Za ropnú výnimku pre Slovensko bojovala Budapešť. Orbán: Hrozila atómová bomba. Rodiny môžu pokojne spať

210419244_10159378894721093_2467601206478500109_n Viktor Orbán. Foto: V.Orbán/Facebook

AKTUALIZOVANÉ Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok privítal výnimku zo zákazu Európskej únie na dovoz ruskej ropy. To umožní Slovensku aj Maďarsku naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy. Premiér Eduard Heger uviedol, že ropu z Ruska môžeme čerpať dovtedy, kým nenájdeme náhradu.

Po týždňoch rokovaní medzi EÚ a Budapešťou lídri bloku uzavreli kompromisnú dohodu, ktorá zakazuje dovoz ruskej ropy tankermi po mori, ale umožňuje jej dodávky ropovodom. Vnútrozemské štáty ako Maďarsko, ale aj Slovensko a Česko, tak budú aj naďalej dodávať ruskú ropu pre svoje ekonomiky. Informuje o tom agentúra AFP.

„Rodiny môžu dnes v noci pokojne spať,“ uviedol Orbán vo videu zverejnenom na svojej facebookovej stránke. „Dosiahli sme dohodu, v ktorej sa uvádza, že krajiny dostávajúce ropu ropovodom, môžu pokračovať v prevádzke svojich ekonomík za predchádzajúcich podmienok,“ dodal.

Orbán hrozil vetovaním dohody a varoval, že zastavenie ruských dodávok by zničilo ekonomiku jeho krajiny. Všeobecný zákaz dovozu „by bol pre nás neznesiteľný, ako atómová bomba, ale podarilo sa nám tomu vyhnúť,“ povedal.

Budapešť, ktorá za vlády Orbána udržovala pomerne dobré vzťahy s Moskvou až do invázie na Ukrajinu, uviedla, že zákaz ruskej ropy by vyvolal recesiu, nedostatok a raketový rast cien a podkopal energetickú bezpečnosť Maďarska. Vnútrozemské Maďarsko dostáva približne 65 % ropy pre svoju spotrebu cez ruský ropovod Družba.

Podľa šéfky EÚ Ursuly von der Leyenovej kompromisná dohoda „do konca roka zníži dovoz ropy z Ruska do EÚ o približne 90 %“.

Heger: Ruskú ropu môžeme čerpať dovtedy, kým nenájdeme náhradu

Prvý deň mimoriadneho samitu Európskej rady bol podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) pre Slovensko mimoriadne úspešný.

„Rokovali sme o sankciách na ruskú ropu a požiadavky Slovenska boli akceptované. To znamená, že budeme môcť používať ruskú ropu až do momentu, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu,“ povedal Heger.

Premiér zdôraznil, že je rád, že sa mu podarilo presvedčiť aj maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sankcie podporil. Podľa Hegera to aj naďalej ukazuje jednotu Európskej únie. Lídri krajín Európskej únie sa počas samitu zhodli aj na okamžitom poslaní deviatich miliárd eur pre Ukrajinu v rámci okamžitej pomoci.

Otázka výnimky pre rafinované výrobky

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov sa diskusie lídrov počas pracovnej večere točili aj okolo výnimiek pre reexport rafinovaných výrobkov z momentálne lacnej ruskej ropy do iných krajín, kde Slovensko súhlasilo s výnimkou na vývoz takýchto výrobkov po dobu ôsmich mesiacov od zavedenia šiesteho sankčného balíka Európskej únie voči Rusku. Avšak Česká republika, ktorá nemá vlastnú rafinériu, počas rokovaní požadovala dovoz takýchto ropných výrobkov po dobu 18 mesiacov od zavedenia ropného embarga.

Utorkové diskusie premiérov a prezidentov budú pokračovať v téme zaistenia potravinovej bezpečnosti pre Európu a svet podporou vývozu ukrajinskej pšenice a na programe dňa sú aj otázky spojené s budovaním spoločnej európskej bezpečnosti.

Ropné embargo bude pre členské štáty bolestivé, konštatoval rakúsky kancelár

Embargo EÚ na ruskú ropu bude bolestivé pre členské štáty aj pre Moskvu, konštatoval rakúsky kancelár Karl Nehammer. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Rozhodnutie uvaliť embargo na ropu je opatrením, ktoré bude pre členské štáty určite samo o sebe bolestivé,“ uviedol Nehammer v utorok pred príchodom na mimoriadne rokovanie Európskej rady v Bruseli. „Musíte však byť realistickí, bolesť, ktorú cítime my, je nič v porovnaní s tým, čo musia vydržať Ukrajinci,“ dodal.

Lídri EÚ sa v pondelok dohodli na zákaze 90 percent ruského importu ropy do konca tohto roka, ktorý je súčasťou šiesteho balíka sankcií proti Moskve. Plyn podľa Nehammera nebude súčasťou tohto kola sankcií, pretože ruskú ropu je ľahšie nahradiť.

https://standard.sk/211743/lidri-eu-sa-dohodli-na-ciastocnom-embargu-na-rusku-ropu/

(tasr, sita, ste)


Ďalšie články