Čaputová Ukrajincom: Verím, že vojnu vyhráte. Tí, ktorí volajú po zastavení vojenskej pomoci, volajú po vašej kapitulácii

Èaputová sa na Ukrajine stretla so Zelenským Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno pricestovala na návštevu Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Po stretnutí s poslancami bude rokovať aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhaľom. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Tlačová konferencia prezidentky sa uskutoční po návrate prezidentky z Ukrajiny. O presnom termíne vás budeme vopred informovať,“ avizoval Matej.

Navštívila mestá neďaleko Kyjeva

Predpoludním Čaputová navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy .

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy ukrajinského mesta Irpiň v Kyjevskej oblasti v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR /Kancelária prezidenta SR

„Že obrázky vojny na Ukrajine už neotvárajú správy neznamená, že utrpenie Ukrajincov je menšie. V Boroďanke a Irpini som na vlastné oči videla stopy skazy, ktorú ruskí vojaci na Ukrajinu priniesli. Stovky kilometrov na východ a na juh aj dnes čelia rovnakej skaze tisíce ďalších ukrajinských civilistov – ženy, muži, deti. Verím, že keď pominie táto nočná mora, Ukrajina znovu rozkvitne. Tak, ako už dnes rozkvitli kvety medzi zruinovanými domami v Borodyanke alebo Irpini,“ napísala politička na Facebooku.

Ukrajina patrí do Únie

Ukrajina patrí do Európskej únie. V utorok to pred poslancami ukrajinského parlamentu vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ. Okrem iného jej deklarovala pomoc s vývozom obilia a ďalších tovarov.

„Ukrajina patrí do Európskej únie a bude jej súčasťou. Slovensko a ja osobne urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo čo najskôr a budem o tom aj naďalej hovoriť s ďalšími lídrami,“ zdôraznila v príhovore, ktorý TASR poskytol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Slovensko bude aj naďalej pomáhať

Ďalej uviedla, že Slovensko podporí všetky snahy o mierové urovnanie vojny, ktorú Rusko rozpútalo. „Ale iba za podmienok, ktoré určíte vy, napadnutý a hrdinsky sa brániaci ukrajinský národ,“ dodala s vierou, že Ukrajina vojnu vyhrá.

„Z Putinovho blitzkriegu ste spravili Putinov Afganistan. Ruské vojenské lode ste poslali presne tam, kde za túto agresiu patria. A tanky tiež. Rusko musí za svoju obrovskú chybu zaplatiť. Tí, ktorí dnes volajú po zastavení vojenskej pomoci Ukrajine, volajú po vašej kapitulácii. Tí, ktorí si myslia, že prímerie je možné aj bez stiahnutia ruských vojsk sa nič nepoučili z roku 1938, 1968 alebo z roku 2014,“ povedala Čaputová.

„Preto pomáhame a budeme naďalej pomáhať aj v tomto smere. Prednedávnom to bol obranný systém S-300 či odmínovacie zariadenia a munícia, onedlho to budú húfnice Zuzana,“ podotkla. Zároveň poukázala na to, že pred mesiacom začali ukrajinskej prokuratúre a znalcom pomáhať forenzní experti a policajní technici zo Slovenska.

„Viem, že zdokumentovanie zločinov, ktoré Rusko napáchalo na Ukrajine, vám vašich blízkych späť nevráti. Dá však možnosť celému svetu povedať, čo sa stalo. A žalovať tých, ktorí to všetko spôsobili,“ doplnila. Okrem toho poukázala na solidaritu Slovenska pri prijímaní ukrajinských utečencov.

Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo

Zdôraznila, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajincom dlhodobo. „Konflikt sa nezačal barbarským úderom rakiet v pochmúrne februárové ráno roku 2022. Začal sa dávno predtým, masívnou propagandou popierajúcou vašu štátnosť, vašu národnú či kultúrnu identitu, váš jazyk,“ povedala s tým, že Západ za osem rokov neurobil dosť na to, aby Moskvu zastavil. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi podľa jej slov nejde o kúsok Donbasu či Krym, ale „chce Ukrajinu zničiť“.

Ukrajina vedie podľa prezidentky spravodlivú a obrannú vojnu. „V tejto vojne stojí na vašej strane celý demokratický svet. Nielen rétorikou, ktorú ste počúvali už pridlho. Teraz je čas činov,“ dodala s tým, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré podľa počtu obyvateľov pomáhajú najviac.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno pricestovala na návštevu Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Naplánované mala aj rokovanie s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhalom.

Celý demokratický svet vzhliada k statočnosti ukrajinského ľudu

Celý demokratický svet vzhliada k odvahe a statočnosti ukrajinského ľudu a ukážkovému líderstvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V utorok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ukrajinským náprotivkom.

Čaputová ocenila, že sa mohla v parlamente prihovoriť demokraticky zvoleným zástupcom ukrajinského ľudu. „Keby išli plány ruského prezidenta Vladimira Putina podľa jeho očakávaní, dnes by bola v Kyjeve bábková vláda pod réžiou Kremľa. Našťastie to tak nie je,“ povedala.

„Pozícia Slovenskej republiky je pevná a jasná od samého začiatku vojny. SR podporuje Ukrajinu humanitárne, politicky, ale aj vojensky,“ pokračovala Čaputová. Podľa jej slov je správne podporovať Kyjev aj vojensky, pretože vedie spravodlivú a obrannú vojnu. „Je nám jasné, že iba potraviny, lieky alebo hygienické potreby vám nemôžu pomôcť zastaviť agresiu.“

Čaputová uviedla, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré podporujú kandidátsky status Ukrajiny, pokiaľ ide o jej členstvo v EÚ.

Zelenskyj poďakoval Čaputovej za návštevu, produktívne rokovania a tiež za úprimné slová podpory, ktoré predniesla v ukrajinskom parlamente. Spresnil, že témou spoločných rokovaní bola potreba nastolenia mieru, obrana, ekonomika i posilnenie sankčného balíka proti Rusku.

Obaja prezidenti sa zhodli, že mier na Ukrajine a v celej Európe je možný len na základe úplného obnovenia územnej celistvosti Ukrajiny, poznamenal Zelenskyj.

„Sme vďační za podporu Slovenska pri príprave nových ciest a možností na vývoz produktov i iných kritických potrieb pre Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj. „Som vďačný za to, ako sa správate k našim občanom a som si istý, že spoločne urobíme všetko pre to, aby sa naši občania čo najrýchlejšie mohli vrátiť domov,“ dodal.

Hlava štátu už začiatkom mája povedala, že zvažuje výber termínu návštevy Ukrajiny. Povedala vtedy, že chce prísť s konkrétnym cieľom. Takáto návšteva je podľa jej slov vyjadrením podpory Ukrajine. Pozvanie pre Čaputovú potvrdil pár dní nato aj Zelenskyj.

Ukrajinu začiatkom apríla navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

(tasr/tod)


Ďalšie články