Smutné tváre mučených Ujgurov. Unikli fotky a dokumenty z čínskych policajných databáz

ujguri_repro Zadržaní Ujguri pod dozorom policajtov. Zdroj: reprofoto Youtube / Sky News

Tisíce smutných tvárí politických väzňov, obrazy krutého zaobchádzania a metódy násilnej prevýchovy Ujgurov na Číňanov. Hekerom sa podarilo získať unikátne fotografie a dokumenty, ich autenticitu vyhodnocovalo 14 svetových médií.

Fotky, ktoré dali obetiam čínskeho teroru tvár. Tak by sa dali nazvať snímky z väzníc a prevýchovných táborov v čínskom Sin-ťiangu. Podľa odhadov je v nich zhruba milión Ujgurov a ďalších turkických a moslimských menšín. Peking už roky menšinových obyvateľov násilím mení na Číňanov. Teraz sme sa opäť dozvedeli viac o metódach a systéme, ktorý na to používa.

Západné štáty (USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko) už otvorene hovoria o genocíde Ujgurov. Podobný názor má veľká časť odborníkov a európskych politických elít. Únia za utláčanie Ujgurov uvalila na Čínu sankcie, odvety z Pekingu sa dočkala pätica europoslancov vrátane Slovenky Miriam Lexmann, ktorá otvorene hovorí o otroctve a genocíde v Sin-ťiangu.

Smutné tváre čínskej prevýchovy

Nové fotky a dáta získané hekermi z čínskych policajných databáz známe ako „Xinjiang Police Files“ po mesiacoch preverovania tímom investigatívcov 14 médií z 11 štátov sveta zverejnila britská BBC. Ide celkovo o desaťtisíce súborov.

Nové informácie ponúkajú podrobný pohľad na čínsky systém navzájom prepojených väzníc a prevýchovných zariadení, ktoré Peking predtým prirovnával k školám. Úrady podľa získaných dát zasahujú proti každému prejavu ujgurskej identity či islamu, klasickou zámienkou na uväznenie je zasa často používané obvinenie z terorizmu.

Celkovo hekeri získali policajné fotografie 5-tisíc zadržaných z prvého polroka 2018, vyše polovica z nich skončila v tábore alebo väznici. „Pri tých, ktorých poslali do prevýchovných táborov, vidno znaky, že neboli dobrovoľnými ‚študentmi‘, ako dlhodobo tvrdí Čína,“ vysvetľuje BBC.

Tvrdé metódy a tábor v Shufu

Aj v takzvaných prevýchovných zariadeniach či táboroch sú podľa dokumentov strážne veže, vojaci s guľometmi a ostreľovači, ktorí majú pri pokuse o útek povolenie zastreliť väzňov.

Putá a pásky cez oči sú štandardom aj v nemocnici či pri presune medzi budovami. Na násilnú prevýchovu väzňov používajú celé spektrum nástrojov. Bitky, nútené spievanie čínskych piesní, hlad, ale aj znásilňovanie či verejné ponižovanie.

https://standard.sk/34078/ujgurky-prinasaju-svedectva-o-systematickom-znasilnovani-v-cinskych-lagroch/

BBC pomocou dokumentov približuje jeden z táborov nazvaný „Nové vzdelávacie a školiace centrum pre odborné zručnosti v okrese Shufu“. Nachádza sa južne od mesta Kašgar.

Podľa získaných dokumentov je v ňom vyše 3 700 takzvaných „študentov“ a 366 policajtov. Časť z nich má strelné zbrane, štíty, drevené palice a putá. Hliadkujú aj počas „vyučovania“ v učebniach.

Roky mučenia

Medzi dokumentmi je aj tajný prejav člena čínskeho politbyra Chena Quangua z roku 2017, ktorý bol spájaný s najtvrdšími represiami proti Ujgurom a straníckym lídrom v Sin-ťiangu. Vlani ho Peking vo funkcii vystriedal.

„Pre niektorých ani päť rokov preúčania nie je dosť. Akonáhle ich pustia, opäť sa objavia problémy, taká je realita v Sin-ťiangu,“ zaznelo v jeho prejave pred vojenskými a policajnými dôstojníkmi.

Vo viacerých získaných dokumentoch Čína priamo opisuje, ako pristupuje proti Ujgurom: „Zlomiť ich korene, zlomiť ich rodokmeň, väzby, zlomiť ich pôvod.“

Čína to popiera

Skupiny bojujúce za ľudské práva opakovane upozorňujú, že najmenej jeden milión Ujgurov a ďalších prevažne moslimských menšín skončil vo väzení a pracovných táboroch. Čína je tiež obviňovaná z násilnej sterilizácie ujgurských žien a nútených prác.

Peking obvinenia z nútenej práce Ujgurov v Sin-ťiangu popiera. Výcvikové programy, pracovné programy a lepšie vzdelávanie podľa neho pomáhajú potláčať extrémizmus a terorizmus v regióne.

Uniknuté materiály a zistenia investigatívcov potvrdzujú realitu, ktorá sa dostáva na svetlo sveta už roky. Cenné svedectvá prinieslo niekoľko bývalých väzňov či zbeh priamo z Číny.

Po olympiáde prišla OSN

Nedávna zimná olympiáda v Pekingu si vyslúžila symbolický diplomatický bojkot od viacerých štátov za systematické porušovanie ľudských práv. Jedným z dôvodov boli aj represie proti Ujgurom. Počas olympiády si novinári na vlastnej koži skúsili, ako vyzerá sloboda médií v čínskom podaní.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok začala šesťdňovú návštevu Číny, počas ktorej pricestuje aj do regiónu Sin-ťiang. Bacheletovej cesta je prvou návštevou najvyššieho predstaviteľa OSN zodpovedného za oblasť rešpektovania ľudských práv za takmer dve desaťročia a prichádza v čase, keď je Peking obviňovaný z porušovania práv moslimov v Sin-ťiangu.

Bacheletovej príchodu predchádzali štyri roky vyjednávaní s Pekingom, no mnohí odborníci na ľudské práva sa obávajú „skreslenej návštevy a nemožnosti vidieť problémy ako celok“, konštatovala spravodajská televízia France 24.

https://standard.sk/5341/cinske-gulagy-novodoba-totalita-s-umelou-inteligenciou/

Ďalšie články