Ukrajina má problém. Západu dochádzajú zbrane, ktoré by jej mohol posielať

Javelin Ukrajinský vojak s Javelinom. Zdroj: Twitter

Západné štáty už od začiatku ruskej invázie dodávajú Ukrajine množstvo zbraní. Ich vlastné zásoby sa však míňajú, a tak podľa niektorých expertov môže čoskoro nastať situácia, keď Západ jednoducho nebude vedieť Ukrajincov zásobovať ďalšími zbraňami.

Protitankové strely Javelin, ktoré Kyjevu dodávajú Američania, sa stali ikonou ukrajinského vzdoru. Spojené štáty však podľa všetkého poslali na Ukrajinu až tretinu svojich vlastných zásob.

Američania tak pravdepodobne čoskoro budú musieť pristúpiť ku kroku, keď svoje dodávky Javelinov obmedzia.

Doplnenie skladov môže trvať roky, keďže výroba nových rakiet je pomalá. Výrobná kapacita týchto striel je len 2 100 striel ročne, pričom na Ukrajinu bolo dodaných približne 7 000 kusov. Podľa odhadov expertov mohli mať Spojené štáty naskladnených približne 20-tisíc až 25-tisíc kusov Javelinov. Išlo by teda o tretinu amerických zásob a viac než trojnásobok ich ročnej produkcie. Informovalo o tom americké Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).

Spojené štáty nakupujú Javeliny približne v počte 1 000 kusov ročne. V prípade potreby by sa výroba dala zvýšiť až na 6 480 kusov ročne, avšak dosiahnutie takejto úrovne by trvalo prinajmenšom rok. Ďalším problémom je dodacia doba, ktorá je až 32 mesiacov, čiže nahradenie už poskytnutých rakiet by trvalo tri až štyri roky. V prípade ďalších dodávok by sa táto doba ešte predĺžila. 

https://twitter.com/RALee85/status/1529931308247416832

Strely Javelin sú riadené protitankové strely dlhého doletu, ktoré dokáže niesť jeden vojak. Tieto zbrane ukrajinskej armáde, tvorenej prevažne z ľahkej pechoty, umožnili poraziť ruské mechanizované sily napriek ich oveľa väčšej palebnej sile. CSIS dodáva, že Javeliny sú najschopnejšie, avšak nie najpočetnejšie protitankové strely vo výzbroji NATO.

Podľa CSIS môžu byť vojenskí plánovači nervózni napriek tomu, že ich USA majú na skladoch stále v tisícoch kusov. Dôvodom je fakt, že Američania si udržujú vlastné zásoby pre prípadný globálny konflikt napríklad so Severnou Kóreou, Iránom či dokonca Ruskom alebo Čínou. Podľa experta Franka z CSIS sa Spojené štáty pravdepodobne blížia do bodu, keď ,,vojenskí plánovači začnú pochybovať o tom, či bude možné vojnové plány uskutočniť”.

Problémom nie sú len Javeliny, ale aj protilietadlové strely Stinger. Podľa informačného listu Bieleho domu poskytli Spojené štáty Ukrajincom 2 000 striel Stinger, avšak od roku 2003 ich už žiadne nenakúpili. Podľa odhadov Američania disponovali 8 000 kusmi striel Stinger, čo znamená, že na Ukrajinu ich poslali až štvrtinu.

V prípade naštartovania vojenskej výroby na plné obrátky by sa však objavila ďalšia výzva. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Michael O’Hanlon, riaditeľ výskumu zahraničnej politiky v The Brookings Institution vo Washingtone, sa vyjadril, že „nie je to len o tom, že dodávatelia v oblasti obrany majú problém prinútiť ľudí pracujúcich pre Starbucks, aby pracovali pre nich, ale že ľudia pracujúci v Starbuckse nemajú potrebné zručnosti”.

,,USA majú deficit asi 6 miliónov ľudí, ktorí by mali zručnosti potrebné pre hospodárstvo ako celok,” dodal.


Ďalšie články