Pápežov novokardinál vraj ignoroval sexuálne zneužívanie v cirkvi. Podporil prijímanie pre pro-choice katolíkov i dúhového kňaza

Cardinal_Robert_W._McElroy Biskup Robert Walter McElroy. Foto: TASR/AP

Reakcia médií v USA na pápežovu voľbu „povýšiť“ na kardinála amerického biskupa Roberta Waltera McElroya bola búrlivá. Objavovali sa komentáre, ako „strašná správa“, „facka obetiam zneužívania“ či „ultraprogresívny biskup“.

Na rímskeho biskupa sa vzniesla výrazná kritika zo sekulárnych i z cirkevných kruhov po nedeľnom ohlásení mien biskupov, ktorých by mal v auguste „kreovať“ za kardinálov. Dôvodom je meno Robert Walter McElroy.

Tomuto biskupovi diecézy San Diego v USA pápež umožní nosiť kardinálsku červenú farbu, čo zdvihlo zo stoličky mnohých vrátane novinára Roda Drehera. Povýšenie „ultraprogresívneho biskupa“ zo San Diega je „strašnou správou“ pre tých, ktorí „skutočne veria tomu, čo katolícka cirkev učí“, komentoval bývalý katolík a autor bestselleru Benediktova voľba. Je to taktiež zlá správa pre tých, ktorí by radi videli v cirkvi dôveryhodných lídrov v otázke zneužívania, dodal.

Na riešenie sexuálneho zneužívania vraj nemal čas

V katolíckej pyramíde majú najvyššiu hodnosť hneď po pápežovi, ktorému radia pri správe cirkvi. Pápež má slobodu povýšiť do kardinálskej hodnosti osoby s kňazským svätením, no musia sa „osobitne vynímať v náuke, správaní, zbožnosti a obozretnosti v konaní”, zdôrazňuje Kódex kánonického práva. Tieto prívlastky prelát z USA podľa viacerých nespĺňa.

Rod Dreher i ďalší komentátori spomenuli predchádzajúce obvinenia, že biskup Robert McElroy nekonal dostatočne pri riešení sexuálneho zneužívania v cirkvi. Ignoroval upozornenia od psychoterapeuta Richarda Sipeho, podľa ktorého cirkevný hodnostár nemal čas riešiť túto problematiku. Sipe mu napísal o prípadoch zneužívania maloletých, ktorých sa dopustil kardinál Theodore McCarrick, čo mu tvrdilo tiež mnoho iných ľudí. Dnes už bývalého kardinála odsúdili, zbavili kňazstva a pred dvoma rokmi o ňom vyšla dlhá, nelichotivá vatikánska správa. „Je to facka obetiam zneužívania,“ písali o pápežovej nedeľnej voľbe na sociálnych sieťach mnohí používatelia.

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio má pritom povesť bojovníka proti sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi.

Navyše, cirkevný hodnostár zo San Diega je blízky kontroverznému dúhovému kňazovi a pred niekoľkými rokmi sa ho zastal slovami: „Útoky na otca Jamesa Martina ukazujú rakovinu v našej katolíckej cirkvi.“ Jezuita James Martin sa venuje pastorácii LGBT katolíkov, nedávno mu napísal list pápež František a v slovenčine mu vyšli knihy ako Jezuitský návod (takmer) na všetko.

McElroy za kardinála je neomylný znak pre americkú cirkev

Robert McElroy je popredný intelektuál a ohlásenie jeho mena v zozname budúcich kardinálov je „neomylný znak pre americkú cirkev“, nadchli sa, naopak, severoamerickí bergogliovci, teda priaznivci politiky pontifika Jorgeho Bergoglia. USA potrebuje kardinála aj na západnom brehu, doplnili.

Pápež ukázal, že preferuje McElroyov riadiaci štýl na rozdiel od konzervatívne vnímaného arcibiskupa z Los Angeles Josého Horacia Gómeza. Ide o takzvaného metropolitu v tejto najväčšej katolíckej arcidiecéze v Spojených štátoch, ktorá je hierarchicky nad diecézou San Diego. Keďže McElroy bude kardinál a Gómez nie, tento nepomer niektorí na sociálnych sieťach označili za „smiešny“. O to viac, že José Gómez je predseda Americkej biskupskej konferencie.

McElroy, ktorý začínal ako pomocný biskup v San Franciscu, podporuje aj prijímanie sviatosti oltárnej pre otvorených pro-choice katolíkov. Patria k ním napríklad aj prezident USA Joe Biden i predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Političke nedávno odmietol udeliť prijímanie aktuálny arcibiskup San Francisca Salvatore Cordileone. „Najprv musí verejne zavrhnúť svoju obhajobu potratov a vyspovedať sa,“ napísal jej Cordileone.

Povýšenie McElroya je teda Františkov signál, kde stojí v polemike o (ne)udelení eucharistie, myslia si bergogliovci. K téme sa Petrov nástupca obšírne vyjadril počas letu z Bratislavy do Ríma, keď varoval pred politizáciou primárne náboženskej otázky.

McElroy podobne vystríhal, aby sa z eucharistie nestala zbraň v politickom boji. Odmietnuť pro-choice katolíkom sviatosť oltárnu by bolo „deštruktívne“, lebo táto logika sa uplatňuje selektívne a nekonzistentne. Americký biskup si totiž myslí, že potrat sa neúmerne uprednostňuje pred inými dôležitými témami, ako migrácia, životné prostredie či trest smrti.


Ďalšie články