Netflix vyhodil stovky ľudí, mnohí tvorili obsah pre menšiny. Firma ústup od 'woke' agendy odmieta

Ilustračný záber. Foto: Flickr.com Ilustračný záber. Foto: Flickr.com

Filmová spoločnosť Netflix dala nedávno zbohom takmer trom stovkám spolupracovníkov. Ich profesijné zaradenie a niektoré ďalšie škrty oživujú špekulácie, že firma brzdí v pretláčaní progresívnej (woke) agendy. Zástupcovia Netflixu ale hovoria o čisto ekonomických príčinách.

Minulý mesiac obletela svet správa, podľa ktorej vôbec najznámejšia streamovacia platforma na svete Netflix prvýkrát po desiatich rokoch stratila predplatiteľov. V prvom štvrťroku 2022 ich odišlo až 200-tisíc, pričom sa naopak očakával nárast o 2,7 milióna zákazníkov. Po tomto poklese má Netflix asi 221,6 milióna aktívnych predplatiteľov.

Investorov nelichotivé výsledky vystrašili natoľko, že bezprostredne po tomto oznámení sa akcie gigantickej spoločnosti prepadli o výrazných 25 percent. A najhoršie časy zrejme ešte len prídu.

Za miernym úpadkom Netflixu možno hľadať viacero faktorov, no skloňuje sa napríklad vplyv konkurencie. Okrem stálice na trhu, akou je HBO Max, sa o slovo hlási aj Disney Plus, platforma, ktorá už v polovici júna po globálnom úspechu zavíta aj na slovenský filmový trh.

Personálne škrty

V snahe zvrátiť negatívny trend sa Netflix rozhodol zaťať do živého a definitívne sa rozlúčiť s 290 spolupracovníkmi. Celkovo prepustil 150 náborových pracovníkov, ako aj ďalších 70 animátorov a 70 dodávateľov pracujúcich na propagačných materiáloch firmy vrátane sociálnych sietí.

„Je smutné, že dnes prepúšťame okolo 150 zamestnancov, väčšinou so sídlom v USA. Tieto zmeny sú primárne poháňané obchodnými potrebami, a nie individuálnym výkonom, čo ich robí obzvlášť náročnými, pretože nikto z nás sa nechce rozlúčiť s takými skvelými kolegami. Usilovne pracujeme na tom, aby sme ich podporili v tomto veľmi zložitom prechode,“ povedal pre americkú televíziu CNBC zástupca Netflixu.

Menej progresivizmu, viac peňazí?  

Keďže ľudia prepustení v poslednej množine pracovali na projektoch Strong Black Lead zameranom na černošskú komunitu, Golden zameranom na komunitu amerických aziatov, Con Todo zameranom na Hispáncov a Most zameranom na LGBT komunitu, kritici na internete špekulovali, že sa Netflix snaží odbremeniť od svojej príliš progresívnej povesti.

Akej? Pre krátku ilustráciu, Štandard v januári roku 2021 informoval, že v pokračovaní populárneho seriálu Vikingovia s názvom Vikingovia: Valhalla si postavu severského vodcu Jarla Haakona z 10. storočia zahrá černoška. Nie je to pritom jediný problém. Z Jarla Haakona, ktorý okrem iného podľa historických prameňov znásilňoval ženy, tvorcovia spravili „tolerantnú vodkyňu“.

„Spoločnosť rámcovala vyhadzovanie ako ‚prepúšťanie‘ – ale 150 ľudí v skutočnosti neznamená prievan pre spoločnosť s 11-tisíc pracovníkmi. Týchto 150 náhodou zahŕňa niektorých z najaktívnejších pracovníkov bojujúcich na Twitteri za sociálnu spravodlivosť,“ špekuloval portál Common Sense.

Filmárka Carly Usdinová nazvala Netflix „vtipom“ a na Twitteri napísala: „Uhhh, Netflix prepúšťa iba tímy spojené s tvorbou a propagáciou obsahu pre marginalizovaných divákov? Tak to vyzerá.“

Špekuláciám napomáha aj samotná spoločnosť, keď v ostatnej dobe oznámila, že zruší pripravovaný animovaný film Antiracist Baby podľa knihy Ibrama X. Kendiho a do koša poputovala aj detská fantasy séria Wings of Fire, ktorá prostredníctvom svojho fiktívneho sveta skúma témy rasizmu a predsudkov. Streamovacia služba tiež pochovala dokument Stamped: Rasism, Antiracism and You.

Zdroje zo spoločnosti Netflix podľa magazínu Variety v kontraste s oficiálnou interpretáciou zdôrazňujú, že rozhodnutia nepostúpiť s týmito projektmi boli skôr kreatívne ako súvisiace s hospodárskymi výsledkami, čo znamená, že by sa uskutočnili bez ohľadu na pomalší rast príjmov spoločnosti.

Zaujímavosťou tiež je, že k okresaniu personálnych stavov došlo po tom, čo najbohatší človek sveta Elon Musk a potencionálny majiteľ Twitteru na Netflix zaútočil a uviedol, že pokles jeho predplatiteľov bol spôsobený „progresívnym vírusom“.

Netflix sa bráni, diverzita vraj ostáva

Netflix objasnil, že žiadny z jeho spoločenských kanálov – vrátane tých, ktoré sú spomenuté na Twitteri a ďalších (napríklad Geeked, Netflix Family, Netflix is ​​a Joke a podobne) – nebude vypnutý. Spoločnosť uviedla, že tieto projekty budú naďalej obsadené a riadené zamestnancami na plný úväzok, ako tomu bolo predtým.

Netflix podľa portálu Tech Crunch tvrdí, že ľudia inej farby pleti naďalej tvoria približne 50 percent jej americkej a kanadskej pracovnej sily na plný úväzok a ženy vraj tvoria približne 48 percent zamestnancov.

Streamovacia platforma v poslednom čase pracuje na potlačovaní nekontrolovateľného zdieľania hesiel, ktoré jej spôsobuje miliardové škody, a tvrdí, že popri 222 miliónoch platiacich domácnostiach jeho služby prostredníctvom zdieľania účtov využíva ďalších viac ako sto miliónov účtov. Pokles ziskov bude zrejme Netflix doháňať aj reklamami, ktoré by sa mohli stať realitou už tento rok.


Ďalšie články