Biden: Ak Čína napadne Taiwan, USA by mohli vojensky zasiahnuť

Joe Biden na návšteve Južnej Kórey Americký prezident Joe Biden začal v Soule návštevu Južnej Kórey a Japonska. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu v pondelok vyhlásil, že by bol ochotný použiť vojenskú silu na obranu Taiwanu. Zároveň konštatoval, že podporuje politiku jednej Číny.

Americký prezident Joe Biden už počas svojej prvej cesty do Ázie vo funkcii vrchného veliteľa vyslovil Pekingu ostré varovanie. V pondelok uviedol, že Spojené štáty sa vojensky zapoja do obrany Taiwanu, ak sa ho Čína pokúsi obsadiť silou.

„Áno. Je to záväzok, ktorý sme prijali,“ odpovedal Biden na otázku novinára, či by USA bránili Taiwan. Okrem toho zdôraznil, že USA sú naďalej odhodlané dodržiavať základnú politiku „jednej Číny“, ktorá uznáva Čínsku ľudovú republiku ako jedinú legitímnu vládu Číny. Biden však zároveň konštatoval, že nepodporuje tvrdenie Pekingu o tom, že Taiwan je súčasťou Číny, informuje The Wall Street Journal.

„Súhlasíme s politikou jednej Číny a všetkými sprievodnými dohodami, ktoré sme uzavreli. Ale myšlienka, že ho možno prevziať silou, jednoducho prevziať silou, by skrátka nebola vhodná,“ povedal pán Biden. „Rozvrátilo by to celý región a bola by to ďalšia udalosť podobná tej, ktorá sa stala na Ukrajine. Takže to bremeno je ešte silnejšie.“

Americký prezident zľahčoval možnosť, že sa Čína pokúsi obsadiť Taiwan, píše americký denník. „Očakávam, že sa to nestane,“ odpovedal Biden s tým, že je dôležité, aby svetoví lídri vyslali silný signál, že ak Peking podnikne takýto krok, tak to bude mať veľké následky.


Ďalšie články