Náhly kolaps terry a strata 40 miliárd dolárov. Ako zasiahne svet kryptomien zánik obľúbeného stablecoinu

V máji otriasol kryptosvetom krach stabilnej kryptomeny terraUSD, ktorá bola naviazaná na dolár. Potom nasledoval aj pád sesterského tokenu luna. Mnoho ľudí prišlo o veľkú časť majetku a udalosť vyvolala diskusie o budúcnosti kryptomien. Viacerí svetoví lídri volajú po ich regulácii, no z tábora podporovateľov sa ozýva, že tento kolaps môže poskytnúť celej myšlienke ešte väčšiu silu.

FSjp_rUXIAMARSz Šéf platformy Terra Do Kwon. Foto: Twitter/Cryptotruth

Len nedávno sa vo svete kryptomien odohrala bezprecedentná udalosť. Obľúbená stabilná kryptomena [stablecoin, pozn. red.] terraUSD [známa aj ako UST, pozn. red.], ktorá bola zafixovaná na americký dolár, podľahla tlaku a prudko sa prepadla. Jej sesterský token luna sa v priebehu nasledujúcich dní dostal takmer na nulu.

Viaceré zahraničné médiá vyčíslili objem prepadu na viac ako 40 miliárd dolárov (približne 37,5 miliardy eur). Úspory obrovského množstva investorov tak počas niekoľkých dní zmizli ako mávnutím čarovného prútika. Kolaps zapríčinili viaceré faktory, no hlavným bola strata dôvery časti investorov, ktorí presunuli svoj kapitál inde a spustili tak smrteľnú špirálu. Kryptomena, ktorá mala zaručovať stabilitu, to nezvládla.

Stabilné kryptomeny a ich výhody

Stablecoins sú kryptomeny navrhnuté tak, aby si udržiavali stabilnú hodnotu, vysvetľuje Bloomberg. Zväčša sú fixované na niektorú fiat menu, najčastejšie dolár. Stabilita týchto kryptomien je v ostrom kontraste s volatilitou ostatných mien na kryptomenovom trhu. Poskytujú investorom potrebné bezpečie bez toho, aby museli previesť kryptomenu na tradičnú fiat menu.

Laicky povedané, keď kurz istej kryptomeny klesá, jej majiteľ za ňu nakúpi stablecoin a nemusí sa obávať straty hodnoty svojich investovaných prostriedkov. Neskôr môže opäť obchodovať a nakúpiť aktuálne rýchlo rastúcu kryptomenu a zhodnotiť tak svoje vklady.

Problém so stablecoinmi je podobný problému viazania klasickej meny na inú menu, ktorá je stabilnejšia, píše v svojom pravidelnom stĺpčeku v New Statesman Bruno Maçães, bývalý minister portugalskej vlády a bystrý komentátor globálnej scény, ktorý sa rád venuje aj kryptomenám. Ak investori prestanú veriť, že hodnotu viazanej meny možno udržať, predajú svoju menu. Následný tlak na ostatných, aby urobili to isté, sťažuje pokusy o záchranu jej hodnoty. Centrálne banky v takých prípadoch zväčša zasahujú operáciami na devízovom trhu, no terra nebola klasická mena, za ktorou by stála centrálna banka. Nekryli ju dokonca ani peniaze či spoľahlivé aktíva.

Ako si UST udržiavala hodnotu?

Systém fungoval na princípe dvoch sesterských kryptomien. Cena terry bola fixovaná na hodnotu dolára, pričom hodnotu luny určoval trh. Zároveň bol stablecoin podporovaný automatickými operáciami, ktorých cieľom bolo udržiavať jeho hodnotu stabilnú. Algoritmy automaticky vytvárali ďalšie jednotky stablecoinu alebo zničili existujúce jednotky v reakcii na výkyvy v jeho ponuke a dopyte.

Ak chcel niekto získať UST, musel zaplatiť podľa aktuálneho kurzu v mene luna. Protokol tieto tokeny luna následne stiahol z obehu a zničil, čím sa znížila ich ponuka a cena luny sa o niečo zvýšila. To isté platilo aj opačne.

Mechanizmus mohol fungovať vďaka existencii arbitrážnikov – investorov, ktorí sa zameriavajú na neefektívnosť trhu a ktorých aktivity majú tendenciu stabilizovať ceny, píše Maçães. Arbitrážnici pohybujúci sa medzi dvomi sesterskými kryptomenami by teoreticky ustálili ich hodnoty. Keď však títo investori stratili dôveru v celý systém, ten sa zrútil.

Visiaci otáznik nad budúcnosťou kryptomien

Prepad tejto dvojice vyvolal veľké obavy nielen medzi používateľmi stabilných kryptomien, ale aj fanúšikmi celého kryptosveta. Regulačné orgány sa už predtým obávali stablecoinov ako zdroja rizika vo finančnom systéme. Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že krach UST zdôrazňuje naliehavú potrebu ochranných opatrení.

Rovnako šéfka ECB Christina Lagardová vyzvala globálnych tvorcov politík, aby zaviedli pravidlá na ochranu neskúsených investorov.

„Je to založené na ničom. Neexistuje žiadne podkladové aktívum, ktoré by fungovalo ako bezpečnostná kotva,“ skepticky uviedla na adresu kryptomien.

„Obávam sa o tých ľudí, ktorí si myslia, že to bude výhra, ktorí nerozumejú rizikám. Ak o to všetko prídu, budú strašne sklamaní, a preto si myslím, že by to malo byť regulované,“ dodala Lagardová.

Svetlo na konci tunela?

Po krachu terry padli ceny takmer všetkých známych kryptomien. Utrpel aj bitcoin či ethereum, keďže viacerí sa ich v panike snažili zbaviť a získať späť svoje peniaze vo fiat menách. Napriek tomu mnoho ľudí kryptomenám naďalej verí.

Bruno Maçães, autor viacerých kníh a odborník na kryptomeny, vo svojom komentári vysvetľuje, že skutočným revolucionárom kolaps terry ukázal, že kryptosvet nejde dostatočne ďaleko. Stablecoiny stále berú fiat meny ako svoj model, a tak trpia rovnakými chybami. „Sú to nástroje moci, spôsoby, ako kontrolovať bohatstvo a nasmerovať ho určitým smerom,“ píše Maçães.

Kryptoutopisti si podľa neho predstavujú svet, v ktorom sa matematická pravda stane nadradenou politickou autoritou. Znie to ako platonizmus, a preto tento koncept aj mnohých priťahuje. Za predstavou nemenného a transparentného blockchainu sa totiž skrýva sen o nesprostredkovanej vláde pravdy nad spoločnosťou.

„Je nepravdepodobné, že by zástancovia kryptomien stratili vieru. Možno prídu o svoje úspory, ale v dôsledku toho získa hnutie politickú výhodu, ktorá mu doteraz chýbala. Pocit nebezpečenstva a zraniteľnosti premení krypto na vedúce politické hnutie – platonizmus pre ľudí,“ uzatvára svoj pohľad Maçães.


Ďalšie články