Vedel som, že dozrel čas, spomína na začiatky jubilujúceho kresťanského samizdatu Mikloško

000Russian_samizdat_and_photo_negatives_of_unofficial_literature_in_the_USSR Foto: wikimedia

V júni oslavuje prvý celoslovenský samizdatový časopis Náboženstvo a súčasnosť svoje 40. výročie. Ako hovorí jeden z jeho zakladateľov, cieľom bolo, aby mali ľudia na Slovensku prehľad o rôznych udalostiach, ktoré chcel komunistický režim utajiť. Pri tejto príležitosti sa uskutoční výstava, ktorá sa bude konať od 6. do 12. júna v Dome Quo Vadis v Bratislave.

Názov časopisu nie je náhodný a viedla sa o ňom dlhá diskusia. Názov mal byť krátky a výstižný. František Mikloško navrhoval názov podľa českého samizdatu Informácie o cirkvi. Tento názov neprešiel, pretože sa báli, že si ho ľudia pri distribúcii budú zamieňať s českým samizdatom. Názov napokon vymyslel Martin Lauko.

Prvým šéfredaktorom bol František Mikloško. „Na jednom nedeľnom stretnutí začiatkom roka 1982 Vlado Jukl navrhol: ‚Mali by sme vydávať nejaký časopis.‘ Keď už Vlado prišiel s takýmto návrhom, vedel som, že dozrel čas,“ spomína na začiatky samizdatu František Mikloško. Okrem Mikloška tvorili prvú redakciu Ján Čarnogurský a Martin Lauko.

František Mikloško. Foto: Matúš Zajac

Cieľom samizdatu Náboženstvo a súčasnosť bolo mať na Slovensku väčšiu programovú samizdatovú činnosť v oblasti náboženstva. Zároveň išlo aj o to, že cirkev nemôže byť upriamená len sama na seba, dovnútra, ale treba sledovať i dianie vo svete.

Lauko sa o časopise vyjadroval, že ich cieľom bolo, aby mali ľudia na Slovensku prehľad o rôznych udalostiach, ktoré chcel komunistický režim utajiť, tak práve o týchto veciach chceli ľudí oboznámiť.

Bolo to pre nich náročné, pretože na každé číslo použili iný písací stroj, aby ich nikto neodhalil. Dokonca niekedy ani majitelia písacích strojov, na ktorých dané číslo písali, nevedeli, na čo bude stroj použitý. Až posledný rok začali na vydávanie časopisu používať počítače.

Zmena redakcie prišla po troch rokoch

Redakcia sa po čase úplne vymenila. Odišli všetci traja redaktori, ktorí stáli pri vzniku samizdatu. Posledným bol František Mikloško, ktorý sa začal venovať iným projektom.

Novým druhým neformálnym šéfredaktorom sa po Mikloškovi stal Rudolf Fiby. Ďalšími redaktormi boli Vladimír Jukl, Peter Murdza, František Novajovský, Judita Stempelová, Ladislav Stromček a Eva Čikelová.

Prvé čísla vyšli v náklade päťsto kusov. Záujem o samizdatový časopis rástol a do roku 1989 sa počet zdvojnásobil a tlačilo sa tisíc kusov. Vychádzal štvrťročne vo formáte A4. Až posledný rok sa formát zmenšil na A5 a pribudla aj farebná obálka. Celkový náklad počas jeho vychádzania bol vyše 25-tisíc na viac než 593-tisíc stranách.

Periodický samizdat Náboženstvo a súčasnosť je spolu s ďalšími českými a slovenskými samizdatmi zapísaný v UNESCO pamäti sveta. Vernisáž výstavy je pripravená na 6. júna o 17:00. Diskusia k samizdatu Náboženstvo a súčasnosť je pripravená 9. júna o 17:00. Výstava bude v Dome Quo Vadis v Bratislave dostupná do 12. júna.


Ďalšie články