Soros volá po tvrdej línii k Putinovi. Jeho vyjednávacia pozícia vraj nie je tak silná, Európa naňho páky má

George Soros. Foto: TASR/AP George Soros. Foto: TASR/AP

Podľa miliardára Georgea Sorosa nie je vyjednávacia pozícia ruského prezidenta Vladimira Putina až taká silná, ako ju šéf Kremľa naoko predstiera. Vo svojom liste, ktorý napísal talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu, vyhlásil, že Putin zjavne Európu vydiera. Čas ale hrá proti nemu.

Má 91 rokov, do Davosu prišiel tento rok osobne a svojimi najnovšími vystúpeniami sa dosť líši od Henryho Kissingera. Obavy majú síce podobné, Soros tento týždeň vyjadril svoje obavy, že konflikt na Ukrajine môže byť začiatkom tretej svetovej vojny, ale prostriedky opačné: Soros chce, aby Západ na Putina naďalej tlačil a v tlaku nepoľavoval.

Aby téma nestála, najnovšie napísal list talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu, ktorý sa len minulý týždeň vo Washingtone vyjadril, že Európa potrebuje na Ukrajine mier. Soros, miliardár maďarsko-židovského pôvodu, sa rozhodol zareagovať. Začal zostra. „To je presne to, čo robil minulú sezónu. Než aby plyn dodával do Európy, radšej ho skladoval. To zapríčinilo nedostatok, zvýšilo ceny a zarobil na tom mnoho peňazí,“ znejú riadky Sorosovho pondelkového listu, ktorými narážal na plnenie ruských zásobníkov.

Rusko prednedávnom uviedlo, že bude prijímať platby za svoj plyn len v rubľoch. Asi polovica klientov podľa Bloomberg to prijala, vyše 50 spoločností platí v rubľoch. Iné krajiny sa však zdráhajú. Pred necelým týždňom prerušilo dodávky plynu do Fínska. Helsinky krátko predtým oznámili zámer vstúpiť do NATO. Putina, pochopiteľne, rozširovanie Aliancie dráždi, ale členstvo Fínska a Švédska nepovažuje za zásadný problém, ak na ich území nebudú umiestnené americké zbrane.

Koncom apríla Moskva podobne zakročila proti Bulharsku a Poľsku. Ceny plynu vtedy výrazne vzrástli. Slovensko bude ďalej platiť za plyn v eurách. Eurokomisia pri rubľoch vysiela zmiešané signály, no George Soros jednako tvrdí, že Európa pákami na Putina disponuje.

https://standard.sk/197088/naozaj-dokazeme-v-europe-nahradit-rusky-plyn-skvapalnenym-plynom-problemov-je-viac-nez-sa-zda/

Podľa neho sa to ukáže už čoskoro – v júli: „Odhaduje sa, že kapacita ruských zásobníkov bude do júla plná. Európa je jeho jediný trh. Pokiaľ nebude dodávať do Európy, bude musieť ukončiť ťažbu na Sibíri, odkiaľ ten plyn prúdi. Ide zhruba o 12-tisíc vrtov. Nejaký čas potrvá, kým sa zavrú. Ale keď budú zavreté, bude ich pre ich vek ťažké znova otvoriť,“ píše ďalej v liste s tým, že Európa musí začať urýchlene konať a pripravovať sa.

Akonáhle už bude pripravená, vtedy má podľa finančníka začať vyjednávať. „Bez nich by bolo veľmi ťažké útrapy v podobe náhleho zastavenia dodávok politicky ustáť,“ domnieva sa. Soros tiež navrhuje, aby boli dane, respektíve clo na ruský plyn, „mastné“, aby ceny nešli dole.

Obavy politikov vrátane Draghiho sú presne opačné. Trápia ich vysoké ceny aj vývoj situácie po lete. Platí totiž aj opačná závislosť, že Rusko je zásadne dôležité pre Európu, ruský plyn predstavuje 40 percent všetkého plynu, ktorý sa v Únii spotrebuje. V lete sú potreby nižšie, ako to bude na jeseň a v zime. A pozícia vyjednávať sa na jeseň či v zime zmení v neprospech EÚ.

Soros si to uvedomuje, píše, že situácia na jednej strane znemožňuje EÚ prestať surovinu odoberať z noci na deň, no na strane druhej Putin zároveň „potrebuje príjmy z predaja plynu, aby sa mu nezrútilo hospodárstvo“. Tlačí teda, aby Európa využila na tlak letné obdobie.

Pripomeňme, že ruský štát má väčšie príjmy z ropy ako z plynu. V každom prípade, čím dlhšie trvá vojna na Ukrajine, tým viac úsilia venuje Únia hľadaniu náhrad za ruský plyn. Každý štát sa pripravuje, ako vie, Štandard téme venoval osobitný článok.


Ďalšie články