Ruská ofenzíva na Donbase sa rozbieha. Ukrajinci sa stiahli z viacerých území

zver Ruský T-80 v Mariupole. Foto: Twitter

Utorkový postup ruských síl bol v rámci takzvanej druhej etapy invázie na Ukrajinu nateraz bezprecedentný. Netreba ho však preceňovať.

Ešte pred necelým týždňom sa mohlo zdať, že „druhá fáza“ ruskej invázie na Ukrajinu, primárnym cieľom ktorej je vytlačenie ukrajinských obrancov z územia Donbasu, sa skončí pre Moskvu neslávne ešte skôr, než sa skutočne začne. Ukrajinským silám sa v polovici mája podarilo vytlačiť až takmer k spoločným hraniciam ruské sily, ktoré niekoľko mesiacov ohrozovali Charkov.

V rovnakom čase utrpela ruská armáda ťažké straty počas útoku ukrajinskej armády na pontónový most cez rieku Siverskyj Donec pri obci Bilohorivka. Išlo o jeden z najúspešnejších protiútokov ukrajinskej armády od začiatku vojny, pri ktorom boli zničené desiatky kusov ruskej bojovej techniky.

https://twitter.com/RALee85/status/1527347072935964673
Zábery dôsledkov nepodareného pokusu ruskej armády o prekročenie rieky Siverskyj Donec pri obci Bilohorivka. Zdroj: Rob Lee, https://twitter.com/RALee85/status/1527347072935964673

Za posledných desať dní sa však situácia na bojiskách východnej Ukrajiny zmenila. Viacerí vojnoví reportéri už na začiatku týždňa informovali o tom, že situácia ukrajinských síl v oblasti začína byť vzhľadom na ruskú prevahu vo vzduchu a silu delostrelectva ťažko udržateľná. „Nezvládame ruské letectvo. Len dnes sme boli svedkami piatich leteckých útokov. Lietadlá lietali priamo nad našimi hlavami. Nemáme dosť síl na to, aby sme odrazili ruský útok,“ povedali v pondelok kanadskému novinárovi Neilovi Hauerovi policajti z východoukrajinského mesta Lyman.

https://twitter.com/RALee85/status/1529133860369342465
Ruské univerzálne raketomety 9A52-4 Tornado pália na ukrajinské pozície pri meste Lyman v rámci prípravy na pozemný útok. Raketomety Tornado sú najmodernejším systémom tohoto druhu v ruskej armáde. Do služby boli zavedené v roku 2014. Zdroj: Rob Lee https://twitter.com/RALee85/status/1529133860369342465

Ten istý novinár niekoľko dní predtým informoval, že bol svedkom budovania nových obranných pozícií medzi mestami Bachmut a Kosťantynivka. „Mám pocit, že za niekoľko dní dôjde k zásadnému ruskému prielomu smerom od mesta Popasna,“ napísal v piatok. Útok na Lyman sa začal v pondelok, pričom ešte v ten deň padla severná časť mesta do rúk ruských síl. O deň neskôr sa začali ruské sily prebíjať cez ukrajinské obranné pozície na viacerých úsekoch frontu. Jedným z doteraz najúspešnejších sa stal práve útok smerom z Popasnej.

Predpoveď Girkina-Strelkova

V utorok ráno sa na sociálnych sieťach objavili prvé zábery údajného obsadenia mesta Svitlodarsk v Doneckej oblasti ruskými silami. Krátko na to už viaceré médiá a zdroje informovali o tom, že ruské sily sa k strategicky dôležitému mestu Bachnut priblížili v priebehu zopár hodín hneď z niekoľkých smerov.

Hoci je reálna situácia na frontoch Donbasu stále pomerne nejasná, možný vývoj situácie v najbližších dňoch nateraz pomerne presne v utorok ráno popísal bývalý minister obrany takzvanej Doneckej ľudovej republiky a veliteľ síl „Novoruska“ Igor Vsevolodovič Girkin, známy aj ako Igor Ivanovič Strelkov. Pripomeňme, že Strelkov doterajší výkon útočníka na Ukrajine na rozdiel od väčšiny komentátorov z Ruska ostro kritizoval.

Hlavný nápor ruskej ofenzívy sa podľa jeho slov presunul zo smeru Sloviansk – Barvinkove na smer Lyman a Severodoneck – Lysyčansk, Svetlodarský výbežok a Avdijivku. Rusi sa podľa tejto logiky snažia ukrajinskú armádu zovrieť v menších kliešťoch, než sa pôvodne očakávalo.

Ofenzíva ide podľa jeho slov „pomaly, avšak pomerne úspešne“, pričom jej predpokladom sa malo stať nedávne obsadenie dobre opevneného mesta Popasna. Ukrajinské velenie údajne v reakcii na rýchly postup ruských vojsk začína evakuovať formujúce sa kapsy v Lymani a mestách Severodoneck – Lysyčansk.

