Vinní. Kočner a Rusko idú na 19 rokov za mreže. Lipšic: Je to len začiatok

Kauza zmenky na Najvyššom súde SR Na snímke sprava obžalovaný Marian K. a jeho právny zástupca Marek Para vstávajú po tom, čo Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odročil verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza v Bratislave 15. decembra 2020 (Zdroj: TASR)

Jeden z najočakávanejších súdnych verdiktov tohto roka je na svete. Marián Kočner a Pavol Rusko sú v kauze zmeniek vinní. Dnes o tom rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý dvojici potvrdil 19-ročný trest.

Kočner a Rusko vyfasovali 19 rokov nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Rozsudok je právoplatný.

„Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok,“ uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.

 „Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky,“ povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. „Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie,“ dodal.

Rozhodnutie súdu na sociálnej sieti komentoval aj premiér Igor Matovič. „Spravodlivosť rozhodla,“ konštatoval.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. „Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie,“ doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

Markíza: Je to pre nás zadosťučinením

Televízia Markíza rozhodnutie súdu vníma ako víťazstvo spravodlivosti. „Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás zadosťučinením po všetkom nami vynaloženom úsilí s vierou, že spravodlivosť zvíťazí. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy ‚vyvolených‘ nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku a že takáto trestná činnosť bude v konečnom dôsledku rozhodovaná nezávislými a nestrannými súdmi,“ uviedla vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich.

Právnik Markízy Tomáš Kamenec vníma rozhodnutie Najvyššieho súdu ako potvrdenie toho, že zmenky sú falošné, čo podľa neho Markíza ako poškodená strana tvrdila od začiatku prípadu.

„Zo strany Kočnera s Ruskom išlo o pokus podvodom obrať Markízu a jej vlastníkov o astronomickú sumu peňazí alebo inak získať v televízii zásadný vplyv, ktorý by umožnil týmto kriminálnikom a ich spojencom etablovať sa v slovenskej politike,“ vyhlásil. Kamenec podotkol, že aj keď to v súčasnosti vyzerá ako naivný pokus, s podporou určitých skorumpovaných štátnych úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí Kočnerovi a Ruskovi kryli chrbát, sa v roku 2016 tento podvod zdal ako ľahko uskutočniteľný.

Markíza deklaruje, že nikdy neprevzala za údajný Ruskov záväzok zo zmeniek voči Kočnerovi ručenie a nemá a nemôže tak mať povinnosť platiť čokoľvek Kočnerovým firmám. Rozsudky v trestnom konaní majú podľa televízie zásadný význam aj pre spory na civilných súdoch a verí, že tieto žaloby budú voči Markíze čo najrýchlejšie zamietnuté.

Prvostupňové rozhodnutie

Pripomeňme, že prvostupňový súd poslal Ruska, stíhaného aj v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej, a Kočnera, ktorý bol pol roka na to oslobodený v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, na 19 rokov do väzenia na sklonku februára minulého roka.

Falšovaním zmeniek v celkovej hodnote 69-miliónov eur sa totiž mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zločinu marenia spravodlivosti.

O čo v prípade šlo?

Kauza odštartovala pred niekoľkými rokmi, kedy sa Kočner začal prostredníctvom súdov domáhať vyplatenia televíznych zmeniek, pričom sa nechal počuť, že pochádzajú ešte zo začiatku milénia. Nakoľko Rusko je nemajetný, mala ich zaplatiť TV Markíza.

Podľa slov Kočnera a Ruska cennú listinu podpísali v roku 2000 ako súčasť urovnania sporu so spoločnosťou Gamatex, za ktorou stáli Marian Kočner a Štefan Agh. Rusko tvrdil, že záväzok skutočne existoval, ale iba o ňom verejne nehovoril, lebo mu vraj hrozilo nebezpečenstvo.

O existencii zmeniek, ktoré kreujú obrovský dlh, ale nič nevedela tak Markíza, ako aj jej nasledovní majitelia po Pavlovi Ruskovi a ani privolaní kompetentní svedkovia, ktorí v prípade postupne vypovedali.

Threema aj posudok

Ťažisko dôkazného materiálu tkvie v znaleckom posudku písmoznalkyne, ktorá po preskúmaní podpisov Ruska dospela k presvedčeniu, že boli podpísané až dodatočne a nepochádzajú z obdobia spred roka 2013.

Dôkaznú silu mala aj komunikácia z rozšifrovanej aplikácie Threema, ktorá bola uznaná za použiteľnú aj v iných trestných veciach a jej autenticitu podľa obžaloby potvrdili aj prípady ľudí ako Peter Tóth, Monika Jankovská či Vladimír Sklenka. Obhajoba ju však stále spochybňovala a spochybňuje.

Obštrukcia či útok?

O záležitosti sa malo rozhodovať už 15. decembra, no vtedy Rusko na Najvyšší súd neprišiel. Údajne pre útok kyselinou, čo mu malo podľa lekárskej správy kontroverzného doktora Petra Liptáka poškodiť oči a takisto aj dýchacie cesty. Lipšic to vtedy považoval za obštrukciu a navrhol dať Ruska zatknúť.

Deň na to rozhodla predsedníčka senátu 4T najvyššieho súdu o tom, že vzhľadom na podozrenie z úteku bude exminister hospodárstva Rusko vzatý do väzby. Voči tomuto verdiktu podal sťažnosť. Vyhovené jej však nebolo.

Čo sú zmenky?

Zmenka je obchodovateľný cenný papier, ktorého podstatou je záväzok určitých osôb zaplatiť majiteľovi zmenky v určenom mieste a čase sumu určenú v zmenke. Zmenka musí mať písomnú formu a spĺňať náležitosti stanovené v zákone.

(Peter Števkov, TASR)


Ďalšie články