Na Ukrajine chcú zničiť 100 miliónov ruských kníh. Za obeť má padnúť aj klasická literatúra vrátane Dostojevského a Puškina

puškinAlexander Puškin. Foto: Wikipedia Alexander Puškin. Foto: Wikipedia

Ukrajina by sa mohla čoskoro zbaviť viac ako 100 miliónov ruských kníh. Cenzúra sa má dotknúť aj takzvanej klasiky vrátane diel Alexandra Puškina a Fjodora Dostojevského. Podľa riaditeľky Ukrajinského knižného inštitútu totiž aj ich texty položili základy „ruského sveta“ a ruskej spasiteľskej mentality.

Ukrajina zrejme z verejných knižníc odstráni viac ako 100 miliónov kópií ruských „propagandistických“ kníh. Pre agentúru Interfax to pripustila Oleksandra Kovaľová, šéfka Ukrajinského knižného inštitútu, ktorý spadá pod tamojšie ministerstvo kultúry. Rozhodnutie sa má dotknúť aj ruskej klasiky.

Ako prvé majú na rad prísť knihy s protiukrajinským obsahom, s imperiálnymi naratívmi a propagáciou násilia či šovinizmu.

„Druhé kolo odstraňovania bude zahŕňať knihy súčasných ruských autorov vydané v Rusku po roku 1991. A pravdepodobne aj rôzne žánre vrátane kníh pre deti, romantických románov a detektívok. To je jasná požiadavka doby. Aj keď chápem, že môžu byť žiadané,“ dodala Kovaľová.

Stiahnutie sa podľa staršej správy portálu Delo uskutoční na základe príslušných metodických odporúčaní vypracovaných a schválených Radou pre rozvoj knižníc zriadenou pod rezortom kultúry, ktorá zahŕňa popredných knižničných odborníkov zo všetkých regiónov Ukrajiny. Vyradené knihy má čakať osud zberového papiera.

Klasika je vraj veľmi škodlivá

Na otázku, či tento proces zahŕňa odstraňovanie aj takzvanej ruskej klasiky, riaditeľka inštitútu odvetila, že pri tejto problematike existuje veľa odporcov, ale podľa jej názoru nikto neuvádza argumenty, prečo by sa tak nemalo stať.

„Všetci sme tieto knihy čítali, v mojich školských rokoch existovala solídna ruská klasika, ktorá bola považovaná za vrchol svetového písania. Tým, že sme mali dosť priemerné vedomosti o svetovej klasike, mnohí zostali v presvedčení, že toto je naozaj tá literatúra, bez ktorej nie je možné rozvíjať intelekt a estetické cítenie, byť vzdelaným človekom. V skutočnosti to tak nie je,“ vyjadrila sa ďalej Kovaľová.

https://standard.sk/210884/anglicania-s-nami-vedu-vojnu-tisic-rokov-a-my-ich-studujeme-na-kryme-zvazuju-zakaz-anglictiny-na-skolach/

Riaditeľka spomenutej ustanovizne tvrdí, že to boli práve ruskí básnici a spisovatelia ako Alexander Puškin a Fjodor Dostojevskij, ktorí položili základy „ruského sveta“ a ruskej spasiteľskej mentality. „Toto je naozaj veľmi škodlivá literatúra,“ povedala s tým, že odstránené knihy mali zostať v univerzitných a vedeckých knižniciach pre odborníkov, aby študovali korene zla a totality.

Zväzky majú putovať do odpadu

Kovaľová sa vyjadrila aj k odbornej vedeckej literatúre, ktorej autori môžu mať protiukrajinský postoj. Ak sú takéto publikácie napísané bez ideologického presahu, riaditeľka knižného inštitútu nevidí dôvod na jej stiahnutie až do momentu, kým ju nenahradí kniha písaná ukrajinskými autormi alebo autormi z tretích štátov.

Ukrajinský minister kultúry a informačnej politiky Oleksandr Tkačenko povedal, že vyradené ruské „propagandistické“ knihy z fondov ukrajinských knižníc by sa mohli použiť ako odpadový papier využívaný pri recyklovaní.


Ďalšie články