Česi prehrali vysoko s Kanadou. Vo finále si zahrá Fínsko a Kanada

Kanada - Èesko Foto: TASR/AP

Hokejisti Kanady sa stali druhými finalistami MS vo Fínsku. V semifinálovom dueli zdolali Česko 6:1 a po roku si znovu zahrajú o zlato.

Česi viedli 1:0 presilovkovým gólom Davida Krejčího, Kanaďania však v závere prvej časti vyrovnali a ďalšia tretina už patrila im. V priebehu troch minút strelili tri góly, čím si vypracovali rozhodujúci náskok. V záverečnej časti si ho bez väčších problémov postrážili a pridali ďalšie dva góly.

Česi mali lepší vstup do zápasu, k čomu im pomohla aj štvorminútová presilovka po faule Whiteclouda na Pastrňáka. V jej druhej časti sa po prieniku do útočného pásma dostal k strele Krejčí a prestrelil Driedgera – 1:0. Aj ďalšie minúty už počas hry piatich proti piatim patrili českému tímu. Ten mal v krátkom slede dve presilovky, najväčšiu šancu v nich mal Hronek, ale zblízka nedorazil puk do bránky. Kanaďania sa ubránili, neinkasovali ani po úniku Hertla a 33 sekúnd pred koncom prvej tretiny vyrovnali. Česi nedostali puk von z pásma počas rozohrávky a zmätok okolo brankára Vejmelku zužitkoval Cozens – 1:1.

Druhá tretina patrila Kanaďanom herne, gólovo a napokon rozhodla o ich víťazstve. Začali ju nepremenenou príležitosťou Comtoisa, ale prvou presilovkou v zápase nepohrdli. Česká obrana nechala priveľa priestoru Lowrymu, ktorý mal pred Vejmelkom čas na zakončenie – 2:1. Český brankár vyrazil v 29. minúte strelu Mercera priamo pred Johnsona, ktorý do odkrytej bránky upravil na 3:1. O dve minúty fauloval Krejčí, v presilovke si Barzal počkal na moment, keď Dubois zakryl Vejmelkov výhľad a prestrelil ho – 4:1. Kanaďania boli na koni a pre český tím bolo čoraz ťažšie prekvapiť ich. Do zápasu ho nevrátil v 37. minúte ani Vrána, ktorý neuspel v samostatnom úniku. V závere druhej časti si Kanaďania vypracovali viacero šancí, ale ďalší gól v nej nepridali.

Podarilo sa im to v 44. minúte, keď Sillinger v brejku dvoch proti dvom zvolil strelu a trafil ideálne – 5:1. V 47. minúte bol Vrána v ďalšom samostatnom úniku, kanadský hráč ho fauloval, ale Pastrňák z trestného strieľania neprekonal Driedgera. Česi sa ešte snažili niečo vymyslieť, ale sebaisto hrajúci Kanaďania im nič nedovolili a ich protiútoky hrozili ďalšími gólmi. V 53. minúte pridali šiesty gól, keď Cozensov bekhend spomedzi kruhov prekvapil Vejmelku – 6:1. Česi reagovali trénerskou výzvou, v ktorej neuspeli, čím poskytli Kanade ďalšiu presilovku. Tú zámorský tím nevyužil a nezužitkoval ani šance Johnsona či Sillingera v závere zápasu.

(tasr)


Ďalšie články