Potraty sú na Malte stále zakázané a Malťanom to neprekáža. Čím to je?

280749766_592926985535305_3910222641551683741_n Sme takí veľkí, aé sú naše idey, hovorí predsedníčka Europarlamentu Roberta Metsolová. Foto: Metsola/FB

O potratoch sa teraz najviac hovorí v Amerike, ale oplatí sa poznať aj príbeh Malty. Referendum o liberalizácii by tu vraj nemalo šancu, v politike za potraty nebijuje nikto, najväčší liberáli sa zasadzujú za poľský model zákazu s výnimkami. Ako je to celé možné? Že by to bolo tým zákazom? Z Malty sa vrátil Martin Leidenfrost.

Hoci je zákonodarstvo v sociálno-etických otázkach dosť pro­gre­sívne, umelý potrat je a zostáva na Malte zakázaný. Malta je tak je­dinou výnimkou v celej západnej Európa – a z politického vývoja sa zdá, že sa to v do­hľadnej dobe nezmení. V Európe neexistuje krajina, v ktorej sú potratári takí slabí ako tu.

Chcel som po­rozumieť tej­to ostrovnej vý­nim­ke a preto som vyhľadal ve­denie obid­voch tá­bo­rov, pro-life aj pro-choice. Vypočul som si dve ráz­ne staršie dámy. Kaž­dá obviňovala tú druhú z fej­kov ale­bo klamstiev, zhodli sa ale aspoň v odhade pomeru síl: zdru­ženie Doctors for Life má 700 členov, za­tiaľ čo legálne po­tra­ty obhajuje na­naj­výš 50 le­ká­rov, z ktorých len traja alebo štyria pre­zradili svoje me­ná.

Obe dámy mi zhodne tvrdi­li, že na Malte už dlh­šie nebola stíhaná žiadna žena za úmy­selný potrat. Či k os­tat­né­mu stíhaniu došlo pred sto rokmi alebo desaťročiami, to bolo ta­ki­s­to sporné.

Kanceláriu združenia Life Net­worksom našiel vo vallettskej kľu­ka­tej starej zástavbe. Je nad obchodom s ka­to­líc­kymi de­vo­cio­ná­liami,  vraj ale „nie je previazané s cirkvou“, aj keď má „ka­tolícku eti­ku ži­vota“ v štatúte. Predsedníčka Dr. Miriam Sciberrasová je chu­dá no­siteľka šperkov v blúzke s vysokým výstrihom a ťažko sa s ňou vy­chádza. Nepomohlo mi ani to, že som prolifer. Na moju otázku, či má vlastné deti, mi odpovedala ta­kým stro­hým „áno“, že som sa už ne­o­dvážil pýtať ďalej. A práve to by bo­lo zaujímavé – podľa jej pro­tihráčky Dr. Sciberrasová má de­väť de­tí. Trend k legalizácii ume­lých po­tra­tov v západnej Európe a La­tin­skej Amerike vy­svet­ľo­va­la primárne se­ku­la­ri­záciou. Podľa nej Mal­ta odoláva tomuto tla­ku vďaka ešte stále hlbo­ko zakorenenému ka­tolicizme, maltézsky ho­voriaci Malťania lepšie ako ang­licky hovoriaci.

Dr. Sciberrasová vie obžalovať: „Dvaja ľudia idú na kliniku, jeden pritom príde o život – a oni tomu hovoria lekárske ošetrenie.“ „Má­me nemocnice, ktoré investujú milióny do záchrany predčasne na­ro­dených detí, zatiaľ čo v inom krídle sú deti rovnakého veku trha­né na kusy.“ Potrat sa pre mnohých stal „otázkou po­hod­lnosti“, „my ľudia si myslíme, že máme kontrolu nad absolútnou prav­dou“.

Life Network prevádzkuje domov pre šestonedieľky, v ktorom sa ce­lé mesiace starajú o ženy s konfliktným tehotenstvom: „Počas lock­dow­nov, keď neboli žiadne lety, sme zachránili toľko životov!“ Po­lo­vicu týchto matiek tvoria Malťanky, druhú polovicu cudzinky po­chá­dzajúce väčšinou z „potratových kultúr“. Opisovala šťastie tých­to žien, „zaľúbia sa do svojho dieťaťa a rozplačú.“ Pred­po­ve­da­la, že „jedného dňa rozpoznáme umelý potrat ako to, čím on je – ako vraždenie nevinných.“ – „Dožijeme sa my dvaja toho dňa?“ – „To nie je dô­ležité. Aj apartheid a otroctvo boli kedysi le­gálne a ľudia tej do­by si mysleli, že majú právo otrokov držať ale­bo dis­kri­mi­novať na základe farby pleti. Jedného dňa bude potrat zrušený – rov­nako ako otroctvo.“