Za dôležité považuje Girkin to, že ukrajinská armáda začína opúšťať aj svoje silno opevnené pozície v oblasti Zolote –Orechovo (juhovýchod od Lysyčanska), ktoré sa mali podľa neho dostať do operatívneho obkľúčenia. Bývalý minister samozvanej republiky ďalej píše, že výbežok v oblasti mesta Soledar by mal byť čoskoro tiež vyprázdnený, pričom ukrajinské vojsko vraj stráca sily aj v oblasti na sever od Avdijivky. Strelkov v tejto súvislosti predpovedal, že novou obrannou líniou Ukrajincov sa stanú obce Seversk – Soledar – Bachmut.

Budúca obranná línia ukrajinskej armády v Donbase podľa odhadu Igora Girkina-Strelkova. Pôvodný zdroj: https://twitter.com/Nrg8000/status/1529114156187938816/photo/2. Úprava: Autor.

Rusko nastupuje na viacerých frontoch

Podľa nateraz útržkovitých informácií začali ruské sily ofenzívne operácie (niektoré z nich môžu mať charakter rozviedky bojom) najmenej na štyroch úsekoch frontu. Zásadné prielomy sa im overiteľne ku koncu utorka podarili v dvoch smeroch.

Prvým z nich je útok na Bachmut smerom z už spomínaného Svitlodarsku, krátko po ktorom padli do rúk útočníkov aj susedné obce Myronivskyj a Novoluhanske. Po tom, ako obsadili obec Vidrodženňa, priblížili sa k Bachmutu z juhozápadu len na necelých 15 kilometrov.

Ruský postup k mestu Bachmut z juhozápadu. Tmavočervený kruh: mestá obsadené ruskou armádou 24. 5. 2022. Tmavočervená čiara: predpokladaná línia postupu ruských vojsk k večeru 24. 5. 2022. Zdroj pôvodnej mapy: https://twitter.com/JominiW/status/1528892452307841024/photo/1. Úpravy: Autor.

Ruská armáda k Bachmutu v rovnakom čase postúpila aj zo severozápadu, kde obsadila mestá Jakovlivka, Berestove a Vasylivka, čím ovládla strategicky dôležitú trasu T-1302, cez ktorú sú zásobované pre túto etapu vojny kľúčové mestá Lysyčansk a Severodoneck. Na severovýchod od Popasnej Rusi rovnako obsadili obec Katerynivka, pričom v utorok vo večerných hodinách mali boje prebiehať v meste Zolote na juhovýchod od Hirskeho. Pokus ruských jednotiek o obsadenie mesta Volodymyrivka na juh od Jakovlivky údajne ukončila ukrajinská delostrelecká paľba.

https://twitter.com/infussambas/status/1529180401717379074
Údajný útok ukrajinského delostrelectva na ruské sily v obci Voldymyrivka. Zroj: https://twitter.com/infussambas/status/1529180401717379074

Rusi sa o prelomenie ukrajinských obranných línií mali v rovnakom čase podľa guvernéra Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja pokúšať okrem Lymanu aj v obciach Ustynivka a Toškivka, čo znamená, že sa im na tomto úseku frontu podarilo prekonať rieku Siverskyj Donec.

Ruský postup k mestu Bachmut zo severozápadu. Tmavočervený kruh: mestá obsadené ruskou armádou 24. 5. 2022. Tmavočervená čiara: predpokladaná línia postupu ruských vojsk k večeru 24. 5. 2022. Zdroj pôvodnej mapy: https://twitter.com/JominiW/status/1528892452307841024/photo/1. Úpravy: Autor.

Prelomenie ukrajinskej obrany na viacerých úsekoch frontu, po ktorom v utorok nasledoval pomerne rýchly postup ruských vojsk, by malo byť pre Kyjev znepokojivé. Ak by sa Rusom podarilo udržať tempo postupu, postavili by ukrajinskú vládu pred ťažkú dilemu, či ustúpiť a odovzdať útočníkovi bez boja viacero dobre opevnených pozícií vrátane pomerne veľkých miest Severodoneck (100 000 obyvateľov) a Lysyčansk (95 000 obyvateľov), alebo riskovať obkľúčenie značného množstva svojich vojenských síl.

To, či bude mať ruská armáda na úspešné ukončenie týchto bojových operácií dosť síl, je však vzhľadom na jej doterajšie ťažkosti otázne. Odpoveď na túto otázku nám môže naznačiť už vývoj najbližších niekoľkých dní. Rusom nateraz ešte stále v ceste stojí niekoľko dobre opevnených ukrajinských obranných pozícií.


Ďalšie články