Rusi sa poučili, Ukrajinci sú v najhoršej fáze vojny od prvých týždňov. Čo o vyhliadkach frontu na Donbase hovoria experti

vojak Ruský vojak na Ukrajine. Foto: Twitter

Ruské sily sa podľa expertov v posledných týždňoch poučili zo svojich chýb a bojujú podľa vlastnej doktríny. Východnú Európu možno čaká vyčerpávajúca materiálna vojna, ktorá v súčasnosti nemá vopred daného víťaza.

Denník Štandard v stredu podrobne informoval o začatí novej ruskej ofenzívnej operácie v Donbase, ktorej pravdepodobným cieľom je obkľúčenie ukrajinských síl v státisícových mestách Severodoneck a Lysyčansk. Ruský postup v tejto oblasti v stredu pokračoval, pričom sa začali objavovať prvé hodnotenia expertov týkajúce sa jeho príčin a možností.

Okresné cesty ako životodarné tepny

Podľa kanadského novinára Neila Hauera, ktorý sa už niekoľko týždňov nachádza v blízkosti frontu, sa predzvesťou ruskej ofenzívy stalo obsadenie strategicky dôležitej obce Popasna 8. mája. Cieľom ruských útočných operácií je podľa jeho slov odrezanie dvoch cestných komunikácií, ktoré spájajú mesto Bachmut s Lysyčanskom a Severodoneckom. Obe mestá, na okraji ktorých prebiehajú pouličné boje, sú poslednými silnými pozíciami ukrajinskej armády v Luhanskej oblasti.

Obe okresné cesty T-1302 cez Soledar a T-0513 cez Siversk v stredu bezprostredne ohrozovali postupujúce ruské sily, pričom niektoré úseky T-1302 mali ovládnuť ešte v utorok večer.

Súčasný smer ruských ofenzívnych operácií. Zdroj: Illia Ponomarenko: https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1529397017633505281

Mesto Soledar samotné sa podľa Hauera fakticky už ocitlo na frontovej línii a v stredu už bolo obkľučované. „Situácia je zložitá. K ostreľovaniu dochádza veľmi blízko. Pripravujeme sa teraz v Bachmute,“ uviedol podľa jeho slov ukrajinský vojak menom Arťom. Ukrajinskí obrancovia medzitým údajne v okolí Bachmutu kopú nové zákopy a v lesoch na sever od mesta za zhromažďuje ukrajinská bojová technika.

Hauer v tejto súvislosti varuje, že skúsené a dobre vycvičené ukrajinské sily v Severodonecku a Lysyčansku sú odkázané už len na trasu T-0513, pričom Rusi začínajú nové ofenzívne operácie na viacerých úsekoch frontu naraz. Do ich rúk už malo medzitým padnúť aj strategicky dôležité mesto Lyman.

Rusko začína postupovať podľa vlastnej doktríny

Podľa vplyvného twitterového blogera Jomini of the West, ktorý stojí za vojenským podcastom Fortuna, umožnili ruský postup dva hlavné faktory – riadenie sa vlastnou vojenskou doktrínou a lepšia logistika. Rusom sa podľa jeho slov pri Popasnej podarilo efektívne nasadiť takzvané malé operatívne skupiny (po anglicky: operational maneuver group – OMG), zložené z ich najskúsenejších jednotiek, ktoré napadli druhú obrannú líniu Ukrajincov a dokázali urobiť prielom smerom k obci Soledar na západe a k mestu Lysyčansk na severe.

Úspech pri Popasne tak Rusi dosiahli vďaka lepšej aplikácii vlastnej doktrinálnej metodológie a nasadeniu moderných obrnených vozidiel BMPT Terminator. Tie umožnili ruským silám spolu v využitím OMG efektívnejšie manévrovať a obísť ukrajinskú obranu. V Donbase, najmä v oblasti Lymanu, sa údajne tiež zvýšila schopnosť Rusov poskytovať pechote takzvanú blízku vzdušnú podporu (po anglicky: close air support – CAS).

