Dekolonizácia Spojeného kráľovstva: Mestská rada v londýnskej štvrti vraví, že rasové predsudky môžu mať aj trojmesačné bábätká

8893420878_c4be62987c_h Ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com

Rasové predsudky môžu mať aj trojmesačné deti. Verejnosť sa o tomto spornom tvrdení snažila presvedčiť mestská rada v britskej metropole Londýn. Správa prichádza v tieni odhalenia, podľa ktorého si najmenej štyri verejné inštitúcie v Spojenom kráľovstve najali konzultantov pre diverzitu na to, aby „dekolonizovali zmýšľanie“ zamestnancov škôlok pracujúcich s batoľatami.

Názory o všadeprítomnom rasizme zo strany belošskej populácie v spoločnosti sú už takpovediac na dennom poriadku. Avšak tvrdenia, podľa ktorých rasizmom trpia už aj bábätká či deti v predškolskom veku, sú relatívnou novinkou súvisiacou s rozmachom amerického hnutia Black Lives Matter (BLM)

O tom, že nejde o okrajový pohľad po novom svedčí aj plagát s názvom Deti nie sú nikdy príliš mladé na to, aby hovorili o rase, ktorý na svojom twitterovom účte zdieľala Mestská rada v Islingtone [Islington je časť Londýna s populáciou asi 250-tisíc ľudí, pozn. red.]. Plagát má monitorovať vývoj „rasových predsudkov“ spolu s vývojom dieťaťa, pričom prvé problémy vraj nastávajú už niekoľko týždňov po narodení.

Plagát presviedča, že „v troch mesiacoch sa deti viac pozerajú na tváre, ktoré zodpovedajú rase ich opatrovateľov“, pri deťoch do tridsať mesiacov zase platí, že väčšina z nich si „vyberá kamarátov na základe rasy“ a rasové predsudky vraj vrcholia vo veku „štyri a päť rokov“, pričom v piatich rokoch sú „biele deti silne zaujaté v prospech belošstva a naučili sa spájať niektoré skupiny s vyšším statusom ako iné“.

Zdrojom uvedených myšlienok, o ktorých informuje britský denník Telegraph, je radikálna americká webová stránka s názvom Children’s Community School, ktorá cituje sériu sporných štúdií, väčšinou z obdobia pred rokom 2010.

Dekolonizácia v škôlkach?

Tvrdenia na plagáte sú staršieho dáta, no k ich medializácii prišlo až dnes, vo svetle škandálu, o ktorom Telegraph informoval skôr tento mesiac. Redakcia webu odhalila, že najmenej štyri ľavičiarmi vedené verejné inštitúcie v Spojenom kráľovstve si najali konzultantov pre diverzitu s tým cieľom, aby „dekolonizovali zmýšľanie“ zamestnancov škôlok pracujúcich s batoľatami.

Nielen spomínaná Mestká rada v Islingtone, ale aj Nottinghamská mestská rada, waleská vláda a organizácia Early Years Bristol v tejto veci spolupracovali s poradenskou firmou The Black Nursery Manager. Jej šéfka Liz Pembertonová v minulosti okrem iného tvrdila, že britská vláda je „agentom belošskej nadvlády“.

Bývalá riaditeľka škôlky a šéfka firmy The Black Nursery Manager Liz Pembertonová.

Nič nové pod slnkom

V anglicky hovoriacich krajinách, ktoré majú stále väčšinovo belošskú populáciu, ide pritom o čoraz rozšírenejší jav. Príklad kritickej rasovej teórie aplikovanej v praxi pri malých deťoch môžeme vidieť aj v americkej Arizone, kde tamojší úrad pre vzdelávanie minulý rok vydal pracovnú pomôcku, v ktorej tvrdí, že belošské deti vrátane bábätiek vykazujú známky rasizmu už od prvých mesiacov života.

Austrálska doktorka Helen Adamová z Univerzity Edith Cowanovej zas v štúdii vyhlásila, že tradičné detské rozprávky a knižky sú rasistické, sexistické a „zastarané“, pričom väčšina diel pre najmenších by vraj mala zmiznúť z políc.

Spravodajský portál Fox News nedávno priniesol správu o tom, že základná škola vo Washingtone poskytla deťom vo veku štyroch rokov školenie o „antirasizme“, v rámci ktorého ich požiadala, aby identifikovali rasistických členov svojej rodiny.


Ďalšie články