Floyd bol zastrelený po zadržaní políciou, napísal Washington Post

_112565487_floyd George Floyd. Foto: Twitter

George Floyd bol zastrelený po zadržaní políciou – teda aspoň podľa twitterového príspevku, ktorý publikoval Washington Post, jeden z najväčších amerických denníkov. Hoci sa známy incident medzi ním a policajtom odohral zásadne inak, verejnosť sa ospravedlnenia nedočkala.

Populárne klišé hovorí, že ľudia pri svojej práci nie sú neomylní. Platí to aj pre novinárov. Faux pas, ktoré sa tento týždeň prihodilo redakcii amerického denníka Washington Post, sa len tak nevidí.

Médium približne dva roky od smrti Afroameričana Georgea Floyda okrem iného napísalo, že bol 25. mája roku 2020 „zastrelený a zabitý po zadržaní políciou“.

Incident, ktorý si získal veľkú mediálnu pozornosť a vyústil do ostro sledovaného súdneho procesu, sa pritom odohral diametrálne odlišne. Floyda zabil belošský policajt Derek Chauvin na ulici v Minneapolise tým, že mu dlhé minúty kľačal na krku.

Bývalého muža zákona trinásť mesiacov potom odsúdili na 22 rokov odňatia slobody. Prokuratúra pre previnilca žiadala až 30 rokov za mrežami.

Proces sprevádzali kontroverzie

Proces sprevádzali nátlakové akcie a vyjadrenia politikov. Kongresmanka Maxine Watersová vyhlásila, že pokiaľ Chauvina neodsúdia, mali by ľudia znovu vyjsť do ulíc a byť konfrontačnejší. „Chceme verdikt ‚vinný‘,“ dodala.

Jeden z členov poroty, ktorá Chauvina odsúdila, bol podľa príspevkov na sociálnych sieťach podporovateľ rasového hnutia BLM. To po Floydovej smrti v rozhodujúcej miere organizovalo rozsiahle protesty, nabralo na sile a získalo výraznú finančnú podporu.

V blízkosti miesta, kde obeť drastického policajného zásahu skonala, vzniklo Námestie Georgea Floyda. Štandard už v minulosti informoval, že sa zviditeľnilo špeciálnymi inštrukciami pre belochov a vraj sa tam diali „zázraky“.

„Zmenený“ jazyk

Spomenutý tweet zo sociálnej siete podľa Fox News rýchlo zmizol a o približne štyridsať minút neskôr ho nahradil nový tweet s jednoduchou otázkou: „Ako sa zmenili veci vo vašej komunite od smrti Georgea Floyda?“

V tom istom čase Washington Post na nový tweet nadviazal ďalším príspevkom, v ktorom sa uvádza, že predchádzajúci tweet „obsahoval jazyk, ktorý bol po zverejnení zmenený“.

Správcovia účtu denníka na Twitteri neuviedli, že ich profil obsahoval dezinformáciu ani sa za chybu neospravedlnili. Washington Post pritom čítajú milióny až desiatky miliónov ľudí po celom svete a vychádza od roku 1877.


Ďalšie články