Matoviča treba dnes pochváliť

2220220524parlament_19872814 Foto: Jakub Kotian/TASR

Igor Matovič je ľahkým terčom kritiky rôzneho druhu. Právom. Dnes ho však treba pochváliť.

Matoviča treba pochváliť za tri veci. Prvou je, samozrejme, to, že balíček, ktorý bol včera v noci schválený, výrazným spôsobom pomôže slovenským rodinám. Veľa sa hovorí, že sa priblížime ku krajinám ako Maďarsko a Poľsko, ktoré rodiny s deťmi výrazne podporujú už niekoľko rokov. Netreba však zabúdať, že podpora rodín s deťmi je omnoho vyššia aj v krajinách západnej Európy. Rakúsko, Veľká Británia, Švajčiarsko, Nemecko, teda krajiny, kde Slováci najviac migrujú, majú omnoho vyššiu podporu detí, ako má Slovensko.   

Dôvody na to sú jednoduché. Rodiny s deťmi majú vyššie výdavky a nižšie príjmy, aj preto sú jednou z najohrozenejších skupín spoločnosti, ktorá sa môže ľahko prepadnúť do chudoby. Na druhej strane štát deti a rodiny nevyhnutne musí podporovať, aby prežili schémy dôchodkového či zdravotného poistenia, aby sme sa nestali odkázaní na imigráciu, a aby ukázal, že mať deti a zakladať rodiny je dobré.

Slovensko rodiny s deťmi podporovalo málo a aj po schválení Matovičovho balíčka tu bude ešte stále viacero oblastí, kde bude potrebné zlepšiť podporu pre rodiny. No navýšenie finančnej podpory pre dieťa na približne 150 až 200 eur mesačne je veľkým krokom vpred a signálom, že rodina je niečo, čo spoločnosť chce podporovať.

Dobrou správou je tiež to, že vďaka pozmeňujúcemu návrhu Jany Žitňanskej a Dominika Drdula sa podpora bude týkať aj rodín, kde sú rodičia na invalidnom dôchodku či detí so zdravotným postihnutím, ktorých rodičia budú môcť peniaze určené na krúžky použiť na rehabilitácie či zdravotné pomôcky. Ďalšia vítaná pomoc.

Po druhé, Matoviča treba pochváliť aj za to, že týmto návrhom sčasti naplnil svoje sľuby, ktorými pred voľbami lanáril konzervatívcov na svoju kandidátku aj k volebným urnám.

Každá vláda má isté hodnotové nastavenie, podľa ktorého si určuje priority, respektíve podporuje rôzne politiky. Matovič podporou rodín ukázal, že časť jeho predvolebných sľubov, ktorými hral na konzervatívnu strunu, neboli len prázdne reči, ale stáli za nimi aj reálne úmysly ich naplniť. To je dobrá správa najmä pre tých konzervatívcov, ktorí naňho stavili.

Vláda OĽaNO nám síce nepriniesla konzervatívnu revolúciu, ktorej sa niektorí báli a ďalší v to dúfali. No je dobré, že popri reforme národných parkov, súdov či nemocníc táto vláda dokázala dotiahnuť do konca aj toľko sľubovanú podporu pre rodiny s deťmi a že pre ňu bola ochotná obetovať aj primeranú časť štátneho rozpočtu.

Podpora rodín je náročná, lebo je drahá. Je dobré, že poslanci sa toho nezľakli a viac ako do médií sa pozerali trebárs do Poľska, kde sa predtým tiež strašilo rozvrátením verejných financií, no nič z toho sa nenaplnilo.

Treťou vecou, za ktorú si dnes Matovič zaslúži ocenenie, je spôsob, akým túto reformu politicky pretlačil. Samozrejme, nemyslím tým jeho komunikáciu, tým reforme uškodil a vyvolal jej odmietnutie aj u časti verejnosti, ktorá by ju inak možno podporila.

Dôležité však bolo, že Matovič dokázal udržať disciplínu vo vlastnom klube, v ktorom všetci do jedného hlasovali za. Pritom si nie je ťažké predstaviť, že pre poslancov ako Stančík či Čekovský muselo byť hlasovanie proti liberálnym médiám skutočne náročné.

Matovič okrem toho dokázal zabezpečiť podporu pre svoj návrh aj medzi poslancami opozície, pričom sa nebál ani stretnutia s kotlebovcami. Tým síce dal časti médií ďalšiu (pre neho neškodnú) muníciu, ktorá mohla byť použitá pre boj proti prorodinnému balíčku. No on sám si zabezpečil hlasy bez toho, aby nejaké stratil.

Netreba zabúdať ani na to, že tento balíček bol schválený aj napriek odmietaniu zo strany SaS, ktorej celý klub (vrátane odídencov zo Za ľudí) hlasoval proti, pričom pri tejto koalícii treba vyzdvihnúť dokonca aj to, že odpor saskárov bol oproti minulosti pomerne kultivovaný. Pre Matoviča to bol jeden z mála súbojov s Richardom Sulíkom, ktorý vyhral.

Toto všetko je pre konzervatívnych poslancov z klubu OĽaNO, ktorým sa už dvakrát nepodarilo pretlačiť návrh zákona na pomoc tehotným ženám, dobré ponaučenie o tom, ako vyhrávať politické spory.

Na záver však treba pripomenúť aj fauly, ktoré sa pri schvaľovaní návrhu objavili. Hlavným je, že bol prezentovaný ako protiinflačná pomoc. Pravda je však taká, že schválený návrh prinesie rodinám výraznejšiu finančnú pomoc až v budúcom kalendárnom roku. Ceny potravín, služieb, energií či pohonných hmôt, ktoré trápia nielen rodiny, však stúpajú už teraz a už teraz mnohé rodiny tlačia do pásma chudoby. Navyše inflácia výrazne trápi aj dôchodcov a ďalšie skupiny obyvateľstva, ktoré z toho balíčka nezískajú nič.

Rovnaký princíp platí aj na ďalšie odvetvia, ktoré boli doteraz zanedbávané a ktoré tento balíček nijako nerieši. Týka sa to najmä zdravotníctva či školstva, ktoré mali byť tiež prioritou tejto vlády. Slová premiéra Hegera, že tento návrh zvýši platy učiteľom či lekárom, ktorí majú deti, nie je možné brať vážne.

No a úplne zbytočné bolo to neustále kopanie do každého, kto sa tomuto návrhu postavil. Obzvlášť grobianske bolo, keď Matovič v záverečnom prejave tesne pred hlasovaním kopal do svojho koaličného partnera. Hlasy už boli isté, nechutné divadlo a rozbíjanie koalície zbytočné.

Včerajšie nočné hlasovanie je však dobrou správou pre rodiny s deťmi a konzervatívne zmýšľajúcich ľudí. Dúfajme len, že konzervatívnosť tejto vlády sa tým nevyčerpala a jej predstavitelia si na ňu spomenú aj pri dôchodkovej reforme či pomoci tehotným ženám.


Ďalšie články