Ruskí nacionalisti a Kadyrov vyzývajú na mobilizáciu. Tvrdia, že vojna na Ukrajine už nie je o denacifikácii

Ruské sily pokraèovali v ostre¾ovaní frontovej línie v Chersonskej oblasti Príslušníci ruských jednotiek hliadkujú pred vstupom do hydroelektrárne na rieke Dneper v Chersonskej oblasti, na juhu Ukrajiny 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

V Rusku sa čoraz viac diskutuje o všeobecnej mobilizácii, vyzývajú na ňu ruskí nacionalisti aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Kremeľ sa zatiaľ k tomuto kroku neodvážil, postoj verejnosti a morálka v armáde pritom ukazujú, že Putinovi zostávajú len zlé a horšie možnosti.

Ruskí nacionalistickí predstavitelia čoraz viac kritizujú neúspechy ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine a vyzývajú na ďalšiu mobilizáciu, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Všeruské zhromaždenie dôstojníkov (nezávislé združenie proruských veteránov) vyzvalo prezidenta Putina, aby „uznal, že ruské sily už nielen ‚denacifikujú‘ Ukrajinu, ale vedú vojnu o ruské historické územia a svoje miesto vo svetovom poriadku“. Existuje preto viacero predpokladov, že Rusi by aj v roku 2022 mohli použiť analógiu Veľkej vlasteneckej vojny ako nástroj pri mobilizácii ruskej spoločnosti. 

Trest smrti pre dezertérov a mobilizácia regiónov na hraniciach s NATO

Ruskí vojenskí pozorovatelia totiž skonštatovali, že Rusko za tri mesiace invázie nedosiahlo svoje ciele. Spochybnili aj kompetentnosť ruských vojsk. Posledným impulzom mali byť udalosti z 11. mája, keď ruská armáda utrpela pri pokuse o prechod rieky Siverskyj Donec jednu z najťažších jednorazových strát od začiatku vojny. Za obeť vtedy padli desiatky kusov ruskej ťažkej techniky. 

Ukrajinský generálny štáb tiež informoval, že ruský vojenský personál sa čoraz častejšie sťažuje na neúčinnosť útočných operácií proti ukrajinským jednotkám.

Bývalý veliteľ Vagnerovej skupiny Marat Gabidullin nedávno skonštatoval, že ruské vojská na Ukrajine najlepšie definuje slovo chaos. Chýba im vraj koordinácia aj informácie od tajných služieb, a preto Rusko vojnu nakoniec prehrá.

S ohľadom na vývoj bojov ruskí dôstojníci požadovali, aby Kremeľ zmobilizoval všetky regióny susediace s krajinami NATO (vrátane Ukrajiny), vytvoril jednotky územnej obrany, predĺžil štandardnú vojenskú službu z jedného roka na dva a vytvoril nové najvyššie vojnové správy nad Ruskom, Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou (DNR a LNR) okupovanými ukrajinskými osadami.

Velitelia tiež požadovali trest smrti pre dezertérov.

Mobilizácia nebude, odpovedá zatiaľ Kremeľ

Nejde však len o ukrajinský front. Ani geopolitická situácia sa pre Rusov nevyvíja priaznivo. Severoatlantická aliancia (NATO) medzičasom ašpiruje na ďalšie rozšírenie.

Švédsko a Fínsko požiadali minulý týždeň napriek hrozbám Kremľa o členstvo v Aliancii. Praje tomu aj verejná mienka v oboch škandinávskych štátoch. Ak sa podarí prekonať námietky Turecka, dvojica krajín môže vstúpiť do obranno-bezpečnostného paktu v priebehu niekoľkých mesiacov.

Ruská strana tieto zmeny citlivo vníma. Ruský minister obrany Sergej Šojgu minulý piatok vyhlásil, že Moskva v reakcii na rozširovanie NATO vojensky posilní západné hranice Ruska. „Do konca roka sa v oblasti Západného vojenského okruhu sformuje dvanásť vojenských jednotiek a divízií,“ povedal Šojgu.

Nie je však jasné, kde Kremeľ získa pracovnú silu pre nové jednotky. Podľa analytikov ISW by na to mohol poslúžiť zmobilizovaný personál.

Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin však na začiatku mája povedal, že Rusko neplánuje vojenskú mobilizáciu. „Nie, nie, nie. Poviem to vo vysielaní aj mimo neho,“ uviedol na otázku o verbovaní.

Aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už skôr uviedol, že správy o pláne Ruska vyhlásiť masovú mobilizáciu na Deň víťazstva sú „nezmyselné“.

Rusi sú citliví na straty na životoch, vzrastá nespokojnosť s nábormi

Idea mobilizácie sa neteší ani podpore ruského obyvateľstva. Naprieč Ruskou federáciou sa za posledné týždne uskutočnilo viacero útokov na vojenské náborové úrady. Podľa analytikov ISW to naznačuje „rastúcu domácu nespokojnosť s odvodmi a náborovými praktikami brancov“.

Britské ministerstvo obrany v pondelok na Twitteri uviedlo, že počas prvých troch mesiacov vojny na Ukrajine ruská armáda zrejme stratila podobný počet vojakov, ako bývalý Sovietsky zväz v priebehu viac než deväť rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

„Tieto vysoké straty, ktoré ďalej narastajú počas ofenzívy v Donbase, zapríčinila kombinácia slabej úrovne taktiky nižších zložiek (armády), obmedzená letecká podpora, nedostatok flexibility a prístup velenia, ktoré sa nevie poučiť z neúspechov a opakuje tie isté chyby,“ uvádza sa v hodnotení rezortu obrany v Londýne, vychádzajúceho z informácií tajných služieb.

V správe sa uvádza, že ruská verejnosť je citlivá na vysoké počty obetí. Keďže tie budú narastať, bude ťažšie ich utajiť, čo zvýši nespokojnosť verejnosti.

Kadyrove výzvy do boja narazili na stenu nezáujmu

Hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov pred týždňom skonštatoval, že v Rusku nie je potrebná mobilizácia. Samotní Rusi sa podľa neho musia spojiť a postaviť sa za krajinu.

„Často dostávam otázku: je pravda, že dôjde k mobilizácii? A ja odpovedám: nikto by nemal vyhlasovať mobilizáciu. Všetci sa musíme zmobilizovať, stáť okolo nášho prezidenta a zaistiť bezpečnosť nášho štátu,“ cituje Kadyrova ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Správa získala takmer desaťtisíc negatívnych reakcií. V komentároch pod príspevkom vidieť, že Rusi nezdieľajú Kadyrov militantný entuziazmus a bojovať sa im nechce. Poznámky sú spravidla negatívne. „Ako sa mení svet, v minulosti šli otcovia do vojny, aby zachránili svoje deti pred smrťou, dnes rodičia vyháňajú deti na front, aby zachránili seba,“ napísal jeden z komentujúcich na stránke ruskej štátnej agentúry.

„Doslova 2,5 mesiaca nazad Kadyrov považoval kyjevské územia za svoje a teraz sa ukazuje pravda, kde sú všetky tie víťazstva z TikToku?“ konštatoval ďalší.

„Takto potichu, postupne mentálne pripravujú obyvateľstvo krajiny,“ píše sa zase v komentári, ktorý získal najviac pozitívnych reakcií.


Ďalšie články