Americký internetový poskytovateľ zablokuje Twitter a Facebook. Pre cenzúru Trumpa

Donald Trump Trump na mítingu v Grand Rapids v Michigane. Foto: TASR/AP

V častiach amerických štátov Idaho a Washington pristúpi internetová spoločnosť Your T1 WIFI k zrušeniu prístupu na sociálne siete Facebook a Twitter. Reaguje tak podľa svojich slov na sťažnosti zákazníkov, ktorí poukazujú na to, že menované spoločnosti sa dopúšťajú cenzúry.

Spoločnosť Your T1 WIFI, ktorá poskytuje prístup na internet pre severnú časť amerického štátu Idaho a región Spokane na východe štátu Washington, začala blokovať populárne sociálne siete Twitter a Facebook, informuje MSN.

Dôvodom je to, že minulý týždeň stránka Twitter permanentne zablokovala účet dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov a k podobnému kroku pristúpila aj sociálna sieť Facebook. Na nej nebude prezident figurovať minimálne do inaugurácie Joea Bidena, ktorá sa uskutoční 20. januára. Dôvodom na tento zásah malo byť podnecovanie k násiliu či odmietanie výsledkov prezidentských volieb.

„Dostalo sa k nám, že Twitter a Facebook praktikujú cenzúru našich zákazníkov a informácií,“ uviedla Your T1 WIFI, pričom reagovala na množstvo sťažností svojich zákazníkov, ktorí žiadali, aby poskytovateľ prerušil prístup na tieto platformy.

Sťažnosti zákazníkov

„Naša spoločnosť neverí, že stránka alebo sociálna sieť má autoritu cenzurovať čo vidíte a zdieľate, alebo skrývať informácie od vás, či brániť vám v sledovaní toho, čo pridávajú vaši priatelia a rodina,“ píše sa ďalej vo vyhlásení organizácie.

Podľa pôvodného plánu chcela Your T1 WIFI zablokovať prístup na tieto stránky pre všetkých užívateľov, pričom by ho povolila ľuďom, ktorí by si o to požiadali. Po sťažnostiach z druhej strany barikády však spoločnosť špecifikovala, že sociálne siete zablokuje len zákazníkom, ktorí sa sťažovali.

Postup spoločnosti, aj keď ako reakcia na cenzúru, však môže byť vnímaná ako cenzúra sama. V štáte Washington sa momentálne skúma, či postup Your T1 WIFI neporušuje miestny zákon o neutralite internetu. Ten hovorí, že poskytovatelia internetu nesmú blokovať prístup k internetovému obsahu.


Ďalšie články