Autorka knihy Ako zabiť svojho manžela bola odsúdená na doživotie. Za vraždu svojho manžela

nancy_brophy Nancy Brophyová. Foto: YouTube/KGW News

Americká justícia prednedávnom uzavrela jeden z najviac pozoruhodných kriminálnych prípadov vôbec. Klišé o tom, že takéto situácie dokáže napísať iba sám život, sa do úvodu tohto textu hodí viac než dokonale.

Po siedmich týždňoch súdneho procesu si v americkom Portlande vypočula definitívny rozsudok 71-ročná autorka románov Nancy Brophyová. Súd jej uložil doživotný trest odňatia slobody za druhostupňovú vraždu svojho manžela Dana, ktorú opakovane poprela.

Hoci verejnosť vnímala 25-ročné manželstvo za usporiadané a šťastné, Brophyovci mali mať podľa obžaloby dlhodobé finančné problémy. Nancy sa rozhodla vyriešiť túto situáciu práve tým najťažším zločinom, po ktorom rátala s vyplatením životnej poistky.

Obžaloba proti spisovateľke v dôchodkovom veku bola sformovaná na základe viacerých dôkazov, ktoré prokuratúra označila za “puzzle” pre sudcu. Brophyová mala podľa nej ako jediná skutočný motív zastreliť svojho partnera Daniela, ako informuje denník The New York Times.

Obhajobe zlomil väz aj blogový príspevok z roku 2011, v ktorom Brophyová špekulovala o rôznych metódach vraždy partnera. Uvažovala, že žena, ktorá zabije svojho manžela, musí byť „veľmi šikovná“, pretože sa pravdepodobne stane hlavným podozrivým. Spochybnila tiež možnosť použitia noža, ktorý je vraj osobný, a jedu, ktorý je vystopovateľný. Nájomní vrahovia sú zas podľa nej nedôveryhodní.

Obžaloba zahrnula do svojho výkladu tragickej udalosti aj niekoľko nákupov, ktoré Nancy Brophyová uskutočnila. Zaobstarať si mala rôzne diely, ktorými bolo možné upraviť pištol. Dokonca malo dôjsť i k použitiu súčiastky, vďaka ktorej nie je možné vystopovať, z akej zbrane bola guľka vystrelená.

Daniel Brophy bol zastrelený v roku 2018. Jeho telo našli študenti Oregonského kulinárskeho inštitútu na podlahe v kuchyni. Polícia čoskoro objavila nejasnosti vo výpovedi jeho manželky, pričom neskôr získala aj video zachytávajúce Nancy Brophyovú šoférujúcu auto v blízkosti ich spoločného domu v čase vraždy, pripomína spomenutý denník.


Ďalšie články