Oklahomský guvernér podpísal najprísnejší interrupčný zákon v USA

Kevin Stitt Oklahomský guvernér Kevin Stitt. Foto: TASR/AP

Oklahoma bude mať najprísnejšie regulované interrupcie. Zákon, ktorý zakazuje takmer všetky umelé potraty od oplodnenia, podpísal v noci na štvrtok guvernér tohto štátu Kevin Stitt. Návrh zákona prešiel v Snemovni reprezentantov Oklahomy drvivou väčšinou hlasov.

Oklahomský guvernér Kevin Stitt podpísal v noci na štvrtok zákon, ktorým sa úplne zakazujú interrupcie okrem prípadov, keď je tehotenstvo výsledkom znásilnenia či incestu, alebo je ohrozený život tehotnej ženy. Oklahoma sa tak stala štátom, ktorý má najprísnejšiu právnu normu o potratoch v celých USA, píše agentúra AP.

Kevin Stitt. Foto: Twitter/Kevin Stitt

Nový zákon nadobudol platnosť okamžite po Stittovom podpise, píše Wall Street Journal.

„Od okamihu, keď sa začína život pri počatí, máme ako ľudské bytosti povinnosť urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili život tohto dieťaťa a život matky,“ povedal podľa New York Times Stitt po podpísaní zákona.

„Sľúbil som Oklahomčanom, že ako guvernér podpíšem akýkoľvek zákon ochraňujúci život a zameraný proti interrupcii. A som hrdý na to, že sa mi dnes tento prísľub podarilo naplniť,“ uviedol ďalej vo svojom vyhlásení.

Jediné výnimky, ktoré v Oklahome umožňujú potrat, sú ohrozenie života matky a tehotenstvo v dôsledku znásilnenia či incestu, ktoré však museli byť nahlásené na polícii. Zákon lekárom umožňuje vykonať interrupciu v prípadoch, keď je potrebné vybrať z tela matky „mŕtve nenarodené dieťa, ktoré zomrelo pri spontánnom potrate“ a pri mimomaternicovom tehotenstve. Nevzťahuje sa na používanie antikoncepcie a takzvanej núdzovej antikoncepcie, ktorá sa používa po pohlavnom styku.

Interrupcia ako trestný čin

Dve zo štyroch oklahomských interrupčných kliník prestali vykonávať zákroky už v máji. Vtedy totiž Stitt podpísal zákon, ktorý zakazuje vykonávanie interrupcií, keď je možné určiť, že dieťaťu v maternici bije srdce. V priebehu leta totiž začne v Oklahome platiť ďalší zákon, ktorý definuje vykonanie interrupcie ako trestný čin a neobsahuje výnimky pre znásilnenie či incest. Človek, ktorý vykoná interrupciu, bude môcť byť odsúdený na najviac desať rokov odňatia slobody.

Podobný zákon schválili vlani v americkom štáte Texas, kde sa počet interrupcií následne výrazne znížil, pretože ženy začali chodiť do okolitých federálnych štátov vrátane Oklahomy.

Vlna kritiky zo strany zástancov potratov

Oklahoma bola na čele skupiny štátov vedených republikánmi, ktoré prijali zákony zakazujúce interrupcie v očakávaní, že budúci mesiac Najvyšší súd pravdepodobne zruší rozhodnutie v prípade Roe vs. Wade, píše ďalej New York Times.

„Sme svedkami začiatku domino efektu, ktorý sa rozšíri na celý juh a stredozápad, ak Roe padne,“ povedala Nancy Northupová, prezidentka a výkonná riaditeľka pro-choice Centra pre reprodukčné práva.

Emily Walesová, prezidentka a výkonná riaditeľka organizácie Planned Parenthood Great Plains, sa zasa vyjadrila, že oklahomskí politici sú odhodlaní zbaviť práv každú ženu, ktorá by mohla otehotnieť.

„Dnes je po prvý raz za takmer 50 rokov potrat – v každom štádiu tehotenstva – v americkom štáte nezákonný,“ uviedla Walesová.

Zákon však drvivá väčšina poslancov

Návrh zákona HB4327 (House Bill 4327, pozn. red.) bol schválený v Snemovni reprezentantov Oklahomy ešte minulý týždeň. Zákon vtedy prešiel drvivou väčšinou hlasov 73:16, píše New York Times. „Nič nemôže byť vyššie alebo kritickejšie ako obrana nevinného nenarodeného života,“ povedal vtedy na pôde snemovne republikánsky štátny zástupca Jim Olsen.

Predkladateľka zákona v Snemovni reprezentantov Oklahomy Wendi Stearmanová vtedy po podpísaní zákona guvernérom zverejnili oslavný tweet. „Úspech tohto zákona je priamym výsledkom toho, že obyvatelia Oklahomy dali svojim zástupcom najavo, že občania Oklahomy si cenia ŽIVOT,“ napísala na svojom Twitterovom účte. „Len tak ďalej, Oklahoma!“

(tasr, sak)

V texte sme pôvodne omylom nahradili označenie zákona za jeho názov, chybu sme opravili vďaka pozornému čitateľovi, ďakujeme.


Ďalšie články