Je horším ministrom ako Krajčí, a predsa ho nikto neodvolá. Talent generála Lengvarského

Zdravotníctvo Lengvarský Matovič Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas spoločného vyhlásenia ministrov financií a zdravotníctva k financovaniu sektora zdravotníctva v Bratislave 22. marca 2022. FOTO TASR - Dano Veselský

Igor Matovič a približne 20 poslancov OĽaNO cíti nedôveru k ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému. Matovič a OĽaNO ho do funkcie pritom sami nominovali. Čím to je, že ho nedokážu odvolať?

Začalo sa to ešte v októbri minulého roka, keď sa rokovalo o reforme nemocníc a Igor Matovič svojmu nominantovi vyčítal, že vôbec nebol v regiónoch, o ktorých sa v tejto reforme rozhoduje. Ďalšia kritika Lengvarského od šéfa strany prišla počas nezvládnutej štvrtej vlny pandémie koronavírusu, keď sme zaznamenali rekordné čísla úmrtnosti. Nasledovala kritika premiéra Hegera pre ministrovu neschopnosť riešiť krízu v zdravotníctve a dohodnúť sa s lekármi, ktorí hrozia štrajkom. Následne na verejnosť vyplával škandál, že Lengvarský nezvládol prípravu rekonštrukcie či výstavby nových nemocníc, a preto hrozí, že nám prepadnú peniaze z Plánu obnovy. No a napokon iniciatívne vydal vyhlášku, ktorá v maximálnej možnej miere liberalizovala úradnú zmenu pohlavia, čo vyvolalo kritiku približne dvadsiatky poslancov OĽaNO aj koaličnej strany Sme rodina. Premiér Heger ho vyzval na stiahnutie vyhlášky, Lengvarský hral na čas a potom tému „uzavrel“ po svojom. A to tak, že jeho kauza vlastne trvá.

Igor Matovič, Richard Vašečka aj Marek Krajčí už otvorene hovoria o odvolávaní ministra. Avšak Lengvarský je pokojný. Zdá sa, že jeho stolička je stále pevná.

Ako je to možné? Ako je možné, že minister zdravotníctva, ktorý má za sebou toľko neúspechov, si aj napriek tomu, že je nestraník, trúfa ísť do konfliktov s predsedom strany, ktorá ho nominovala na jeho post, premiérom aj polovicou poslaneckého klubu OĽaNO?

Podľa ľudí z vnútra strany OĽaNO, s ktorými sme sa mali možnosť rozprávať, silná pozícia Lengvarského stojí na dvoch pilieroch – progresívnej ideológii a biznisových záujmoch v zdravotníctve.

Tie dve veci znamenajú, že Lengvarský má podporu silných hráčov zvnútra (najmä Penty), a v podstate žiadnu kritiku zo strany liberálnych médií.

Otázka je, či práve takto má vyzerať politika súčasnej vlády. Trošku si to rozoberme.

Ideologické krytie

Lengvarský sám osebe údajne nie je žiadnym presvedčeným progresívcom, osobne nie je jasne hodnotovo vyhranený, minimálne sa tak nespráva. Je skôr pragmatik, ktorý presadzuje progresívnu ideológiu jednoducho preto, lebo v tom vidí mnoho výhod.

Prvou z nich je politické krytie. Je úplne jasné, že pre tieto ideologické body na Lengvarského odvolanie nebude tlačiť nikto z SaS. Krajčí mal v Bittó-Cigánikovej v podstate vždy automatickú kritičku, Lengvarský jej nevadí. Liberálom vyhovuje minister, ktorý liberalizuje úradnú zmenu pohlavia, počas pandémie nezastaví vykonávanie potratov, schváli používanie antikoncepcie, ku ktorej je možné dostať sa zadarmo, aj keď normálne by sa za ňu malo platiť, zruší odbor, ktorý blokuje zavádzanie progresívnych praktík v zdravotníctve, či dlhodobo ignoruje požiadavky proliferov na pomoc tehotným ženám. Keď sa to tak vezme, ideologicky je Lengvarský úspešnejší v liberálnej agende ako taký minister školstva Gröhling.

Zaujímavejšie je niečo iné.

Tieto kroky mu súčasne zabezpečujú krytie a podporu aj v časti predsedníctva OĽaNO, aj v poslaneckom klube tejto strany. OĽaNO funguje ako spojenectvo konzervatívnych a liberálnych politikov, ktorí majú rozdelené jednotlivé posty. Problém je, že aj keď post ministra zdravotníctva pôvodne patril konzervatívcom, situácia sa zmenila v čase vládnej krízy, v marci 2021, keď sa z ministerského postu musel porúčať Marek Krajčí. Vtedajšiu situáciu a absenciu kádrov využil Jaroslav Naď, ktorý navrhol neznámeho generála Vladimíra Lengvarského.