Video údajného ústupu ukrajinských jednotiek z mesta Lyman. Zdroj: Neil Hauer, https://twitter.com/NeilPHauer/status/1529514407373545473

Bloger v tejto súvislosti ďalej zdôrazňuje, že v porovnaní s predchádzajúcimi ruskými ofenzívami na Ukrajine je zreteľnejšia aj lepšia logistika a efektívnejšie zásobovanie útočiacich síl. Pre tieto účely ruská armáda využíva možnosti, ktoré jej železničným vojskám poskytuje hustá železničná sieť v silne industrializovanom Donbase.

Dodáva tiež, že slnečné počasie by malo v najbližších dňoch priať letectvu a delostrelectvu, pričom efektivitu delostrelectva by mal mierne znižovať silný vietor. V oboch sférach má pritom na danom území momentálne veľkú prevahu Moskva.

Ruská ofenzíva z pohľadu logistiky

To, že začatie ruskej ofenzívy umožnil v prvom rade pád mesta Popasna, zdôrazňuje aj americký expert na vojenstvo Trent Telenko. Ten súhlasí s blogerom Jomini of the West v tom, že jedným z dvoch pilierov počiatočných ruských úspechov sa stala lepšia logistika za pomoci miestnej železničnej siete.

Najnovšie žiadosti Kyjeva voči Západu o dodanie raketometov M270/HIMARS s raketami GMLRS s dosahom 70 až 85 kilometrov a žiadosti o dodanie dodatočných termálnych senzorov pre ukrajinské drony podľa Telenka naznačujú, že Rusi dokážu svoju mimoriadne veľkú koncentráciu delostrelectva v oblasti efektívne zásobovať po železniciach, pričom Ukrajinci nevedia presne ako.

Rakety GMLRS by posunuli akúkoľvek železničnú metódu, ktorú Rusko používa, späť o 65 až 80 kilometrov prostredníctvom ničenia zásob v blízkosti železníc. Dodatočné západné termovízne dronové senzory by zas pomohli pri odhaľovaní skladov munície.

Expert si myslí, že ukrajinské sily nedokážu efektívne odhaliť pohyb ruských zásobovacích jednotiek po železniciach Donbasu, pretože Rusko je „svetovou mocnosťou vo vojenskej železničnej logistike“. Podľa jeho názoru nasadilo namiesto zraniteľných vlakových súprav automobily so špeciálnymi primontovanými podvozkami, ktoré im umožňujú bezpečnejší pohyb po železniciach.

Expert jedným dychom však varuje, že Rusko takmer 70 rokov prakticky ignorovalo rozvoj mechanizovanej logistiky, keďže malo tradične prebytok brancov. Demografická kríza 90. rokov to však zmenila a dnes má ruská armáda v tomto smere značné nedostatky.

Video využitia špeciálnych podvozkov, ktoré ruským železničným vojskám umožňujú pohybovať sa po železniaciach aj na motorových vozidlách. Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=1g0NgWen23E&t=184s

Tempo ruského postupu podľa Telenka naznačuje ešte jeden nový možný faktor vo vojne, a síce lepšie zásobovanie ruskej armády nočným videním. Ako zdôraznil Telenko, v 70. rokoch zariadenia na nočné videnie zvýšili maximálny možný počet veľkých útočných akcií za 24 hodín z pôvodných dvoch až troch na štyri až šesť akcií. Tempo ruského postupu naznačuje, že ruské sily majú k dispozícii viac systémov nočného videnia, čo im umožňuje uskutočňovať dodatočné dve až tri útočné akcie za deň. Telenko upozorňuje, že tejto hypotéze zodpovedá aj nedávna ukrajinská žiadosť o zabezpečenie dodatočných systémov nočného videnia.

Topografia ruskej ofenzívy

Ako zdôraznil analytik John Helin z Helsinskej univerzity, prípadné pokračovanie ruskej ofenzívy smerom z Popasnej postaví ukrajinské velenie z hľadiska topografie regiónu pred „niekoľko zlých možností“.