Voice for Choice má menej peňazí ako Life Network a žiadnu kan­ce­lá­riu. Našiel som Dr. Isabelu Stabileovú, chlapčensky pôsobiacu seniorku s krá­t­kym šedivým účesom, na elegantnej mestskej pláži „Exiles“ v ang­lic­ky hovoriacej zábavnej štvrti St. Julian’s. Tá­to mat­ka troch detí je jedinou gynekologičkou na Malte, ktorá sa ve­rejne za­sad­zu­je za legalizáciu potratov. Voice for Choice prá­ve vyhral súdny pro­ces ohľadom hate-speech („extrémistická sku­pi­na“ zavesila na we­be vyjadrenie, že pro-choice aktivisti si za­slu­hu­jú „smrť uka­me­ňo­vaním“), páchatelia sa museli ospravedlniť. Ar­gu­ment Dr. Sci­ber­ra­sovej („Malta už má jednu z najnižších pô­rod­nos­tí“) pri Dr. Sta­bi­leovej nezabral („Malta je aj tak pre­ľud­ne­ná“).

Odkázal som jej, čo o nej povedal Dr. Sciberrasová: „Ne­poz­nám ju osob­ne, ale modlím sa za ňu. Modlím sa za všetkých svo­jich ne­pria­te­ľov.“ Dr. Stabileová reagovala nasledovne: „Áno, to nebude fun­go­vať.“ Existuje tu podľa nej „filozofický problém“ s „autonómiou te­la“, pri te­rajšom stave legislatívy „moje telo patrí vláde“. Uz­nala, že Life Network so svojim do­movom pre šestonedieľky naozaj niektorým ženám pomohol. Jedným dychom však odsúdila proliferov za to, že ich klientky vraj „musia podpísať do­ku­ment, v ktorom je na­písane: Ak máme dô­vod dom­nie­vať sa, že ohrozujete seba alebo inú oso­bu, oz­námime to po­lí­cii.“ Dr. Stabileová tvrdila, že pozná jed­nu ženu, ktorá si zo strachu zmenila te­lefónne čís­lo.

Počas posedenia v kaviarni talianskeho typu, ktorá sa nachádza kú­sok pod jej bytom, Dr. Stabileová viackrát vyskočila: zbadala svo­ju učiteľku francúzštiny, 79-ročnú mníšku, ako aj dieťa vo fla­ne­lo­vých dupačkách so svojou mladou ruskou mat­kou a 66-ročným mal­téz­skym otcom – „ja chcem vidieť svoju pa­cient­ku so svojím die­ťa­ťom!“

Zdôrazňovala, že „ženy, ktorým pomáha Sci­ber­rasová, ne­pred­sta­vujú väč­šinu“. Vďaka spolupráci so západnými po­tratovými organizáciami ma­la k dispozícii zoznám o že­nách, ktoré si nelegálne objednali po­tra­tové tabletky zo za­hra­ničia. V roku 2018 ich bolo 59, v roku 2021 už 269. Zhrnula: „Priemerný vek je 28 rokov, mnohé už ma­jú deti.“ Vláda – aj toto konštatuje Dr. Stabileová – nepodniká nijaké kroky proti za­sielaniu týchto tab­letiek. Aj to je súčasťou maltského modelu: Po­traty sú prísne zakázané, ale dostať s k ním nie je žiaden pro­b­lém.

Opýtal som sa Dr. Stabileovej, ako sa to celé začalo. Príbeh tejto gy­nekologičky ovplyvnilo to, že celé štvrťstoročie štu­dovala a pra­covala vo Veľkej Británii. V roku 1981, po ukončení štúdia, za­ča­la pracovať na jednej anglickej klinike. „Zastávala som názor, že umelý potrat je vražda, som z Malty, odmietala som na tom spo­lu­pra­covať.“ Okolie to rešpektovalo, no musela sa starať o ženy pred zá­krokom aj po ňom. V osemdesiatych rokoch ešte chodila do ko­stola, pre škandály v katolíckej cirkvi však stratila vieru. Od svo­jho návratu v roku 2001 má vlastnú ordináciu: „Začalo to klí­čiť, keď sa ma pacientky pýtali na umelý potrat. Z teoretického pro­b­lému sa stal problém praktický.“ Ona sama nikdy nevykonala ume­lý potrat. Ak by to bolo legálne, robila by to. Podčiarkla: „Bo­la som pro-choice, teraz som pro-abortion. Rozdiel spočíva v tom, že ja osobne by som v tej dobe na potrat nešla. Teraz, keď som videla toľko bolesti a utrpenia, zmenila som názor.“

Maltézska otázka požíva novú pozornosť odvtedy, čo sa Roberta Met­solová stala predsedníčkou Európskeho parlamentu. Aj táto Mal­ťan­ka v minulosti hlasovala proti radikálnym potratovým ini­cia­tí­vam, ako sú tam štandardom. Na Mal­te sa žiadna politická strana ne­chytá zákazu umelých po­tra­tov, pod­ľa Dr. Stabileovej len mi­mo­par­lamentní Zelení po­žadujú prís­ne ob­medzené výnimky –  pod­ľa poľs­ké­ho vzoru. Re­fe­ren­dum nechce ani Voice for Choice: „To by sme úplne pre­padli – na našej strane sú len 16-25 roční.“


Ďalšie články