NAKA obvinila poslanca Suju a asistentku europoslanca Uhríka. Šéf Republiky hovorí o politickej objednávke

Miroslav Suja Miroslav Suja. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ NAKA obvinila poslanca Miroslava Suju a asistentku europoslanca Milana Uhríka Ivanu Slivkovú. Na rováši majú podľa vyšetrovateľa pokračovací zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Národná kriminálna agentúra obvinila zákonodarcu Miroslava Suju, ktorý pôsobí ako nezaradený poslanec za mimoparlamentnú stranu Republika. V hnutí zastáva post podpredsedu.

Vyšetrovateľ podľa oznámenia polície na sociálnej sieti začal trestné stíhanie za ďalšie čiastkové útoky v súvislosti s predajom hnuteľného majetku Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

„Konkrétne ide o pokračovací zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zároveň z tohto zločinu obvinil PaedDr. Mgr. M. S. a JUDr. I. S.,“ uviedla polícia.

Druhou obvinenou má byť podľa RTVS asistentka europoslanca a šéfa Republiky Milana Uhríka Ivana Slivková.

Suja za pôsobenia Mariana Kotlebu v kresle šéfa Banskobystrickej župy figuroval na poste podpredsedu predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Predsedníčkou bola práve Slivková.

Nástupca Kotlebu Ján Lunter tejto organizácii vyčítal „čudné hospodárenie“ vrátane predaja vyše stovky kusov neupotrebiteľnej techniky – bagrov, sypačov či nákladných áut za jedno euro súkromnej firme z Hriňovej. 

Uhrík, ktorý bol v tom čase Kotlebovým riaditeľom Úradu BBSK, vtedy reagoval, že šlo o „neupotrebiteľný šrot“ a jeho prebytočnosť schválili župní poslanci.

Nie je potvrdené, že kroky polície súvisia práve s týmto predajom.

Obvinenie poslanca NR SR Suju je politickou objednávkou, keďže prišlo krátko po tom, ako Suja oznámil kandidatúru na šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf hnutia Republika Milan Uhrík, v ktorom Suja pôsobí. Suja tvrdí, že mu obvinenie zatiaľ nebolo doručené. Nechcel preto špekulovať, či sa týka majetku v Banskobystrickej regionálnej správe ciest.

„Obvinenie Miroslava Suju vnímame ako čisto politickú objednávku. Ide o päťročné vyšetrovanie, ktoré bolo dvakrát zastavené, nebolo z toho nikdy nič,“ skonštatoval Uhrík s tým, že obvinenie prišlo zrazu po tom, čo Suja oznámil kandidatúru. Obvinenie vníma ako „administratívnu hlúposť, ktorej nikto nerozumie“. Pýta sa, či to vnímať ako výstrahu, keď sa niekto postaví v komunálnych voľbách proti kandidátom podporovaných vládou. Označil to za kriminalizáciu opozície.

Suja doplnil, že ho ešte nevypočuli. Keď mu doručia obvinenie, podá sťažnosť. „Predsedal som zastupiteľstvu Banskobystrického samosprávneho kraja, kde som celý tento majetok ponúkol obciam, mestám, organizáciám, ktoré sú v kraji. Za 30 dní sa nikto k tomu neprihlásil, potom to šlo normálnou súťažou preč. Nič viac, nič menej,“ uviedol. Dodal, že robiť znalecký posudok by bolo neekonomické.

(tod)


Ďalšie články