V Británii sa za štyri roky zdvojnásobil počet mladých, ktorí sa identifikujú ako gayovia, lesby alebo bisexuáli

Ilustračný záber. Foto: Pexels.com Ilustračný záber. Foto: Pexels.com

Percento Britov vo veku 16 až 24 rokov, ktorí sa identifikujú ako lesby, gayovia alebo bisexuáli, sa za štyri roky takmer zdvojnásobil. Vyplýva to z oficiálnych údajov tamojšieho Úradu pre národné štatistiky (ONS), v zmysle ktorých teda medzi tieto sexuálne menšiny patrí už každý dvanásty mladý človek.

Dáta britského štatistického úradu platné pre rok 2020 vypovedajú o tom, že v Spojenom kráľovstve v súčasnosti žije 8 percent mladých, ktorí sa zaraďujú do takzvanej LGB komunity. V roku 2016 to pritom bolo iba 4,1 percenta a v roku 2019 šlo o 6,6 percenta.

Väčšina z tejto množiny sa identifikovala ako bisexuálna, čo predstavuje 5,3 percenta, zatiaľ čo 2,7 percenta mladých patrí buď medzi gayov a lesby. Pokiaľ ide o heterosexuálov, tých je medzi mladými 87,3 percenta a zaujímavosťou je, že 3,4 percenta svoju orientáciu popísať nechce alebo odmietlo odpovedať.

Keď sa pozrieme na dospelú populáciu ako takú, 3,1 percenta dospelých Britov sa identifikovalo ako lesba, gay alebo bisexuál. Je to tiež nárast v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, pričom v roku 2019 bolo zaznamenaných 2,7 percenta a v roku 2014, keď ONS začal zaznamenávať takéto čísla, iba 1,6 percenta.

Prieskum Úradu pre národné štatistiky sa zameral výlučne na sexuálne preferencie, a preto nezahŕňal údaje o počte ľudí, ktorí sa identifikujú ako takzvane transrodoví alebo nebinárni.

Rast LGB správania na Západe možno vypozorovať aj z austrálskych dát z roku 2020, podľa ktorých 3 – 4 percent tamojších obyvateľov uviedlo, že sa identifikujú ako gay, lesba alebo bisexuál. Toto číslo je opäť vyššie medzi ľuďmi mladšími ako 25 rokov – zvýšenie na 4 percentá pre mužských účastníkov a asi 7 percent pre ženy.

Najväčší podiel týchto ľudí existuje v USA. Podľa prieskumu spoločnosti Gallup z roku 2020 sa už každý šiesty mladý Američan (15,9 percenta) identifikuje inak ako heterosexuál. Reč je o takzvanej generácii Z, teda deťoch narodených zhruba medzi rokmi 1995 až 2010.

Predseda slovenskej Aliancie za rodinu Anton Chromík nedávno vyhlásil, že „propaganda spôsobuje epidemický nárast LGBTI správania u mladých“. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv ho za to pred pár dňami nominovala vo svojej ankete Homofób roka.


Ďalšie články