Angličania s nami vedú vojnu tisíc rokov a my ich študujeme. Na Kryme zvažujú zákaz angličtiny na školách

Ruské vlajky v obytnej štvrti v krymskom Sevastopole, ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ruské vlajky v obytnej štvrti v krymskom Sevastopole, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Na Kryme bude vyučovanie anglického jazyka zrejme vylúčené zo školských osnov. S plánom vyrukoval predseda tamojšieho regionálneho parlamentu. Informovala o tom agentúra Nexta.

Pri avizovaní tohto kontroverzného plánu položil predseda krymského regionálneho parlamentu Vladimir Konstantinov otázku: „Prečo sa učiť niečo, čo nie je potrebné, ak človek nikdy nevycestuje do Londýna?“

Politik, ktorému sa nepozdáva výuka nielen angličtiny, ale aj ďalších cudzích jazykov, pred novinármi vyhlásil, že ich výučba je pre neho spornou otázkou. Jeho vyhlásenia tak predznamenávajú budúcnosť pomerov v tamojších vzdelávacích inštitúciách.

Uštipačným tónom na margo budúceho vzdelávania tamojších detí uviedol, že „tupé nasledovanie cudzej civilizácie je nebezpečné. Z dieťaťa robíme tak rukojemníka. Bude hovoriť, že vie hovoriť po anglicky a potom že ho zaujíma, aké to Anglicko vlastne je“.

Z toho dôvodu považuje angličtinu za určitý typ prežitku a náklady na učiteľov angličtiny za utrácanie. „Angličania s nami vedú vojnu tisíc rokov a my ich naďalej študujeme,“ uviedol.

Polostrov Krym Rusi obsadili v roku 2014. Na čiernomorskom polostrove sa hovorí po rusky, ukrajinsky alebo krymskou tatárčinou. Ruština má však na školách a vo verejnom styku prvoradé miesto.

Ruskom dosadená vláda v juhoukrajinskom Chersone už začiatkom mája oznámila, že v školách plánuje zaviesť „ruské štandardy“. Mnoho ukrajinských učiteľov zo škôl ležiacich na Moskvou podmanených územiach sa však zmenám odmieta podrobiť.


Ďalšie články