Ešte ku sklamaniu z konzervatívcov a kresťanov v OĽaNO

Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Reakcia poslankyne Anny Záborskej na článok Richarda Rybníčka Čo konzervatívci v OĽaNO akosi nechcú pochopiť.

Úprimne som dúfala, že prorodinný balíček, ktorý bol včera schválený v parlamente, dostane plnú a silnú podporu konzervatívcov a kresťanov v politike. Nestalo sa tak. Jedni hovoria o braní prostriedkov samosprávam, iní o miešaní hrušiek s jabĺčkami a zabúdaní na iné skupiny obyvateľstva, ktoré sú tiež postihnuté infláciou. O rodinách s deťmi akosi odrazu nehovorí nikto z nich.

Rozmeňme si to na drobné.

Príjem z podielových daní pre samosprávy rastie roky, bude rásť aj tento rok, aj ten budúci či nasledovné roky. A to napriek tomu, že sa zvýši podpora pre rodiny. Len pre ilustráciu pár čísel. V roku 2022 je naplánovaný príjem z podielových daní pre slovenské samosprávy vo výške 3,44 miliardy eur. Už dnes vieme, že príjem bude minimálne 3, 53 miliardy eur, teda približne o 90 miliónov eur viac, ako si obce a mestá na začiatku roka mysleli a naplánovali vo svojich rozpočtoch. Podotýkam, že toto je už pri zohľadnení výdavkov na prorodinný balíček. Podobne to bude v roku 2023, keď sa očakávajú príjmy z podielových daní pre samosprávy vo výške 3,6 miliardy eur. Inak povedané, o ďalších 60 miliónov eur viac. Teda samosprávy nedostanú menej peňazí ako doteraz. Len nárast ich príjmov nebude taký prudký, ako to bolo doteraz.

Pre lepšie pochopenie pridám pár slov, ako sa vyvíjajú príjmy slovenských rodín a príjmy miest a obcí z podielových daní. Od roku 2013 sa výber dane z príjmu fyzických osôb, ktorej výrazná časť ide práve samosprávam, zvýšil o 97 percent. Rodinné prídavky na dieťa sa zvýšili z 23,1 eur na dieťa a prvý mesiac v roku 2013 na 25,88 eur v roku 2022, teda o 12 percent. Tie čísla hovoria sami za seba.

Podľa včera schváleného návrhu sa rodinné prídavky na jedno dieťa mesačne zvýšia od budúceho roka na 50 eur, teda bez pár drobných o skoro 100 percent.

Ešte ku kritike od viacerých, že vláda podporuje iba rodiny. Túto kritiku by som čakala od ľavicových liberálov, ale šokuje ma, že s ňou prichádzajú politici, ktorí dlhodobo hovoria o podpore rodín. Kedysi ma učili, že dobré veci treba podporiť, pretože sú dobré, a to aj v prípade, že som ich ja nevymyslela alebo nenavrhla. Mrzí ma, že to už neplatí.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články