Vlhová skončila vo Flachau tesne štvrtá, slalom patril Shiffrinovej

Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

V piatom slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová. Petra Vlhová sa napriek tretej najlepšej jazde prvého kola umiestnila v pretekoch na štvrtom mieste. V celkovom hodnotení ostáva na líderskej pozícii s náskokom 124 bodov.

Po víkendových rýchlostných pretekoch sa lyžiarky počas týždňa museli preladiť na technické disciplíny. Líderka Svetového pohára bola s prípravou spokojná, už menej sa jej pozdával čas slalomu.

„Tieto nočné slalomy sú pre mňa trochu ťažšie. Celý svoj režim musím posúvať. Večer je človek aj unavený. Po minulé roky som išla na štart druhého kola a zívala som,“ uviedla Vlhová pred pretekmi.

V rakúskom Flachau dokázala slovenská lyžiarka dvakrát vyhrať slalom, raz sa umiestnila na treťom mieste. Avšak nie vždy mala dobré spomienky na toto miesto.

„Flachau je pre mňa špecifický. Dvakrát po sebe som vyhrala, ale roky predtým som dvakrát vypadla. Na tento kopec som nemala dobré spomienky, ale dokázala som sa cez to preniesť a vyhrať,“ zhodnotila pre RTVS.

Prvé kolo ovládla Shiffrinová

Večerný slalom otvárala Švajčiarka Wendy Holdenerová, na ktorú druhá Vlhová stratila šesť stotín sekundy. Slovenka hneď po štarte chytila dobrý rytmus, no po úvodnej pasáži poľavila v tempe. Hoci sa nedopustila výraznej chyby, strata dynamickosti a menej agresívna jazda boli dôsledkami drobnej časovej straty.

Tú ešte jemne zvýšila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá podobne ako Vlhová v strednej časti v porovnaní so štartom spomalila, ale oveľa lepšie a rýchlejšie si poradila so záverečnými bránami. Prvé kolo vyhrala s časom 54,04 sekundy, druhá Holdenerová zaostala o osem stotín a tretia Vlhová o 14 stotín sekundy. Rakúšanka Katharina Liensbergerová stratila 33 stotín a piata Švajčiarku Michelle Gisinovú zaváhanie na trati stálo až sekundovú stratu na pódiové umiestnenie.

„Nie je to až také zlé. Cítila som, že sneh je agresívny. Moju silovú jazdu, takýto sneh brzdí. Mala som nechať lyže viac ísť, aby neboli v oblúku. To som veľmi nerobila, bojovala som s tým, pretože to mám v sebe. Zatiaľ to vyzerá fajn. Druhé kolo sa budem snažiť ísť naplno,“ zhodnotila svoju jazdu Vlhová.

Shiffrinová si víťaztsvo postrážila druhou najrýchlejšou jazdou

Trať druhého kola bola postavená rytmicky a jednoduchšie než v tom prvom. Pretekárky jazdili rýchlejšie, jediné problémy sa vyskytovali pri vlnách. Gisinová predviedla priebežne druhú najrýchlejšiu jazdu v druhom kole, zrýchľovaním vygradovala výkon a dočasne zaujala prvé miesto.

Liensbergerová ju však odsunula o priečku nižšie najsvižnejšou a najagresívnejšou jazdou. Na jej čas nestačila Vlhová, ktorá síce začala rytmicky, ale nevyhla sa chybám, ktoré ju zaradili až za Rakúšanku. Holdenerová ju taktiež nedokázala prekonať, avšak jej čas bol lepší ako slovenskej lyžiarky.

Hoci Shiffrinová predviedla celkovo druhú najlepšiu jazdu, náskok z prvého kola jej stačil na víťazstvo a celkovo sté pódium v kariére. Druhá bola Liensbergerová a tretia Holdenerová. Vlhová zaostala za Shiffrinovou o 62 stotín sekundy, umiestnila sa napokon na štvrtom mieste.

„Pocit som mala dobrý. Na tej druhej a tretej vlne som išla veľmi napriamo a musela som zabrzdiť. Bohužiaľ, konkurencia je naozaj silná, minimum chýb ma stojí pódium alebo víťazstvo. Riskovala som, ale dnes to nevyšlo,“ zhodnotila svoj výkon pre RTVS.


Ďalšie články