták. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Nakupovanie surovín z Ruska slovenskými firmami sa vraj môže vnímať aj ako financovanie terorizmu. Myslí si to autor trestného oznámenia, ktoré v súčasnosti preveruje NAKA. Jej vyšetrovateľ v žiadosti o podanie správy kontaktoval aj Klub 500 združujúci najväčších slovenských zamestnávateľov. Tí sa teraz cítia dotknutí.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala preverovať najväčšie slovenské spoločnosti združené v Klube 500 vedenom Vladimírom Sotákom. Deje sa tak v súvislosti s trestným oznámením pre podozrenie zo spáchania trestného činu financovania terorizmu.

Problematické má byť ich údajné nakupovanie energetických surovín a tovarov z Ruska v rozpore s hospodárskymi sankciami, čím sa majú nepriamo podieľať na financovaní vojny proti susednej Ukrajine. Ako prvý o tom informoval bulvár Topky.

Vyšetrovateľ NAKA František Ondriáš adresoval Klubu 500 v tejto veci žiadosť o podanie správy s niekoľkými otázkami. Zaujíma ho napríklad to, aké kroky v súvislosti s rozhodnutím o embargu podnikajú, či stopnutie nákupov z Ruska môže mať dosah na podnikateľské prostredie na Slovensku, alebo či združenie dáva na svojom webe verejnosti na vedomie, že aktívne obhajuje záujmy slovenských podnikateľov.

Biznismenov to uráža

„Áno, môžeme potvrdiť, že prišlo takéto dožiadanie, aj to, že nás ten podnet uráža. Ku podaniu pripravujeme odpoveď,“ uviedol pre redakciu Plusky Tibor Gregor z Klubu 500. Pluska takisto zverejnila celé znenie dokumentu.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) reagoval na aktivitu NAKA iba v stručnosti, no veľavravne. „Nemusím sa vyjadrovať ku každému nezmyslu,“ povedal pre rovnaké médium. Jeho rezort neskôr doplnil, že sa vyjadrovať nebude a vraj nie je orgánom činným v trestnom konaní.

Konanie NAKA okomentoval aj minister obrany Jaroslav Naď. „Viac o tom neviem, iba som si to prečítal. Vyhodnotil som to tak, že môže byť podané trestné oznámenie niekým na umelé udržiavanie finančných tokov k Rusku. Viac k tomu neviem povedať. Každopádne je to určite zaujímavý spis, ale uvidíme, čo z toho vyjde,“ tvrdí Naď.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini si myslí, že zo strany vlády a orgánov činných v trestnom konaní to už zaváňa snahou zastrašovať veľké podniky a kritikov. Hovorí o absurdnom vyšetrovaní, ktoré mala NAKA podľa neho uzavrieť alebo zahodiť do koša. „Bol som zhrozený, že firmám alebo Klubu 500 prichádza takéto dožiadanie,“ uviedol s tým, že toto sa v normálnej civilizovanej krajine nedeje.

Polícia: Nerobte z toho senzáciu

Na medializovanie dokumentu reagovala na sociálnej sieti aj polícia. Senzácia sa podľa nej nekoná, ide vraj o štandardný postup pre získanie informácií a Klub 500 podľa jej vysvetlenia nebol jediný subjekt, ktorý vo veci kontaktovala. Skutočnosti, ktoré nemenovaný oznamovateľ v trestnom oznámení uviedol, vyhodnotila ako „závažné“.

„Medializované dožiadanie nebolo adresované konkrétnej osobe, ale spomínanému občianskemu združeniu. Podľa vyšetrovateľa totiž môže byť občianske združenie kompetentné poskytnúť odbornú a ucelenú informáciu potrebnú na jeho rozhodnutie. V žiadnom prípade nejde o kriminalizovanie významných slovenských podnikateľov,“ tvrdí polícia.

Čo je Klub 500?

Klub 500 je neziskové občianske združenie založené v roku 2002 slovenskými vlastníkmi a spoluvlastníkmi spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 pracovníkov. Vznikol s cieľom chrániť záujmy slovenských zamestnávateľov doma, ako aj na pôde európskych inštitúcií. Vladimír Soták, ktorý mu predsedá, je spolumajiteľom Železiarní Podbrezová.

Soták sa v apríli vyjadril k protiruským hospodárskym sankciám veľmi kriticky. „Môžeme sa hrať na silných, ale nie sme. Nevieme Ukrajincom pomôcť tým, že si zničíme naše hospodárstvo, ak sa nedostaneme k energetickým surovinám,“ uviedol. Klub 500 podporoval pragmatické riešenia pre ropu a plyn.

Na šiestom balíku ekonomických sankcií sa lídri Európskej únie dohodli na mimoriadnom samite v pondelok večer. Realitou je po novom embargo vzťahujúce sa na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia, čo je dôležité aj pre Slovensko.


Ďalšie články