Prezidentka: Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, nezastaví sa pred ničím

Zuzana Èaputová tlaèová konferencia na letisku M.R. Štefánika po návrate z Ukrajiny Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Mier na Ukrajine je v bytostnom záujme Slovenska. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v stredu po návrate z návštevy Ukrajiny. Návštevou chcela podľa svojich slov opätovne vyjadriť podporu krajine, ktorá sa bráni. O posilnení spolupráce a pomoci Slovenska rokovala s najvyššími predstaviteľmi krajiny a vystúpila v parlamente.

„Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím. Práve preto sa o to musíme zaujímať a pomáhať Ukrajine, aby sa ubránila,“ vyhlásila prezidentka. Slovákom odkázala aj slová vďaky.

Čaputová „verí a chce tomu veriť“, že Ukrajina vo vojne s Ruskom zvíťazí. Hlava štátu uviedla, že videla na Ukrajine obrovské odhodlanie brániť sa voči krajine s vojenskou presilou. „Ukrajina vedie spravodlivú obrannú vojnu, bráni svoju suverenitu,“ vyhlásila prezidentka. Nemala počas návštevy pocit porazeneckej nálady a má tiež pocit, že hoci sú Ukrajinci vyčerpaní, posilňuje ich to, aby sa bránili ďalej.

Čaputová o utorkovej (31. 5.) návšteve hovorí ako o jednom z najemotívnejších dní svojho života. „Videla som veľké utrpenie a veľkú bolesť. Navštívili sme predmestie Kyjeva a videli sme množstvo zbombardovaných civilných budov. Z toho miesta bolo jasné, že to nie sú náhodné strely, ktoré sa zatúlali, ale je to cielené ničenie zo strany Ruska,“ priblížila.

Podľa nej je iné vidieť obrázky v televízii a iné byť tam. Poukázala na to, že videla napríklad zbomardované domy rad za radom a z toho je zrejmé, že išlo o zámer. „Cítiť tam pach, jedlo na ceste, vidíte doslova do kuchyne,“ popísala. Za silný zážitok označila podvečernú návštevu nemocnice, kde je podľa nej hrozné vidieť trpiacich ľudí.

Prezidentka ďalej pokračovala, že všetky rokovania na Ukrajine boli o posilnení pomoci, a preto tam aj išla. Uviedla, že každé jedno stretnutie s oficiálnymi predstaviteľmi alebo bežnými ľuďmi bolo sprevádzané slovom – ďakujem.

Čaputová je hrdá na Slovensko za pomoc, ktorú poskytuje Ukrajincom. Podľa hlavy štátu Ukrajinci mali zoznam vecí, ktoré by potrebovali, to však neznamená, že všetko má Slovensko k dispozícii. Diskutovalo sa napríklad o tom, ako pomôcť pri vývoze tovarov, obilia, o nákupe pohonných hmôt a obnove Ukrajiny. Prezidentka SR tiež povedala, že sa diskutuje o tom, či bude Slovensko pri obnove Ukrajiny pomáhať konkrétnej oblasti alebo mestu.

Zuzana Čaputová sa v utorok 31. mája počas krátkej návštevy v Kyjeve stretla s prezidentom Zelenským, premiérom Denysom Šmyhalom a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy a boli značne zničené raketovými útokmi a ostreľovaním.

(tasr, sita)

https://standard.sk/211961/caputova-ukrajincom-verim-ze-vojnu-vyhrate-ti-ktori-volaju-po-zastaveni-vojenskej-pomoci-volaju-po-vasej-kapitulacii/

Ďalšie články