Národy majú posvätné právo na mier. Nech kresťania v Číne slobodne hlásajú evanjelium, apeluje pápež

pápež František Pápež na generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

Pápež vyhlásil, že národy majú posvätné právo na mier. Prihovoril sa za kresťanov v Číne, aby mohli slobodne hlásať evanjelium. Pamätal aj na obete masakra na škole v Texase.

František si pripomenul Svetový deň modlitby za Cirkev v Číne 24. mája, ktorý ustanovil jeho predchodca Benedikt XVI. Rímsky biskup po nedeľnej modlitbe na Námestí svätého Petra uistil Kristových nasledovníkov vo východoázijskej krajine o svojej blízkosti. Osobitne pamätal na tamojších katolíkov, ktorí uctievajú Pomocnicu kresťanov ako svoju patrónku vo svätyni Šešan v Šanghaji a aj v kostoloch a domovoch:

„Pozorne a aktívne sledujem často zložitý život a osudy veriacich a pastierov a každý deň sa za nich modlím. Pozývam vás pripojiť sa k tejto modlitbe, aby mohla cirkev v Číne v slobode a pokoji žiť v účinnom spoločenstve s univerzálnou cirkvou a plniť si svoju misiu hlásať evanjelium každému a aj tým pozitívne prispieť k duchovnému a materiálnemu pokroku spoločnosti.“

V tejto súvislosti rozoslal tweet zo svojho účtu @Pontifex:

„Mária, Pomocnica kresťanov, zverujeme ti cestu veriacich v Číne. Prosíme ťa, aby si predložila Pánovi dejiny skúšok a trápenia, prosieb a nádeje veriacich, ktorí sa k tebe modlia, Nebeská Kráľovná!“

Tento mesiac v autonómnej čínskej oblasti Hongkong zadržali kardinála Zena a pred súdom sa objavil práve na Svetový deň modlitby za Cirkev v Číne. Súdne konanie sa začne v septembri. Podľa médií boli tento týždeň na pojednávaní s kardinálom diplomati niekoľkých európskych krajín. Joseph Zen Ze-kiun vraj konal proti kontroverznému zákonu o národnej bezpečnosti. Svätá stolica situáciu sleduje so „znepokojením“ a pápež sa teraz po prvý raz od kardinálovho zatknutia vyjadril k situácii čínskych kresťanov.

Národy majú posvätné právo na mier

Rímsky biskup neustával v protivojnovej rétorike. Aktuálny konflikt na Ukrajine je „absurdnou vojnou“ a vojna vôbec znamená vzdať sa ľudskej schopnosti chrániť:

„Je to popretie toho, čo je napísané v slávnostných záväzkoch OSN. Preto svätý Pavol VI. v prejave na pôde OSN vyhlásil: Už nikdy viac vojnu! Zopakujme si to aj dnes, tvárou v tvár tomu, čo sa deje na Ukrajine a chráňme sen ľudí o mieri, posvätné právo národov na mier.“

Pomocnicu kresťanov si pripomenul aj na generálnej audiencii a vyprosil jej pomoc pre Ukrajinu:

„V našich modlitbách jej osobitným spôsobom zverujeme túžbu po mieri na Ukrajine a na celom svete. Matka Božia, nauč nás solidarite s tými, ktorých postihla vojnová tragédia, a vypros zmierenie národov.“

Pontifik Jorge Mario Bergoglio na stretnutí s talianskymi biskupmi vraj povedal, že si nenechá operovať koleno, pre ktoré je od začiatku mája na vozíčku. Sťažoval sa totiž na narkózu, ktorú mu dali pred rokom v súvise s operáciou hrubého čreva. Privodila mu problémy s hlavou. Údajne pritom žartoval slovami: „Skôr než by som sa dal operovať, rezignujem.“ Informovali o tom niektorí vatikanisti, no oficiálny prepis konverzácie medzi biskupmi neexistuje.

Pápež vyšle osobitný „znak nádeje pre svet, ktorý sužuje konflikt na Ukrajine“ a aj ďalšie prebiehajúce vojny. Stane sa tak v utorok 31. mája, keď modlitbou ruženca ukončí mariánsky mesiac v mariánskej Bazilike Santa Maria Maggiore. Pred sochou Panny Márie sa spolu s Františkom pomodlia ukrajinská rodina, vojnoví kapláni a osoby, ktoré poznajú obete vojny, ohlásil Vatikán.

Namiesto násilia si vyberte cestu solidarity a lásky

Argentínsky pápež na generálnej audiencii myslel aj na pozostalých a zranených v súvislosti so streľbou v škole v americkom Texase. Pocítil „hlbokú bolesť“ nad tragédiou a vyzval tých, ktorých pokúša násilie, aby si radšej „vybrali cestu solidarity a lásky“. Ako dodal, „dobro premôže každé zlo“:

„Som v srdci zronený nad masakrom na základnej škole v Texase. Modlím sa za zabité deti, dospelých a ich rodiny. Je načase povedať nie neobmedzenému obchodu so zbraňami. Angažujme sa všetci, aby sa takéto tragédie viac nemohli udiať.”


Ďalšie články