Bol to paradox. Krajčí skončil len kvôli Matovičovi, ten a jeho poslanci ho vtedy pateticky nazývali najlepším ministrom a nahradili ho niekým, kto je politicky opačný snáď v každom ohľade. Nedodržala sa ani dohoda, že sa Krajčí stane šéfom zdravotníckeho výboru, z ministerstva postupne odišli aj viacerí Krajčího ľudia.

Brigádny generál Vladimír Lengvarský počas menovania a povýšenia generálov Ozbrojených síl SR v Prezidentskom paláci v Bratislave 15. januára 2019. FOTO: TASR/ Dano Veselský

A aj keď Lengvarský si svojím ideologickým konaním pohneval konzervatívcov, ktorí sa voči nemu búria, získal si sympatie liberálov v hnutí, ktorí zas nechcú svojho nominanta len tak pustiť, obzvlášť ak medzi nimi panuje obava ohľadne jeho nástupcu.

Konzervatívci navyše nemajú v rukách dobré karty. Na odvolanie Lengvarského údajne tlačí najmä duo Vašečka – Krajčí. Vašečka najmä z ideologických dôvodov, Krajčí preto, že Lengvarský neprijal jeho koncepciu, ako zmeniť zdravotníctvo, a navyše sa zbavil aj drvivej väčšiny jeho ľudí.

Problémom oboch poslancov je ich slabý politický výtlak. Ani jeden z nich nie je v predsedníctve strany, Vašečka nie je ani členom OĽaNO (patrí do Kresťanskej únie). Jeho problémom je tiež slabá pozícia medzi liberálne zmýšľajúcimi poslancami hnutia. Podobne je na tom aj Krajčí, ktorý mal pôvodne silnejšie postavenie, no uškodila mu mediálna diskreditácia, ktorá sprevádzala jeho odchod z ministerstva, pre ktorú má už aj on v strane slabú pozíciu. Náš zdroj z vnútra strany navyše tvrdí, že krídlo, ktoré chce ministra odvolať, zatiaľ nemá na jeho miesto ani adekvátnu náhradu, čo celú situáciu len sťažuje.

Okrem toho, pozícia Eduarda Hegera voči Lengvarskému údajne nie je úplne jasná. V zložitej chvíli pri Pláne obnovy sa ho otvorene a verejne zastal. Jedni hovoria, že na jeho odvolanie netlačí, druhí, že ho fakticky podporuje. Niektoré zdroje z vnútra strany dokonca tvrdia, že vôbec nie je isté, či si Heger Lengvarského odvolanie praje alebo nie. A keďže premiér na odvolanie ministra netlačí, strana (poslanecký klub) nemá čo riešiť.

Biznis záujmy

Druhým pilierom, ktorý pevne drží Lengvarského na ministerskej stoličke, sú podľa ľudí z vnútra hnutia biznisové záujmy v zdravotníctve. Tie sa sčasti prekrývajú s progresívnou ideológiou, ktorá otvára biznisu v zdravotníctve mnohé dvere, ktoré by im konzervatívci zavreli. Potraty, umelé oplodnenia, antikoncepcia a mnohé ďalšie veci sú veľmi zaujímavým zdravotníckym biznisom. Anton Chromík uvádza, že len schválenie lieku Ryeqo s antikoncepčným účinkom bude štátnu kasu stáť 90 eur za každý jeden predpis, čo sa za dva roky môže vyšplhať až na 980-tisíc eur, ale pokojne to môže byť aj omnoho viac. A to všetko len na jednom antikoncepčnom lieku.

V hre je však omnoho zaujímavejšia zákazka. Nejde v nej už ale o milión, ale miliardu.

Biznis záujmy chcú podľa našich zdrojov udržať Lengvarského vo funkcii najmä kvôli Plánu obnovy, cez ktorý má do nášho zdravotníctva pritiecť len na výstavbu a obnovu nemocníc jedna miliarda eur. Pritom je všeobecne známe, že ministerstvo mešká s prípravou projektov, kvôli čomu môžu tieto milióny prepadnúť.

