Matovič chce vraj meniť politické diskusie v neprospech Hlasu a Republiky. Pellegrini hovorí o cenzúre

80. schôdza vlády SR Na snímke podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) pred 80. rokovaním vlády SR 18. mája 2022 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Šéf rezortu financií Igor Matovič chce podľa medializovaných správ upraviť rozloženie síl politických strán v médiách. Návrhom by pravdepodobne utrpel najmä Hlas a Republika. Bývalý predseda vlády Peter Pellegrini v reakcii na to označil návrh za cenzorský a Matoviča otituloval ako najväčšie zlo v slovenskej politike.

Expremiér Igor Matovič (OĽaNO) chce prekopať podobu televíznych a rozhlasových diskusií. Vyplýva to z jeho návrhu, ktorý podľa spravodajského portálu Aktuality ďalším trom vládnym stranám predstavil v pondelok na koaličnej rade.

Matovič zástupcom Sme rodiny, SaS a Za ľudí povedal, že by chcel legislatívnou cestou dosiahnuť, aby mali politické strany, ktoré prešli voľbami, povinné rovnomerné zastúpenie v diskusných reláciách a v spravodajstve vo frekvencii, ktorá by zodpovedala ich volebnému výsledku.

Nie je známe, či sa má návrh týkať iba verejnoprávneho telerozhlasu alebo aj súkromných médií pôsobiacich na trhu. Rovnako zatiaľ nepoznáme ďalšie podrobnosti.

Terajšiemu ministrovi financií údajne prekážalo, že v reláciách majú priveľký priestor politici Hlasu-SD – teda prieskumovo vôbec najsilnejšej strany – a špeciálne líder tohto subjektu Peter Pellegrini.

Hlas volebným procesom neprešiel, keďže vznikol po odchode viacerých poslancov zo Smeru až po voľbách vo februári roku 2020. Pellegrini avizoval vznik tohto subjektu na konci júna 2020. Je teda otázne, či by po tejto právnej úprave mohli zástupcovia Hlasu vystupovať v éteri.

V rovnakom postavení ako Hlas je aj hnutie Republika, ktorú po rozkmotrení sa s ĽSNS založili europoslanec Milan Uhrík a poslanec Milan Mazurek.

Pomoc pre ĽSNS?

„V koalícii si však podľa našich informácií niektorí ľudia myslia, že by mohlo ísť aj o signál Matoviča smerom k ĽSNS. Práve kotlebovci sa totiž objavujú v televíznych diskusiách len sporadicky, na čo sa už v minulosti viackrát sťažovali,“ píšu Aktuality.

Matovič sa práve so zástupcom tejto strany, jej podpredsedom Martinom Beluským, minulý týždeň zhováral o podpore svojho protiinflačného balíčka. Zatiaľ čo ho premiér Eduard Heger (OĽaNO) cez víkend obhajoval, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a poslankyňa Hlasu Denisa Saková ho za toto rokovanie skritizovali.

SaS je proti

Líderka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová potvrdila, že Matovič takýto návrh predkladal. „Nesúhlasíme s tým, nemá súhlas koaličnej rady,“ povedala Zemanová. Na otázku, či vie, o čo ministrovi financií ide, odpovedala: „Nedá sa tomu rozumieť, treba sa jeho pýtať.“

S návrhom nesúhlasí ani strana Za ľudí, pre TASR to potvrdil jej podpredseda Juraj Šeliga.

Beluský pre Aktuality povedal, že spolu s Matovičom o tejto téme vôbec nehovorili. „Od začiatku sme odmietli podnecovať podporu ich zákona obchodovaním za inú podporu nášho návrhu,“ uviedol.

Pellegrini: Matovič je najväčším zlom v politike

Pellegrini, ktorého strana by bola týmto návrhom najviac dotknutá, na Facebooku v pondelok krátko po obede uviedol, že je „šokovaný Matovičovým návrhom na cenzúru“ a tvrdí, že „teraz prekročil ďalší rubikon“. Prvým rubikonom pritom malo byť obmedzovanie práv občanom počas koronavírusovej pandémie.

„Keďže nominanti OĽaNO vrátane Igora Matoviča odchádzajú z televíznych diskusií ako zbití psi, rozhodol sa zakázať preferenčne najsilnejšej strane prístup do verejnej politickej konfrontácie,“ povedal Pellegrini.

„Matovičov návrh opäť potvrdzuje, že tento človek je najväčším zlom v slovenskej politike. Igor Matovič stelesňuje ohrozenie základných pravidiel demokracie, ústavných práv občanov a elementárnych zásad právneho a sociálneho štátu. Kým tento človek bude sedieť vo vláde, Slovensko nemá šancu na zmenu k lepšiemu,“ uzavrel.

Matovičov návrh kritizuje aj opozičný Smer-SD. „Predseda neexistujúcej politickej strany OĽANO Matovič oznámil na koaličnej rade, že zákonom chce určovať, kto bude a kto nebude v televíznych diskusných reláciách,“ napísal na sociálnej sieti líder Smeru Robert Fico. Matovičov nápad označil za šialený.

Ministerstvo kultúry SR sa v pondelok k téme nevyjadrilo.


Ďalšie články