Biden po masakri na základnej škole v Texase vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezident USA Joe Biden vyzval v noci na stredu počas emotívneho prejavu k národu v Bielom dome na nové obmedzenia predaja strelných zbraní po tom, ako pri utorňajšej streľbe na základnej škole v štáte Texas prišlo o život 19 detí. Informovali o tom agentúry AP, AFP a stanica CNN.

„Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej loby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť?“ spýtal sa Biden v súvislosti s prísnejšou kontrolou zbraní.

„Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?“ pýtal sa ďalej šéf Bieleho domu a následne dodal: „Je čas konať.“

V podobnom duchu sa vyjadrila aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová: „Musíme mať odvahu podniknúť kroky (…), aby sme zabezpečili, že sa niečo také už nikdy nezopakuje.“

K čomu došlo v Texase

K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio.

Guvernér Texasu Greg Abbott na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý zo streľby, identifikovaný ako 18-ročný Salvador Ramos, vstúpil do školy vyzbrojený zbraňou a možno aj puškou a spustil paľbu. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Záchranári sa zhromažďujú po streľbe okolo základnej školy Robb Elementary School v meste Uvalde v americkom štáte Texas. Foto: TASR/AP

Guvernér dodal, že strelca, miestneho obyvateľa a občana USA, pravdepodobne zabili zasahujúci policajti. Udalosť už vyšetrujú príslušné orgány. Útočník konal sám.

Senátor za štát Texas Roland Gutierrez neskôr s odvolaním sa na políciu oznámil, že pri streľbe boli zabití aj traja dospelí. CNN neskôr priniesla informáciu, že podľa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť boli zabité dve dospelé osoby. Zatiaľ nie je jasné, či tento údaj zahŕňal aj strelca. Podľa Gutierreza tínedžer pred samotným útokom postrelil svoju starú mamu.

Útočník, ktorý mal na sebe ochranný výstroj, pred útokom nabúral svojím vozidlom do priekopy pri škole a následne sa pokúsil vojsť do budovy, uviedol predstaviteľ texaského úradu verejnej bezpečnosti Erick Estrada. Príslušníci bezpečnostných zložiek sa ho pokúsili zastaviť, ale podarilo sa mu dostať dnu, kde vošiel do niekoľkých tried a spustil paľbu. Pri prestrelke so strelcom, ktorý sa v škole zabarikádoval, bol zranený najmenej jeden agent pohraničnej hliadky, uviedlo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

CNN informuje, že na účte na službe Instagram spájanom so strelcom sa tri dni pred útokom objavila fotografia dvoch pušiek v štýle AR-15. V popise konta na platforme TikTok mal zas napísané „Deti, v reálnom živote sa bojte“.

Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave.

Policajti kráčajú po streľbe pred základnou školou Robb Elementary School v meste Uvalde v americkom štáte Texas. Foto: TASR/AP

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov.

Ide o najhorší masaker tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Výberová chronológia prípadov streľby na školách v USA

máj 2018: Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

február 2018: Nikolas Cruz (20) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadal 17 mŕtvych a 16 zranených.

október 2015: Deväť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba na pôde univerzity v mestečku Roseburg v štáte Oregon. Strelec sa neskôr zastrelil.

december 2012: Masaker na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorý mal na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadal 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

apríl 2007: Juhokórejský študent (23) v areáli univerzity Virginia Tech v meste Blacksburg v štáte Virgínia zabil 32 ľudí, desiatky zranil a napokon sa sám zastrelil.

marec 2005: Šestnásťročný mladík zastrelil v indiánskej rezervácii v štáte Minnesota najprv svojho dedka a jeho partnerku. Potom si to zamieril do Red Lake High School, kde pripravil o život piatich študentov, ochrankára a učiteľku. Počas prestrelky s políciou obrátil zbraň proti sebe.

apríl 1999: Dvaja študenti strednej školy Columbine High School v meste Littleton v štáte Colorado zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili vyše 20 ľudí. Páchatelia napokon spáchali samovraždu.

(tasr, sita)


Ďalšie články