Deti z centier pre deti a rodiny vyzbierali tisíc eur pre ukrajinských rovesníkov. Odovzdali ich na Najmilšom koncerte roka

D85A4496 Foto: Jana Liska Photography

Najmilší koncert roka opäť predstavil detské talenty z celého Slovenska. Deti z centier pre rodiny najprv absolvovali regionálne kolo, kde sa zúčastnilo 330 detí a z nich vybrali 20 najlepších čísel. Počas koncertu nezabudli ani na svojich rovesníkov z Ukrajiny.

V stredu sa konal už 32. ročník koncertu, ktorý pomáha formovať detskú osobnosť. Program sa začal veľmi farebne a sviežo tancom komunitného centra Ružomberok. Vystúpilo v ňom osem detí, ktoré sa na vystúpenie veľmi tešili. No ešte viac sa tešili na diskotéku, ktorá ich čakala po koncerte. Mnohé deti majú radi tieto podujatia práve vďaka diskotékam, kde sa môžu navzájom spoznať. Po uvoľnení opatrení sú to pre nich prvé väčšie akcie, ktoré zažívajú, a sú teda pre nich o to vzácnejšie.

Veľa detí je nadaných, ale svoje talenty nerozvíja. Nie je to však prípad tých, ktoré vystúpili na koncerte. Napriek tomu, že mnohé z nich ani nenavštevujú základné umelecké školy, svoj talent rozvíjajú medzi sebou. Potvrdzujú to viaceré deti, ktorým sa podarilo postúpiť dva ročníky za sebou. Medzi takých patrí Centrum pre deti a rodiny z Považskej Bystrice, Martina, Nitry alebo Valaskej.

Deti o vystúpenia javia veľký záujem

Druhým vystúpením bolo folklórne číslo Centra pre deti a rodiny z Považskej Bystrice. Minulý rok vystúpili štyri dievčatá, tento rok svoj folklórny súbor rozšírili a bolo ich osem. „Vystúpenie sme cvičili možno mesiac. Zistili sme, že viacero dievčat vie spievať a bolo nás dokonca deväť, len jedna sa pre chorobu nemohla zúčastniť. Dievčatá boli veľmi rady, keď sa dozvedeli, že postupujú,“ hovorí vychovávateľka a zároveň vedúca ich folklórneho súboru Rozmanín.

Foto: Jana Liska Photography

O spevácke čísla nebola tento rok núdza. Dávid Mirga z Centra pre deti a rodiny Žitavce zaspieval anglickú pesničku od Eda Sheerana Happier. S vlastnou skladbou vystúpili traja chlapci z reedukačného zariadenia v Tornali. „Keď sme postúpili, boli sme veľmi šťastní, že môžeme ukázať, že aj reedukačné zariadenie niečo dokáže. Naše texty boli inšpiráciou nášho života. Spievali sme o tom, ako sa začali naše životy a prečo sme sa dostali do reedukačného centra,“ hovorí Marek. Každý z chlapcov si napísal svoju pasáž sám a trvalo im to len jeden večer. Ďalej sa venovali skúšaniu, čo im zabralo istý čas.

Z reedukačného centra Tornaľa vystúpil aj Andrej, ktorý naspieval rumunsko-rómsku skladbu. Pieseň si nevybral náhodne. „V texte sa spieva o tom, že sa netreba báť a máme nasledovať Boha a on nám pomôže,“ hovorí o skladbe Andrej. Priznáva, že bol problémovým chlapcom, no zmenil sa a chce byť lepším. V reedukačnom centre v ňom objavili talent na spievanie, ktorý ďalej rozvíja.

„Najmilší koncert má za sebou dlhú tradíciu a vyrástli na ňom mnohé deti. Hlavným motívom koncertu je, že umenie pomáha formovať detskú osobnosť. Deti, ktoré veľa vystupovali, sa dnes vedia omnoho lepšie zaradiť v živote. Veľa aj našich zamestnancov vystupovalo na týchto koncertoch,“ hovorí predseda organizácie Úsmev ako dar a nový komisár pre deti Jozef Mikloško.

Foto: Jana Liska Photography

Nezabudlo sa na Ukrajinu

Počas koncertu sa predstavila aj iniciatíva Deti deťom, v ktorej deti z centra pre deti a rodiny zareagovali na vojnu a vyzbierali peniaze pre chovancov z detských domov na Ukrajine, ktoré sú zasiahnuté vojnou. Mládež si zo svojho vreckového odkladala a podarilo sa im vyzbierať 1 000 eur, ktoré prevzal poradca predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš.

Peniaze pôjdu do detského domova v Svaľave, kde sa nachádza 120 detí a z toho 35 detí sú z oblastí, ktoré boli vojnou najviac postihnuté, a pri vojne stratili svojich rodičov. Keď navštívil tento detský domov Úrad vlády, vytvorili dokument, na ktorý zareagovali deti. „Dokument videla aj jedna fyzioterapeutička, ktorá sa ponúkla, že pôjde na Ukrajinu liečiť deti bezplatne. To, ako sa vyzbierali tieto deti, by mohlo byť pre nás príkladom, ako si pomáhať, pretože deti vyzbierali peniaze pre iné deti, ktoré to potrebujú. A o to viac si to treba vážiť, pretože aj tieto deti to potrebujú,“ povedal pre Štandard Eduard Buraš.

Foto: Jana Liska Photography

Každý rok sa na koncerte odovzdáva cena Pipi Dlhej Pančuchy. Putuje ľuďom – väčšinou sú to domováci –, ktorí mali ťažký osud, no napriek tomu dokázali výnimočné veci. Tento rok sa rozhodli cenu udeliť in memoriam Ľubovi Romanovi. „Ľubo Roman mal sám ťažký život v detstve, vypracoval sa a bol veľmi úspešný. Veľa pomáhal domovákom. Bol krstným otcom iniciatívy Úsmev svätého Mikuláša, ktorá spájala rozdelených súrodencov. Podarilo sa vďaka tomu spojiť viac ako sto súrodeneckých skupín,“ konštatuje Jozef Mikloško.

Na záver koncertu vystúpil spevák Peter Bažík, víťaz X Factoru, a Ivanna Bagová, víťazka Hlasu Česko Slovenska, s piesňou Zrnko nádeje, ktorú venovali všetkým deťom.

Foto: Jana Liska Photography

Ďalšie články