Zdrojom nákazy opičích kiahní môže byť dúhový pochod. Z WHO zaznievajú výzvy na sexuálnu zdržanlivosť

Opièie kiahne sa objavili už aj v Taliansku Na snímke Francesco Vaia, riaditeľ rímskej nemocnice Spalazanni, informuje, že v nemocnici v Spallanzani potvrdili a izolovali tri prípady opičích kiahní u dvoch pacientov, ktorí cestovali na Kanárske ostrovy, a u jedného pacienta do Viedne. Foto: TASR/AP

Vedci sa snažia zistiť, prečo sa menej smrteľný vírus príbuzný pravým kiahňam zrazu šíri po celom svete aj mimo endemických území Afriky. Z dostupných zdrojov vyplýva, že ohrozená je najmä LGBTI komunita.

Vírus opičích kiahní prvýkrát objavili u laboratórnych opíc v roku 1958. Odtiaľ pochádza ich názov, ale ich prirodzeným hostiteľom sú hlodavce.

Vírus sa môže preniesť aj na človeka, ale obvykle k tomu dochádza v oblasti strednej a západnej Afriky. Šírenie ochorenia na iné kontinenty je zriedkavé. Ak sa napriek všetkému udeje, nákazy sa merajú v jednociferných číslach.

Situácia v máji roku 2022 je odlišná. K sobote sme registrovali 92 potvrdených prípadov a 28 podozrivých prípadov opičích kiahní v dvanástich štátoch – v Británii, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku, Švajčiarsku, Taliansku, Kanade, Spojených štátoch či Austrálii.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) navyše očakáva, že celosvetovo pribudnú ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami. Čo zatiaľ o patogéne vieme?

Opičie kiahne nie sú covid, netreba panikáriť, hovoria vedci

Vírus opičích kiahní je blízkym príbuzným vírusu spôsobujúceho pravé kiahne, ktoré sme vďaka očkovaniu eradikovali a už sa nevyskytujú. Pri ťažkých klasických formách ochorenia bola ich smrtnosť často až 25 percent.

Opičie kiahne však nie sú pravé kiahne. Často sa pri nich uvádza úmrtnosť okolo desať percent, ale tá sa vzťahuje na kmeň, ktorý infikoval ľudí v povodí Konga, pripomína The Atlantic. U iných chudobných vidieckych afrických obyvateľov sa úmrtnosť opičích kiahní blíži k jednému percentu.

Úmrtia vo vyspelých štátoch s rozvinutou zdravotníckou infraštruktúrou takmer nenastávajú.

Medzi obvyklé symptómy opičích kiahní patrí horúčka, bolesti svalov, opuch lymfatických uzlín, zimomriavky, vyčerpanosť a vyrážky podobné ovčím kiahňam. Choroba trvá dva až štyri týždne a chorý nemusí dodržiavať špecifickú liečbu. Podľa potreby sa mu poskytnú antivirotiká.

Podľa existujúcich štúdií sa opičie kiahne nešíria ľahko vzduchom na veľké vzdialenosti. Prenášajú sa prostredníctvom kontaminovaných povrchov alebo kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého. Inkubačná doba ochorenia je zvyčajne 6 až 13 dní, no v ojedinelých prípadoch môže byť aj dlhšia.

Porovnanie s koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa šíril aerosólmi, teda neobstojí a strach z druhej pandémie nie je na mieste.

K dnešnému dňu je R0 [priemerný počet ľudí, ktorí sa chorobou nakazia od jednej infikovanej osoby pozn. red.] opičích kiahní menej ako jeden. „Pokiaľ je známe, skutočne nejde o vírus, ktorý by sa v populácii šíril ako covid. Prenos z človeka na človeka si vyžaduje skutočne úzky kontakt,“ konštatuje epidemiologička Andrea McCollumová z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Chránia vakcíny proti pravým kiahňam, netreba nové

Od covidu oddeľuje túto chorobu aj ďalší aspekt – účinné očkovanie. Vakcína proti pravým kiahňam chráni približne na 85 percent aj proti opičím kiahňam, pripomína slovenská lekárka Lívia Hlavačková.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Slovenská fantasy autorka (@liviahlavackova)

Očkovanie proti pravým kiahňam sme v niekdajšom Československu zrušili v roku 1980, keď sme ich vyhubili. Mladšie generácie sú teda zraniteľnejšie aj proti opičím kiahňam. Dobrou správou je, že v prípade potreby nemusíme vyvíjať novú vakcínu. Stačí spustiť výrobu starej overenej očkovacej látky, ktorá má dokonca na prevenciu tejto choroby licenciu.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zverejní odporúčania ohľadom možných vakcinačných programov v pondelok. V krajnom prípade by sa imunizovali blízke kontakty pacientov s potvrdenými kiahňami.

