Tipy na víkend: Jubilantka Turzonovová v divadle a nový film s Banderasom a Cruzovou na plátnach kín

Tlaèová konferencia Slovenského národného divadla k predstaveniu novej hry Èaj a apokalypsa Božidara Turzonovová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Film Táto krajina nie je pre starých je natočený podľa knižnej predlohy autora Cormaca McCarthyho. Snímka sa odohráva v roku 1980 v Texase. Hlavný hrdina Moss nachádza rozstrieľané autá a pri nich niekoľko mŕtvych tiel. Pri jednom z nich leží kufrík plný peňazí. Moss vie, že ak si ich vezme, tak to vôbec nemusí dopadnúť dobre. Napriek tomu to urobí. Odvtedy ho začne prenasledovať neľútostný zabijak Chigurh, ktorý sa pred ničím nezastaví. Film je naplánovaný o 22:05 na Jednotke.

V piatok je výročie atentátu na Reinharda Heydricha, ktorý vykonali Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Výročie si Česká televízia pripomenie filmom. V roku 1964 bol o tomto čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny, natočený film Atentát. Zahral si v ňom Radoslav Brzobohatý. Atentát začne o 20:00 na ČT2.

V roku 1989 počuť v jednom nemeckom lese výstrely, po ktorých sa nájdu dve mŕtvoly. Prípad bude vyšetrovať policajný riaditeľ Thomas Bethge. Z oblasti, kde sa nešťastie stalo, pochádza celá jeho rodina. Temný les je šesťdielny serál inšpirovaný skutočnými udalosťami. Prípad sa vyšetroval v Nemecku viac ako 30 rokov. Premiéra seriálu je pripravená o 23:25 na ČT2.

SOBOTA

V sobotu oslávi svoje 80. narodeniny Božidara Turzonovová. Počas víkendu v piatok a v sobotu si ich pripomenie v Slovenskom národnom divadle predstaveniami IlúzieRuské denníky, v ktorých účinkuje. Pri tejto príležitosti narodenín režisérka Yvonne Vavrová pripravila životopisný dokument o Božidare Turzonovovej, v ktorej sa táto herecká legenda bližšie predstaví. Dokument Božská Božidara odvysiela Dvojka o 20:35.

Mladý manželský pár pracuje spolu v divadle, kde spoločne účinkujú v hre Arthura Millera. Keď sa im zrúti dom, sú nútení sa presťahovať. Idú do príbytku, v ktorom žila žena s pochybnou minulosťou a nechala tam niekoľko svojich vecí. Jedného dňa je hlavná hrdinka Rana napadnutá v kúpeľni. Jej manžel nájde už iba zakrvavenú kúpeľňu a manželku v nemocnici. Útok zanechal na Rane ťažké následky, bojí sa vojsť do svojej kúpeľne, ale nechce ísť ani na políciu. Iránsko-francúzsky film z roku 2016 bol na festivale v Cannes ocenený viacerými cenami. Klient odvysiela Dvojka o 22:40.  

Komisára Morcka po tragickej prestrelke, pri ktorej jeden z jeho kolegov zahynul a ďalší ochrnul, preložili na Oddelenie Q. Má vytriediť nevyriešené a odložené prípady. No Morck pri triedení nevydrží dlho a púšťa sa do vyšetrovania prípadu političky, ktorá pred piatimi rokmi záhadne zmizla na lodi. Jediným svedkom je jej brat, ktorý je však duševne chorý. Morckovi pri vyšetrovaní pomáha nový asistent Assad. Film Žena v klietke je pripravený o 22:00 na ČT2.

NEDEĽA

Ďalší napínavý a úspešný thriller Alfreda Hitchcocka Vertigo z roku 1958. Detektív Scottie Ferguson po úraze trpí závratmi a strachom z výšok. Pomaly sa odoberá na predčasný dôchodok, no zrazu nevie čo s voľným časom. Jeho priateľ mu aktivitu nájde, má sledovať jeho labilnú ženu Madeleine. Obáva sa totiž, že si môže siahnuť na život. Udalosti sa však uberajú iným smerom, ako by sa očakávalo. Snímka Vertigo začne o 21:05 na Dvojke.

Film Zrodila sa hviezda sa dočkal v roku 2018 svojho už štvrtého spracovania. V najnovšej verzii sa predstaví speváčka Lady Gaga a Bradley Cooper, ktorý je aj režisérom filmu. Je to príbeh country speváka Jacksona, ktorý objaví talentovanú speváčku Ally. Jackson začne s Ally chodiť a predstaví ju svojmu publiku. Ally sa stáva každým dňom slávnejšou a známejšou, Jackson to ťažko nesie a musí bojovať so sebou samým. Film začne o 20:30 na TV Markíza.

Tip na kino. Slávna režisérka, ktorú si zahrala Penélope Cruzová, má za úlohu urobiť najlepší film. Má neobmedzený rozpočet a k dispozícii dvoch najlepších hercov. Antonio Banderas hrá samoľúbeho známeho herca a Oscar Martinéz až prehnane charakterného umelca. Háčik je v tom, že sa navzájom neznášajú. Cruzová bude mať za úlohu oboch hercov skrotiť, aby sa dočkali poslednej klapky a očakávanej premiéry. Komédia, ktorá možno približuje, ako to vo svete hviezd chodí. Film roka sa premieta vo všetkých slovenských kinách.


Ďalšie články