Sulík: Matovič za hlasovanie sľúbil kotlebovcom viac priestoru v médiách. Heger by ho mal upratať

80. schôdza vlády SR Richard Sulík. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík sa v stredu v diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo vyjadril, že kotlebovci podporili prorodinný balíček výmenou za väčší priestor v médiách.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík vo vysielaní rádia Expres povedal, že kotlebovci zištne podporili rodinný protinflačný balík z dielne ministra financií Igor Matoviča, ktorý s nimi uzavrel dohodu. „Igor Matovič im za túto podporu sľúbil, že budú mať priestor v médiách,“ vyhlásil líder SaS.

Minister hospodárstva odkazoval na Matovičov pondelkový návrh na koaličnej rade, aby mali politické strany povinne rovnomerné zastúpenie v politických diskusných reláciách odvíjajúce sa od výsledku parlamentných volieb.

Sulík tiež kritizoval, že zákon o podpore rodín bol schválený v zrýchlenom legislatívnom procese. „Máme tu premiéra, volá sa Eduard Heger, a on si musí upratať svojho ministra. Jeho sa treba opýtať, prečo toleruje toto znásilnenie legislatívneho procesu,“ povedal.

Dohoda s ĽSNS?

Matovič sa minulý týždeň zhováral s podpredsedom strany ĽSNS Martinom Beluským o podpore protiinflačného balíčka, za čo ho viacerí skritizovali. Šéf OĽaNO sa tiež netají tým, že je za to, aby kotlebovci a Republika neboli vylučovaní, ale priamo konfrontovaní v diskusiách.

Sulík vo svojich vyjadreniach zrejme narážal na tieto skutočnosti. Beluský sa však pre Aktuality ešte predtým vyjadril, že spolu s Matovičom o tejto téme vôbec nehovorili. „Od začiatku sme odmietli podnecovať podporu ich zákona obchodovaním za inú podporu nášho návrhu,“ uviedol.

Obmedzenie politických diskusií pre parlamentné strany by bolo v neprospech neparlamentných strán, ako sú Hlas, Progresívne Slovensko či Republika. „Nesúhlasíme s tým, nemá súhlas koaličnej rady,“ povedala o návrhu líderka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Expremiér a šéf strany Hlas Peter Pellegrini návrh ohodnotil ako pokus o cenzúru.

Prorodinný balíček prešiel aj s podporou opozície

Národná rada v utorok schválila protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa.

Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Za boli poslanci OĽaNO aj Sme rodina. Z nezaradených návrh podporili poslanci zo strany Za ľudí a tiež Martin Čepček, Ján Krošlák, Katarína Hatráková a Romana Tabák, Jozef Šimko, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Opatrenia podporili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali a návrh nepodporili ani nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

(sak, haj)


Ďalšie články