Pôvod patogénu sa dozvieme v najbližších dňoch

Zatiaľ nevedno, prečo sa zriedkavý vírus objavuje v desiatkach prípadov po celom svete. Odborníci operujú s viacerými možnosťami. V hre je napríklad nový prenosnejší kmeň opičích kiahní či častejšie cestovanie po zrušení globálnych protipandemických obmedzení.

Európski vedci sekvenujú vzorky zo súčasných ohnísk s cieľom zistiť, či obsahujú mutácie, ktoré by mohli zmeniť ich vlastnosti. V priebehu týždňov by sme mali mať jasnejšiu predstavu o tom, ako sa existujúce prípady začali a či sú medzi nimi súvislosti.

Odborníci už vopred varujú, že je dôležité vyhnúť sa stigmatizácii infikovaných ľudí. Mnohé zo súčasných prípadov sa týkajú homosexuálov. Sex zahŕňa dlhodobý blízky kontakt, čo je spôsob, akým sa vírus bežne šíri. Tento vzor prenosu sa však v predchádzajúcich epidémiách opičích kiahní nevyskytol.

Predstaviteľ WHO a špecialista na infekčné choroby David Heymann pre agentúru Reuters povedal, že WHO operuje s teóriou, že opičie kiahne sa šíria sexuálnym kontaktom. „Zdá sa, že vírus sa dostal do populácie v sexuálnej, genitálnej forme a šíri sa rovnako ako sexuálne prenosné infekcie, čo zosilnilo jeho prenos po celom svete,“ skonštatoval Heymann.

Odborník varoval, že počet prípadov môže v letných mesiacoch narásť, keďže ľudia navštevujú veľké letné zhromaždenia a festivaly. Súčasne dodal, že ľudia „sa môžu chrániť“, keďže istou formou ochrany sa okrem vakcíny a liekov javí neviesť promiskuitný spôsob života.

https://twitter.com/WHO_Europe/status/1528365227724636162

Na Britských ostrovoch je zasiahnutá najmä LGBTI komunita

Práve Spojené kráľovstvo zaregistrovalo v Európe prvý prípad opičích kiahní a to 7. mája. Ochorenie zaznamenali tamojšie úrady u pacienta, ktorý pricestoval z Nigérie, čo zapadalo do tradičného vzoru šírenia patogénu.

Aktuálne tam však nové prípady pribúdajú na dennej báze a to aj u ľudí, ktorí nemajú cestovnú anamnézu z krajín západnej Afriky. V nedeľu to uviedla Susan Hopkinsová z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA).

Opičie kiahne sa podľa Hopkinsovej šíria najmä v komunitách LGBTI. Príznaky ochorenia sú u väčšiny dospelých ľudí „relatívne mierne“, dodala. Hopkinsová zároveň vyzvala ľudí, aby toto ochorenie nebrali na ľahkú váhu a boli ostražití.

Prípady v Belgicku súvisia s pochodom pre gejov

Tri potvrdené prípady opičích kiahní v Belgicku zasa súvisia s fetišistickým festivalom pre gejov Darklands, ktorý sa uskutočnil na začiatku mája v prístavnom meste Antverpy.

Organizátori tohto niekoľkodňového podujatia v piatok varovali návštevníkov, že belgické úrady našli spojitosť medzi festivalom a všetkými tromi potvrdenými prípadmi opičích kiahní v Belgicku.

„Vzhľadom na nedávno potvrdené prípady v iných krajinách existuje dôvod domnievať sa, že vírus na festival priniesli návštevníci zo zahraničia,“ uvádza sa na webovej stránke festivalu.

Zdrojom nákazy môže byť dúhový pochod na Kanárskych ostrovoch

Aj úrady v Španielsku a Portugalsku uviedli, že ich prípady sa týkali mladých mužov, ktorí väčšinou mali sex s inými mužmi, píše Euronews.com. Prípady zaznamenali, keď sa muži objavili s vyrážkami na klinikách sexuálneho zdravia.

Španielske úrady vyšetrujú, že zdrojom niekoľkých infekcií mohol byť Gay Pride Festival Maspalomas na Kanárskych ostrovoch, píše nemecká verejnoprávna stanica Deutsche Welle. Španielske noviny El Pais s odvolaním sa na zdroje zo zdravotníctva informovali, že na oslavách sa údajne zúčastnili muži zo španielskeho Madridu, Talianska a susedného ostrova Tenerife, ktorých pozitívne testovali na vírus opičích kiahní.

Na tomto dúhovom festivale sa od 5. do 15. mája zúčastnili desaťtisíce ľudí, približuje nemecký zdroj vážnosť situácie.


Ďalšie články