Objednávateľom Kuciakovej vraždy je Marian Kočner, vypovedal kľúčový svedok Andruskó

Marian Kočner. Foto: TASR/Jaroslav Novák Marian Kočner. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian Kočner. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to v stredu vyhlásil Zoltán Andruskó. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj v stredu proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Okrem čítania listinných dôkazov bol vypočutý aj Zoltán Andruskó, ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie. V prípade novinárovej vraždy je právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia.

„Od môjho zaistenia som vypovedal, že objednávateľom Kuciakovej vraždy je Marian Kočner a sprostredkovateľom Alena Zsuzsová. Nikdy som nepovedal, že som sa mohol mýliť,“ zdôraznil Zoltán Andruskó. Tvrdí, že Zsuzsová mu na USB kľúči ukázala „profesionálne vypracované sledovanie Jána Kuciaka“.

Zoltán Andruskó. Foto: TASR/Jaroslav Novák.

Vypovedal, že Zsuzsová si u neho objednala aj vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Mala mu doručiť Žilinkovu adresu s fotografiou a za jeho likvidáciu sľúbiť 70-tisíc eur. V súvislosti s prípravou vraždy mal byť v kontakte s obvineným Dušanom Kracinom. Ten mal podľa Andruskóa vedieť aj o plánovanej vražde súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a tiež bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Zároveň súd pojednáva aj kauzu prípravy vrážd prokurátorov.

https://standard.sk/194217/kauza-kuciak-pokracuje-na-sude-szabo-priznal-vinu-v-pripade-pripravy-vrazd-prokuratorov/

UTOROK

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračoval v utorok proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov.

Zsuzsová: Motívom vraždy Kuciaka bol úmysel zničiť Kočnera

Motívom vraždy novinára Jána Kuciaka bol úmysel zničiť Mariana Kočnera. V utorok to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zopakovala Alena Zsuzsová. Tá čelí spolu s Kočnerom obžalobe pre objednávku vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.  

„Vražda Jána Kuciaka ublížila najviac osobe Kočnera a nemal z nej absolútne žiadny osoh,“ vyhlásila Zsuzsová. Tvrdí, že bolo všeobecne známe, že sa mal Kočner Kuciakovi vyhrážať. Preto objednávateľ vraždy podľa jej slov vedel, že ak sa niečo Kuciakovi stane, prvým podozrivým bude práve on.

Alena Zsuzsová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Potvrdila, že v minulosti požičala 20-tisíc eur Zoltánovi Andruskóovi, ktorý je v kauze už právoplatne odsúdený. Odmietla, že by si u neho niekedy mala objednať vraždu. „Andruskó si nikdy žiadnou vraždou svoju pôžičku u mňa neodpracoval. Úroky z nej mi platil až do dňa jeho zadržania,“ vyhlásila.

Splnomocnenci poškodených Kuciakovcov zdôraznili, že objektívne dôkazy aj komunikácia medzi Zsuzsovou a Kočnerom sú v rozpore s týmito jej tvrdeniami. „Nie je zrejmé, aký motív by mal mať svedok Andruskó vypovedať nepravdu. A to od začiatku samotného trestného stíhania,“ dodal splnomocnenec Ján Dulovič.

Kuciakov otec: Syn nás ubezpečoval, že na Slovensku nemôžu zavraždiť novinára

Syn nás v minulosti ubezpečoval, že na Slovensku nemôžu v 21. storočí zavraždiť novinára. Pred senátom ŠTS v Pezinku to uviedol Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

„Ubezpečoval nás, že sa nemáme čoho báť, že na Slovensku v 21. storočí nikto nemôže zavraždiť novinára,“ podotkol Jozef Kuciak. Reagoval tým na telefonát, ktorý Ján Kuciak absolvoval približne pol roka pred smrťou s obžalovaným Kočnerom. Ten novinárovi vtedy povedal, že sa mu bude špeciálne venovať.

Na snímke zľava sú Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka. Foto: TASR/Jaroslav Novák.

„Je mi ľúto, že sa do dnešného dňa vyjadruje o mne a Marianovi Kočnerovi ako o vinných za smrť svojho syna,“ reagovala obžalovaná Zsuzsová. Zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, čo sa Jánovi Kuciakovi stalo.

(tasr)


 


Ďalšie články