Píšte všetci dúhovým perom! Pár slov k novému detskému komisárovi a kriku progresívcov

miklosko_MZ5 Jozef Jogo Mikloško. Foto: Matúš Zajac

Novým komisárom pre deti je od štvrtka Jozef Mikloško mladší. Progresívci, ktorí sú vraj tolerantní voči všetkému a všetkým – s výnimkou ľudí s inými postojmi ako majú oni sami – už spustili svoj malý džihád. Čo im vlastne prekáža?

Po mesiace trvajúcich parlamentných peripetiách súvisiacich s poslankyňou Katarínou Hatrákovou Slovensko definitívne spoznalo svojho nového detského ombudsmana. Stal sa ním predseda dobročinnej organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško, ktorý na poste vystrieda Vieru Tomanovú.

Poslanci syna niekdajšieho poslanca a diplomata Jozef Mikloška zvolili v stredajšom hlasovaní. Zo 130 hlasujúcich poslancov presvedčil 79, koalícia išla naprieč spektrom. Šesťročné funkčné obdobie mu začína plynúť od štvrtka.

Komisár pre deti má v zmysle zákona chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý zastáva túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Mikloško tieto kritéria presahuje. V Úsmeve ako dar – ktorý je najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti – a v rámci jeho projektov pomohol stovkám rodín a – to nepreháňame – tisíckam detí. Sám má stabilné rodinné zázemie, je ženatý a má štyri vlastné deti a dve v náhradnej starostlivosti. Štandard s Úsmevom dlhodobo spolupracuje, kolegyňa Mária Koterbová priniesla 20 príbehov detí z detských domov, ktoré sa presadili a vedú úspešné životy. Mikloško a jeho organizácia boli partnerom týchto textov s názvom Dá sa to. Naša kolegyňa aj čitatelia textov vedia, že tie príbehy a zmenené životy stoja za to.

Okrem angažovania sa v treťom sektore v minulosti pôsobil ako externý poradca predsedu parlamentu pre oblasť detských práv a člen pracovnej skupiny ministra práce, sociálnych vecí a rodiny pre reformu v oblasti náhradnej starostlivosti.

Od roku 2012 je tiež vedúcim katedry Prenatálnej a perinatálnej medicíny, psychológie a sociálnych vied pri Vysokej škole sv. Alžbety v Bratislave. Za svoju činnosť získal viaceré ocenenia.

Mikloško patril k dôležitým postavám Slovenského dohovoru za rodinu, keď sa táto kampaň začala nevhodne politizovať (Harabin), Mikloško sa rozumne stiahol.

Zhrnuté a podčiarknuté, Mikloško je človek s integritou a životopisom, ktorý pasuje práve na toto miesto.

Mohlo by sa teda zdať, že s jeho zvolením nastane akýsi spoločenský zmier. To by však nemohol mať jednu neodpustiteľnú „chybu“ – byť odporcom LGBT ideológie a zastávať hodnoty, ktoré boli ešte pred poslednou vlnou progresívnej relativizácie v podstate absolútnym mainstreamom.

Progresívcom prekáža, že Mikloško považuje neheterosexuálnu orientáciu za „zranenie“, odmieta adopcie detí homosexuálnymi pármi a obhajuje konverzné terapie. „Keď to človek cíti ako problém, tak mu treba pomôcť,“ povedal. Radikála z neho ale nespravíte, veď napríklad kritizoval niektoré slová Kuffu o gayoch a lesbách ako „ostré a tvrdé“.

Lucia Plaváková a Simona Petrík z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska v reakcii na to skonštatovali, že „konzervatívny valec začal valcovať“ a Mikloško podľa nich „všetky deti nevidí rovnako“. Tiež sa po jeho zvolení posťažovali, že zloženie parlamentu je „hrozbou“ a vraj nás „čakajú ťažké dva roky“.

Jednoducho, bez ohľadu na Mikloškove profesijné kvality a osobné zázemie, pre progresívcov sa na konci dňa ráta najmä jediné – či píše dúhovým perom. Ich terajšia reakcia do istej miery predznamenáva, ako „slobodná“ bude spoločnosť za predpokladu, že sa jedného dňa skutočne chopia moci.

Prekvapivé je len to, že nás to ešte prekvapuje. Koniec koncov, donedávna predsedníčka tejto partaje Irena Bihariová pred dvomi rokmi uviedla, že vítaní a v politike dôležití sú iba „štandardní konzervatívci ‚Hlinovho typu‘.“

Teda tí, ktorí sa im podvolia a poslúchajú. Ostatní zrejme nepatria do verejných funkcií, ale majú chodiť po kanáloch a nezavadzať v revolúcii.

Triumf Mikloška ale ukazuje niečo iné. Mikloško bol zvolený, je to kvalifikovaný kandidát na správnom mieste a dúhoví frfloši sú ešte stále mimo hry. Hlavu hore, priatelia.


Ďalšie články