Ústupom od Siverského Donca sa Ukrajina vzdá svojej najlepšej obrannej línie na východ od Dnepra. Obranná línia Siversk-Bachmut-Berestove sa nachádza na rovine, pričom miestna rieka Bachmutika nepredstavuje pre útočiace vojská veľkú prekážku. Nejde preto o tak dobrú obrannú pozíciu, pričom brániacim sa ukrajinským jednotkám tam môžu hroziť väčšie straty.

Ďalšia topograficky výhodná obranná línia sa nachádza na východ od miest Kramatorsk a Sloviansk. Ukrajina by sa ústupom k nej však vzdala veľmi veľkého územia a do obkľúčenia by sa mohli dostať viaceré jej skúsené elitné jednotky.

Topografická mapa oblasti ruskej ofenzívy. Červená čiara: približná hranica oblastí pod ruskou vojenskou kontrolou. Červené šípky: smer ruského postupu. Región ohraničený modrou čiarou: oblasť, v ktorej sú koncentrované štyri ukrajinské brigády. Hranaté modré línie: ukrajinské obranné pozície. Zdroj: https://twitter.com/J_JHelin/status/1529191343536361472

Ukrajina sa nateraz veľmi nechcela vzdávať rozsiahlejších území, preto je podľa Helina pravdepodobné, že sa pokúsi udržať sa na zle obrániteľnej línii Siversk-Bachmut-Berestove, zatiaľ čo bude po trase T-0513 evakuovať svoje sily z okolia Severodonecka. Pôjde však o riskantnú operáciu, nielen vzhľadom na zlú udržateľnosť tejto línie, ale aj preto, že trasa T-0513 sa môže už čoskoro ocitnúť v bezprostrednej blízkosti frontu. V kapse by tak mohli skončiť až štyri skúsené ukrajinské brigády, ktoré momentálne bránia mestá Severodoneck a Lysyčansk.

Experti: V materiálnej fáze vojny môže rozhodnúť materiálna pomoc Západu

Viaceré zdroje v posledných dňoch upozornili na to, že Rusko začína k bojiskám presúvať 2 500 kusov zastaraných tankov T-62s. Britský historik Chris Owen, ktorý sa okrem iného venuje aj vojenstvu, v tejto súvislosti píše, že Rusko prichádza o priveľké množstvo bojovej techniky a začína sa materiálne vyčerpávať.

Údajný presun ruských tankov T-62s na Ukrajinu. Zdroj: https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/1529071995391987712

Owen uvádza, že v prípade T-62s ide o veľmi staré stroje, ktoré boli navrhnuté ešte v 50. rokoch, pričom vyrábať sa prestali v roku 1975. Expert zároveň zdôrazňuje, že Moskva na front nepresúva svoje najstaršie stroje, ale pravdepodobne typ 62Ms – teda tanky modernizované v roku 1983. Tieto stroje boli použité v Afganistane aj Čečensku, kde však utrpeli veľmi veľké straty. Naposledy mali byť nasadené v roku 2008 počas rusko-gruzínskej vojny.

Dané stroje podľa Owena nemajú modernú optiku a ani systémy kontroly paľby, pričom prakticky vo všetkých parametroch sú zásadne horšie ako modernejšie verzie tankov. Navyše majú úplne iný typ súčiastok, a ich oprava a údržba je preto z logistického hľadiska mimoriadne náročná.

Vojenský analytik Michael Kofman však pri otázke T-62 zaujal opatrnejšie stanovisko. „T-62 sú určené pre jednotky v zálohe. Ich aktivácia znamená, že budú povolaní záložníci. Neznamená, že Rusku došli iné typy tankov. Očakáva sa, že nahradia straty v aktívnej sile. Čo sa týka samotných T-62, sú to staré tanky, ale aj staré tanky stále zabíjajú,“ napísal.

