Budeme monitorovať, čo kupujete, jete a kam cestujete. Šéf Alibaby načrtol systém sledujúci uhlíkovú stopu

sss John Michael Evans počas diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Foto: World Economic Forum (screenshot)

Spoločnosť Alibaba vyvíja pomocou najnovších technológií systém, ktorý by mohol každému merať individuálnu uhlíkovú stopu. Uviedol to na Svetovom fóre v Davose, ktorého nosnou témou je aj udržateľnosť, jej šéf John Michael Evans. Mnohým sa to však nepáči a na tento nápad sa zniesla vlna kritiky.

Horúcou oblasťou každoročného davoského stretnutia svetových lídrov, odborníkov a šéfov globálnych korporátov, o ktorej sa diskutovalo, bola otázka udržateľného rozvoja, dekarbonizácie a znižovania znečistenia a negatívnych dôsledkov na životné prostredie.

John Michael Evans, riaditeľ a prezident Alibaba Group, korporátu zameraného hlavne na obchodovanie, marketing a predaj, sa počas jednej z takýchto diskusií v Davose vyjadril, že jeho spoločnosť si ešte v roku 2021 vytýčila za cieľ znížiť do roku 2035 množstvo uhlíku v ovzduší o 1,5 gigatony. Prirovnal to k uhlíkovej stope, ktorú za dvanásť mesiacov vyprodukuje 350 miliónov áut. To, akým spôsobom by k tomu Alibaba chcela dôjsť, vyvolalo viaceré otázniky a aj studenú sprchu na sociálnych sieťach.

Sledovateľ individuálnej uhlíkovej stopy

„Prostredníctvom nových technológií vyvíjame pre spotrebiteľov možnosť merania vlastnej uhlíkovej stopy,“ uviedol Evans s dôvetkom, že technológia má zaznamenávať všetky dáta o tom, kam a ako spotrebitelia cestujú, čo jedia a tiež čo nakupujú.

Mechanizmus, ktorý spoločnosť Alibaba začala vyvíjať, nazval „sledovateľ individuálnej uhlíkovej stopy“. Uviedol, že mechanizmus zatiaľ nie je v prevádzke, no firma mieni na tomto koncepte ďalej pracovať. Evansove vyjadrenia sa veľmi rýchlo rozšírili aj na sociálnych sieťach.

Studená sprcha

Na Evansove vyjadrenia sa veľmi rýchlo zniesla vlna tvrdej kritiky a ironických vyjadrení.

„Je nám ľúto, pán Morgan, vaša dovolenka sa zrušila, pretože ste vyčerpali svoj ročný prídel uhlíka. Vráťte sa, prosím, domov a počas nasledujúcich šiestich týždňov obmedzte spotrebu energie na menej ako dve hodiny denne,“ ironicky poznamenal jeden z používateľov Twitteru.

„Fáza 1: dobrovoľná. Fáza 2: ako podmienka pre určité služby (ilúzia možnosti vybrať si). Fáza 3: povinná, plne integrovaná a monitorovaná vládami,“ teoretizoval zasa iný používateľ tejto sociálnej siete.

Mechanizmus, ktorý šéf Alibaba Group predstavil, nápadne pripomína systém sociálneho kreditu zavedeného v Číne. Podobný koncept odmeňovania zodpovedných obyvateľov predstavila nedávno aj talianska Bologna. Odborníci vtedy varovali pred právnymi, etickými a sociálnymi dôsledkami takéhoto systému. Tejto téme venoval Štandard osobitný článok.


Ďalšie články