Biden: Nepodporíme Ukrajinu v útoku na územie Ruska

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalšie moderné raketové systémy a muníciu, aby v obrane pred ruskou inváziou dokázala „presnejšie zasiahnuť kľúčové ciele na bojisku“. Šéf Bieleho domu to napísal v utorkovom komentári pre noviny The New York Times.

„Rýchlo sme pristúpili k tomu, aby sme Ukrajine poslali značné množstvo zbraní a munície, aby mohla bojovať na bojisku a byť v čo najsilnejšej pozícii pri rokovacom stole,“ uviedol Biden v príspevku. Poznamenal tiež, že cieľom USA je „demokratická, nezávislá, suverénna a prosperujúca Ukrajina“, ktorá sa dokáže brániť proti ďalšej agresii, cituje ho stanice CNN.

Biden zdôraznil, že Washington nechce vojnu medzi NATO a Ruskom. „Pokiaľ nebudú napadnuté Spojené štáty alebo naši spojenci, nebudeme sa priamo angažovať v tomto konflikte – či už vyslaním amerických jednotiek do bojov na Ukrajinu alebo útokmi na ruské sily,“ povedal. Dodal, že USA Ukrajinu nepodporujú v tom, aby útočila mimo svojho územia.

Agentúra AP už predtým avizovala, že Bidenova administratíva plánuje ohlásiť menšiu dodávku raketových systémov stredného doletu určenú ukrajinským silám. Má ísť o kompromis medzi pomocou ukrajinským jednotkám a zároveň zabránením eskalácie konfliktu tým, že Kyjevu nedodajú zbrane, s ktorými by bolo možné zasiahnuť ciele na území Ruska.

Stanica CNN totiž minulý týždeň s odvolaním sa na viacerých nemenovaných predstaviteľov uviedla, že USA zvažujú dodať Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci moderný delostrelecký salvový raketový systém (MLRS), ktorý Kyjev požadoval. Biden však v pondelok potvrdil, že USA neplánujú poslať Ukrajine raketové systémy, ktoré by dokázali zasiahnuť ruské územie.

CNN v utorok s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov Bidenovej administratívy napísala, že USA Ukrajine v rámci 11. balíčka bezpečnostnej pomoci pošlú mobilné salvové raketomety HIMARS vybavené muníciou, ktorá umožní odpáliť rakety do vzdialenosti približne 80 kilometrov.

Najnovší balík vojenskej pomoci má byť oficiálne predstavený v stredu. Jeho súčasťou majú byť okrem iného protitankové strely Javelin, protipancierové zbrane, delostrelecké náboje, vrtuľníky, taktické vozidlá a náhradné diely.

(tasr)


Ďalšie články