Preto sa dnes za oveľa pravdepodobnejšie považuje, že štát (aby mu neprepadli milióny z eurofondov) napokon kúpi projekty na stavbu nemocníc alebo rovno celé nemocnice od súkromníkov, najmä Penty. Spomína sa pritom kúpa nemocnice Bory alebo nemocnice v Lamači. Pri projektovej dokumentácii zas michalovská nemocnica, ktorá bola dokončená v roku 2017 a podľa ktorej by štát mohol vystavať svoje nové nemocnice.

Kto by už len toto chcel ohroziť?

Ak by k tomu ale napokon došlo, bude to možné celé otočiť proti Lengvarskému: Nielenže nestihol projekty, ale ešte odmenil firmy, ktoré na zdravotníctve najviac zarábajú. Najmä ak štát naozaj európske peniaze presunie na účet Penty, bude to pikantné a politicky výbušné.

Médiá

Dôležité ale je, že progresívna ideológia spolu s biznis záujmami vytvárajú Lengvarskému silné mediálne krytie. Progresivizmus dnes už tlačí drvivá väčšina novinárskej obce, plus silné postavenie v médiách má aj samotná Penta (News and Media Holding).

Lengvarského gender iniciatíva týmto médiám opäť len pripomenula, aby nezabudli, že je ich kandidátom.

Mediálnu imunitu pomerne jasne vidieť, ak porovnáme, ako mainstreamové médiá informujú o Lengvarskom a ako informovali o Krajčím. Krajčí bol najprv zosmiešňovaný pre svoju náboženskú vieru, potom kritizovaný za to, ako vedie rezort, a napokon za to, ako bojuje s pandémiou. Mediálny tlak zo všetkých strán bol taký silný, že Krajčí musel odstúpiť.

Igor Matovič a Marek Krajčí na letisku v Košiciach informujú o dovezení vakcíny Sputnik. FOTO TASR – František Iván

Minister Lengvarský mal pritom výrazne horšie výsledky v boji proti pandémii, jeho manažovanie rezortu je také zlé, že lekári hrozia štrajkom a Európska únia prepadnutím peňazí z Plánu obnovy. Za to by bol hociktorý iný minister už dávno prepieraný v médiách od rána do večera a na každej tlačovke by sa novinári pýtali, kedy bude odvolaný. Pri Lengvarskom je však ticho.

Spriatelené médiá pritom Lengvarského nemusia velebiť. Stačí, že ho nekritizujú, prípadne kritizujú jeho kritikov a prekrývajú Lengvarského škandály inými témami. To dokážu biznis-skupiny v zdravotníctve docieliť pomerne jednoducho tým, aké informácie pustia cez informátorov novinárom v čase, keď by sa mal riešiť nejaký iný škandál ministra zdravotníctva. Takto Lengvarský pohodlne a bez námahy získava ďalšie politické krytie. Najmä, ako pripomína náš zdroj z OĽaNO, ak sú premiér a vedenie strany obklopení hlavne liberálne zmýšľajúcimi poradcami, ktorí dbajú najmä na to, čo píšu červené denníky.

Slabá vláda

Aby sme boli féroví, Lengvarskému hrá do karát aj krehkosť vládnej koalície. Jej podstatou je slabý premiér a slabí predsedovia strán, ktorí nedokážu odvolať ľudí, ktorí im prekážajú. Príkladom toho nie je len Lengvarský, ktorý je na svojom poste aj napriek kritike od predsedu strany, ktorá ho nominovala, ale napríklad aj zotrvanie Veroniky Remišovej na poste podpredsedníčky vlády, aj keď jej strana má v parlamente už len štyroch poslancov. Inak povedané, Heger je slabý premiér a Matovič slabý predseda strany. Ako pripomína náš zdroj, ak si niekto myslí, že Matovič drží opraty strany pevne v rukách, tak vôbec nepozná situáciu.  

Celá skladačka do seba zapadá, keď si spomenieme na odvolávanie ministra Krajčího. Keď na tlačovke ohlásili jeho odchod, bolo vidieť, ako je to celé Matovičovi proti srsti, pričom predseda OĽaNO vyhlásil, že to je „najabsurdnejšia demisia v dejinách“. A mal v tom pravdu, najmä ak mu bol Krajčí až nezmyselne lojálny. Lenže proti bývalému ministrovi boli vtedy dve zo štyroch koaličných strán a všetky veľké médiá, pričom liberálna časť OĽaNO ani ľudia z biznis prostredia nemali záujem kryť mu chrbát.

Generál Lengvarský skrátka dobre naštudoval bojisko a rozloženie síl.


Ďalšie články