Práve prebiehajúca ofenzíva je podľa Kofmana dôkazom toho, že ukrajinská strana „utrpela značné straty“. Napriek tomu je celková vojenská rovnováha podľa jeho názoru ešte stále na strane Kyjeva, ktorý má vzhľadom na absenciu ruskej mobilizácie prístup k väčším ľudským zdrojom, ako aj k západnej vojenskej pomoci. Tá by sa podľa jeho názoru mala s postupom času na rovnováhe síl prejavovať stále viac.

Celkovo je podľa názoru experta momentálna ofenzíva v Donbase omnoho dôležitejšia pre Rusko než pre Ukrajinu, ktorá môže svoje sily stiahnuť na nové obranné pozície a čakať, kým sa protivník ofenzívnymi operáciami voči opevneným pozíciám vyčerpá.

Menej optimistický je Jan Ludvík z Univerzity Karlovej v Prahe, podľa ktorého sa Ukrajinci ocitli v najhoršej fáze vojny od jej prvých týždňov. „My medzitým čítame pozitívne správy a vyťesňujeme tie negatívne (nekritizujem to, je to normálne, ako vieme zo psychológie). Poznáte to. Kyjev stojí. Zelenskyj žije. Je 90. deň invázie a 36 dní od druhého útoku. Lenže je to tiež 60 dní, odkedy ruskej armáde došlo jedlo a munícia. Na to, že bojujú 60 dní hladní, im to ide vlastne dobre,“ upozorňuje český expert na prílišný optimizmus.

Ruská armáda sa pritom medzitým podľa jeho slov učí zo svojich chýb, pričom zásadne sa to prejavilo na zásobovaní. „Na začiatku strácali zásobovacie konvoje jeden za druhým. Začali skúšať, čo s tým môžu urobiť. Na nákladné vozidlá montujú dodatočnú ochranu a sprevádzajú konvoje vrtuľníkmi. Koľko zničených konvojov ste videli tento týždeň,“ uviedol.

Ruskí vojaci chytajú ryby na okupovanom území Ukrajiny. Zdroj: Jan Ludvík. https://twitter.com/nuclearJan/status/1529012584623513601

Ludvík v tejto súvislosti ďalej poukazuje na často prehliadanú skutočnosť, že hoci je boj o Mariupol „príbehom neuveriteľnej odvahy, odolnosti a utrpenia civilistov“, je to zároveň „príbeh, za ktorý Ukrajina zaplatila stratou približne dvoch brigád (36. námorná pechota a Azov), čo predstavuje 5 až 10 percent pravidelných síl“.

Z ruských vojakov sa podľa jeho slov nestali zo dňa na deň žiadni supermani a nemôžu si trúfnuť na obkľúčenie celého Donbasu, no len v severodoneckom výbežku hrozí podľa jeho slov momentálne obkľúčenie 4 až 6 ukrajinských brigád. Varuje v tomto smere, že Moskva dokáže aj podobnými obmedzenými a menej ambicióznymi operáciami opotrebovať ukrajinskú armádu.

VIDEO Ruský útok na ukrajinských vojakov

Zábery útoku ruského dronu Kub-BLA na ukrajivkých vojakov. Zdroj: Rob Lee. https://twitter.com/RALee85/status/1529508977599553536

Podobne ako Kofman preto verí, že vojna sa blíži do materiálnej fázy. Na rozdiel od Kofmana však nie je presvedčený o tom, že v materiálnej vojne bude mať Kyjev navrch. „Ukrajina ide už teraz na plný plyn. Rusko možno už preradilo z dvojky na trojku, ale stále môže mobilizovať viac a vydržať v tomto stave dlho,“ píše.

Na záver svojho príspevku sa s Kofmanom znova zhoduje v tom, že rozhodujúca bude pre Kyjev miera pomoci zo Západu. Bez nej sa podľa jeho názoru Ukrajina ekonomicky zrúti.


Ďalšie články