Plyn už neprúdi ani do Holandska. Gazprom Amsterdamu zastavuje jeho dodávky

Energie: Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu do Holandska Ilustračné foto: TASR/AP

Po Bulharsku, Poľsku či Fínsku prišlo na rad aj Holandsko. Gazprom do krajiny Beneluxu zastavuje všetky dodávky plynu. Rusi v utorok oznámili, že holandská energetická spoločnosť GasTerra aj napriek výzve odmietla za plyn zaplatiť v rubľoch. Holanďania dôvodia, že sa obávali sankcií Európskej únie.

GasTerra od začiatku nesúhlasí s požiadavkou ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby štáty EÚ platili za plyn rubľami. Zastavenie toku plynu prichádza po tom, čo Gazprom informoval, že k 30. máju nedostal žiadne platby za aprílové dodávky plynu do Holandska.

Ruský plynárenský gigant predtým firmu GasTerra upozornil, že platby za plyn prijme len z rubľového účtu. Očakáva, že si ho európski odberatelia zriadia práve na tento účel. Názory na to, či platiť alebo neplatiť za plyn v rubľoch, ako to požaduje Kremeľ, sa v rámci Únie rôznia.

Holandská firma si rubľový účet odmietla zriadiť a Rusko jej plyn vyplo. „Rozumieme rozhodnutiu GasTerra nesúhlasiť s jednostranne uloženými platobnými podmienkami Gazpromu. Toto rozhodnutie nebude mať žiadne dôsledky na fyzickú dodávku plynu do holandských domácností,“ vyjadril sa holandský minister energetiky Rob Jetten.

https://standard.sk/210944/slovensko-znizuje-zavislost-na-ruskom-plyne-sulik-hovori-o-podpise-novych-zmluv-s-norskom/

Vo svojom oficiálnom vyhlásení pološtátna GasTerra uviedla, že tento krok očakávala a plyn medzičasom nakúpila od iných dodávateľov. Pre zastavenie dodávok z Gazpromu príde do októbra o dve miliardy kubických metrov plynu.

Spoločnosť vo svojom vyhlásení nebola až taká optomistická ako člen kabinetu, keď vyhlásila, že nevie či „európsky trh dokáže absorbovať túto stratu dodávok bez vážnych následkov“ a dopĺňa, že „je nemožné predpovedať, ako výpadok dodávky dvoch miliárd kubíkov ruského plynu ovplyvní situáciu ponuky a dopytu“.

GasTerra v tlačovej správe zopakovala, že nechcela pristúpiť na dodávateľove jednostranné požiadavky, Poukazuje pritom na svoje výzvy, aby Gazprom rešpektoval vopred zazmluvnené podmienky.

Holanďania dovážalo z Ruska len s približne 15 percent dodávok svojho plynu, čo predstavuje približne šesť miliárd kubických metrov ročne, tvrdí vláda. To je menej ako priemer EÚ, ktorý je 40 percent. Holandsko sa podobne ako ostatné európske krajiny snaží znížiť svoju závislosť od  energií z Ruska.

(krk, tasr)


Ďalšie články